Donderdag 19/09/2019

Vluchtelingencrisis

Gesloten Balkanroute zorgt voor ophoping vluchtelingen in Griekenland

Een jongetje in het Griekse vluchtelingenkamp bij Idomeini Beeld ap

Het aantal vluchtelingen in Griekenland neemt snel toe nu de grenzen richting de zogenoemde Balkanroute zijn gesloten. Volgens de Griekse regering zijn er inmiddels 44 duizend asielzoekers in het land. Eerder gaf Athene aan dat het land maximaal 31 duizend mensen kan herbergen.

Griekenland kan rekenen op ruime Europese steun (financieel en materieel) om de vluchtelingen te herbergen. De EU-ministers van asiel en justitie, die donderdag in Brussel vergaderden, toonden hun bereidheid duizenden vluchtelingen over te nemen die vastzitten aan de Grieks-Macedonische grens. Zij verwelkomden het principeakkoord dat de Europese regeringsleiders afgelopen maandag met Turkije sloten. Daarin zegt Ankara toe vrijwel alle migranten die naar Griekenland willen tegen te houden of terug te nemen.

Vrijwel alle Europese ministers onderkenden donderdag de noodzaak het humanitaire drama in Griekenland aan te pakken. De Griekse minister Mouzalas sprak over een 'humanitaire crisis in Europa'. Mouzalas benadrukte dat niet Athene, maar andere hoofdsteden daarvoor verantwoordelijk zijn: de Balkanlanden en Oostenrijk, van wie de afgelopen week de een na de ander hun grens afsloot. Op die manier houden ze vluchtelingen tegen die via Turkije naar Griekenland zijn overgestoken en willen doorreizen naar Duitsland.

Op de Griekse eilanden wachten bijna 9.000 mensen op een kans om naar het vasteland te reizen. In en rond Athene bevinden zich 11 duizend vluchtelingen. In het vluchtelingenkamp Idomeni aan de grens met Macedonië verblijven 12 duizend mensen in tentjes. Ondanks de slechte omstandigheden daar willen ze er niet weg, omdat ze blijven hopen dat de grens opengaat. De overige vluchtelingen zitten verspreid over het land.

Weinig vluchtelingen arriveren in Duitsland

De uitwerking van de gesloten Balkanroute is te zien aan de andere kant van de grens. De Duitse minister De Maizière zei donderdag dat nog maar zeer weinig vluchtelingen in Duitsland arriveren. 'Minder dan 10 procent van wat we afgelopen herfst per dag ontvingen', zei De Maizière. 'En we werken eraan dat zo te houden.' De Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelde eerder het sluiten van de Balkanroute en noemde het 'geen oplossing'.

Nu het doorlaten van migranten vanuit Griekenland vrijwel is beëindigd, tonen de lidstaten zich welwillender vluchtelingen uit dat land (en Italië) over te nemen. Daartoe zijn de lidstaten wettelijk verplicht sinds september vorig jaar, maar tot nog toe hebben pas 885 van de 160 duizend vluchtelingen die herverdeeld moeten worden een nieuw onderkomen gevonden.

Commissaris Avramopoulos (Migratie) verklaarde dat 6.000 vluchtelingen per maand verspreid zullen worden vanuit Griekenland en Italië. Hij zei 'bemoedigd' te zijn door de toezeggingen van de bewindslieden. Eerdere oproepen en waarschuwingsbrieven van Avramopoulos hadden geen effect.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234