Donderdag 17/10/2019

'Gesjoemel met onkosten schaadt imago Europa'

Europarlementsleden krijgen elke maand een onkostenvergoeding van 4.300 euro. Bonnetjes worden niet gecheckt, tenzij er ergens een schandaal uitbreekt. Europaspecialist Hendrik Vos (UGent): 'Elk jaar duikt er wel eentje op.'

Wie in het Europees Parlement zetelt krijgt naast een maandelijks brutosalaris van meer dan 8.000 euro ook een onkostenvergoeding van 4.300 euro. Alleen: niemand kijkt na of dit geld volgens de regels gebruikt wordt. De uitgaven worden enkel gecontroleerd als er 'sterke aanwijzingen' zijn van misbruik. Dat leert een onderzoek van tientallen onderzoeksjournalisten, waaronder iemand van Knack.

Europa toont zich van zijn meest wereldvreemde kant?

"Ik begrijp waarom het Europees Parlement er ooit voor gekozen heeft om de vergoeding van zijn parlementsleden niet strikt te controleren. Zo kunnen ze in alle onafhankelijkheid hun werk doen. Want uiteindelijk moeten wij niet weten met wie een politicus gaat lunchen of welke krant hij leest. Maar die totale vrijheid lijkt niet langer houdbaar. Het imago van Europa lijdt er zwaar onder. Het moet anders."

Wat moet er veranderen?

"Er zijn extra controles nodig, zodat er toch enig toezicht is op de facturen. Europa moet beseffen dat er een maatschappelijke trend is naar meer transparantie. En dat het een gemakkelijk doelwit is. In de privésector bestaat ook misbruik met onkosten, maar daar gaat het niet om belastinggeld."

Een onderzoek van Knack toont aan dat ook de Belgische parlementsleden in de schemerzone zitten.

"Een regel is dat de onkostenvergoeding alleen voor Europees politiek werk mag dienen. Kathleen Van Brempt (sp.a), Maria Arena (PS) en Philippe Lambrechts (Ecolo) blijken nu een extra kantoor te huren op hun eigen partijhoofdkwartieren. Het gaat bovendien om landschapsbureaus, zonder vaste plaatsen of afscheidingen. Dan loert het gevaar van indirecte steun om de hoek: dat Europees geld naar nationale partijen vloeit."

Hebben Van Brempt, Arena en Lambrechts een fout gemaakt?

"Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de parlementsleden correct omgaat met het geld dat ze krijgen. Van Brempt, Arena en Lambrechts zijn toonaangevende stemmen in het parlement, van wie ik niet vermoed dat ze bewust sjoemelen (officieel zijn ze ook niet in fout, JVH). Maar omdat niemand weet of wat er met de onkostenvergoedingen gebeurt ook correct is, maakt dat alle parlementsleden kwetsbaar."

De eurosceptische politici lachen: alweer een bewijs hoe rot Europa is.

"Hoewel er ook in de traditionele fracties soms problemen opduiken, zijn het vooral politici uit eurosceptische partijen die het te bruin bakken. Denk bijvoorbeeld aan het schandaal rond Marine Le Pen. Haar 'Europese medewerkers' hadden in de praktijk nooit een voet in het parlement gezet, ze zaten altijd in Frankrijk. Maar partijen zoals FN of het Britse UKIP komen daar mee weg. Ze zeggen inderdaad: 'We spelen mee in het rotte Europese systeem.' Zo ontstaat het eigenaardige fenomeen dat de eurosceptici enerzijds ageerden tegen Europese geldverspilling en anderzijds zelf de grote schuldigen zijn voor allerlei wantoestanden."

Europa zegt dat alle bonnetjes controleren een enorm werk zou zijn.

"Meer controle betekent ook meer administratie. Dat is spijtig, maar onvermijdelijk."

Van Brempt zal nu een audit van haar onkosten laten doorvoeren.

"Daar valt veel voor te zeggen. Al zou het beter zijn dat er een soort Europese auditdienst komt. Anders blijft het toch een warboel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234