Zondag 17/11/2019

Geslaagde rentree voor Tom Boonen

Tom Boonen (35) is gerustgesteld. Zijn pijnlijke val in de Eneco Tour is zo goed als verteerd. De test in de Eurométropole Tour vindt hij geslaagd. Over het WK in Qatar maakt hij zich geen zorgen meer.

Derde in de Eurometropole Tour. Het is geen uitslag om wild over te doen, maar Tom Boonen was er tevreden mee. "Het was het maximaal haalbare", zei hij. Dylan Groenewegen en Oliver Naesen waren in de sprint beter, maar dat was geen reden om negatief te doen. "Het feit dat ik er op het einde nog bij was, is het belangrijkste", zei Boonen. "Dat bewijst dat de conditie goed is, want dit was een heel zware en snelle koers."

Er werd van bij de start hard gereden (51 kilometer per uur in het eerste wedstrijduur), en onderweg werd het peloton geteisterd door hevige regen. "Niet mijn weer", zei Boonen, met een lip die nog natrilde. "Het was ijskoud. Ik had het gevoel dat het aan het vriezen was."

In de finale bleven maar achttien renners over. Vandaar dat Boonen zo positief was: het kaf was van het koren gescheiden en hij zat bij de juiste selectie. "In de spurt was het wel op", bekende hij. "Een deftige sprint rijden, ging niet meer. De laatste dertig kilometer zat ik de hele tijd te klappertanden. Ik had niets over. Ik ben content dat ik toch nog een prijsje reed. Meer zat er niet in."

Stevig trainen

Het allerbeste nieuws was dat zijn lichaam goed gereageerd had. Dit was Boonens eerste wedstrijd sinds zijn val in de Eneco Tour en de renner wist niet goed wat hij mocht verwachten. "Ik had nog wel wat last aan de nek en de schouder, maar niets om me zorgen over te maken", zei hij.

Anderhalve week na zijn gedwongen opgave in de Eneco Tour is de conclusie positief: zijn voorbereiding op het WK blijkt niet al te zeer verstoord. Boonen: "De schade is beperkt, het is alleen anders verlopen dan verwacht. Ik had graag een paar keer meer gesprint in de Eneco Tour om me te testen, maar in de plaats daarvan heb ik dan maar serieus bijgetraind."

Dat was na de paar dagen rust die de artsen hem hadden voorgeschreven. Eenmaal weer fit, legde Boonen er duchtig de pees op. Hij belde zelf naar de bondscoach met de vraag of die hem een keer wilde vergezellen op training. Kevin De Weert ging erop in en keerde terug met de zekerheid dat zijn kopman nog altijd gretig is voor de trip naar Qatar.

"Ik ben even ongerust geweest", gaf Boonen toe. "Net na die val was ik in shock. Het was een harde klap op mijn hoofd. Maar toen de foto's van mijn nek binnenkwamen en bleek dat ik niets gebroken had, was ik gerustgesteld. Ze hebben wel een extra breukje ontdekt van na mijn val van vorig jaar in Abu Dhabi (waarbij hij een schedelbreuk opliep, BA)."

Boonen gaf ook meer duiding bij de oorzaak van zijn val. "Ik reed in een putje en mijn stuur brak af", vertelde hij. "Ik reed met een fiets die mee was geweest naar Canada. Wellicht had die in het vliegtuig een knak gehad. Ik had er tot die dag niet meer mee gereden. Het was een carbonstuur. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik heb al mijn carbonsturen eraf gehaald."

De kopman van Etixx-QuickStep zag niets meer dat de laatste rechte lijn naar Doha nu nog kan verstoren. "Deze koers was een goede test", oordeelde hij. "Zo'n inspanning kun je op training niet nabootsen. De conditie is in orde. De weerstand ook. Ik ben verkouden geweest voor de Eneco Tour en zo snel word je niet opnieuw ziek, ook niet in dit weer."

En tot slot: "De ploeg voor het WK ziet er goed uit. De jongens die geselecteerd zijn, waren hier allemaal mee vooraan."

Naesen furieus op Groenewegen

De apotheose van deze eerste rit deed veel stof opwaaien. Een sterke Oliver Naesen schoof gewoon mee wanneer de achtervolgers hem op de nek vielen en leek zelfs te gaan winnen, tot Dylan Groenewegen de deur voor hem dichtdeed. "Schandalig", zegt Naesen. "Hij begint zijn sprint op rechts en eindigt op links. Hij rijdt me in de goot en de hekkens. Ik had al mijn vaardigheden nodig om recht te blijven. Dit was crapuleus. Ik vond Groenewegen al een achterlijke en nu vind ik hem helemaal een deb(debiel, BA). "

Na overleg van de jury werd Groenewegen gewoon als winnaar aangewezen. De Nederlandse kampioen is zich van geen kwaad bewust. "Ik ben de verdiende winnaar", zegt hij. "Dit is veel heisa voor niets."

Ook de jury kreeg ervan langs. "Waarom beslissen zij om niet te declasseren?", vraagt Naesen zich af. "Omdat ze er niets van kennen, zeker? Amateurs."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234