Zondag 29/01/2023

Geselecteerde uitvinders bakken zoete broodjes met hun ideeën

Succes verzekerd voor kandidaten 'De bedenkers'

'De 25.000 euro die we de winnaar hebben toegestopt is eigenlijk niet meer dan een peulschil', vertelde Bart Peeters tijdens de voorstelling van De bedenkers, deel twee. 'Quasi alle uitvinders die we selecteerden, zijn intussen stinkend rijk.' Helemaal waterdicht is die bewering niet, maar het is inderdaad niet enkel de sliplift die zijn bedenker eeuwige roem opleverde. Een overzicht. Door Pieter DUMON

Speculoospasta

Bedenker: Els Scheppers

Het prijsbeest van De Bedenkers reeks 1 is zonder twijfel de speculoospasta van Els Scheppers. Zij kwam op het idee om speculaaskoekjes tot broodbeleg te vermalen en ging in zee met koekjesfabrikant Lotus Bakeries. Sinds de firma de pasta begin februari op de markt bracht, ging de verkoop ervan door het dak. Niet alleen in België, ook in Nederland en Frankrijk is het stilaan vechten om een bokaal van het goedje te bemachtigen. Ondertussen denkt Lotus Bakeries er aan om varianten van de speculaaspasta op de markt te brengen. Hoeveel Scheppers aan haar uitvinding overhoudt, blijft een goed bewaard geheim.

PlaceToPee

Bedenkers: Bart, Werner en Jan

In oktober 2004 komen drie vrienden tijdens een avondje aan de toog op het idee om een interactief urinoir te ontwikkelen. Het ding kreeg de naam pleestation en moest een omgebouwd urinoir worden waarbij de gebruiker zijn of haar urinestraal aanwendt om de spelacties te sturen. Na een paar pogingen om hun idee te verkopen bij VT4 en tijdens het Nederlandse programma Kopspijkers, schrijven de drie zich in voor De Bedenkers. Winnen doen ze niet, maar sinds hun deelname wordt hun installatie vaak verhuurd op allerhande evenementen. Ook persagentschap Reuters pikte hun pleestation inmiddels op waardoor PlaceToPee heel eventjes wereldnieuws werd.

www.placetopee.be

Amica

Bedenker: Curd Velghe

Curd Velghe, de slager uit Harelbeke, die trouwens ook al in Expeditie Robinson te zien was, is een echte barbecuefanaat. Hij kwam op het idee om een kleine barbecue te maken waarmee je - zoals dat ook bij steengrill of gourmet het geval is - op de tafel aan de slag kan. Maar de Amica is meer dan een minibarbecue. De houtskool die je normaal voor zo'n ding gebruikt wordt vervangen door bamboechips, die leveren geen rook -en geurhinder op zodat je de Amica ook binnen kunt gebruiken. Barbecook, één van 's werelds grootste barbecueproducenten, zag wel iets in het idee van Velghe en nam de Amica in productie.

www.barbecook.com

Bananenfrieten

Bedenker: Dominiq Nkenné

Informaticus Dominiq Nkenné broedde al acht jaar op het idee van de bananenfriet. Hij pikte het idee op in zijn geboorteland Kameroen, waar gebakken bananen de normaalste zaak van de wereld zijn. En wat in een pan kan, moest ook in het frietvet kunnen, bedacht Nkenné. Hij wou van zijn bananenfrieten meteen een massaproduct maken. Het vinden van de juiste partners was geen sinecure. Dankzij De bedenkers kwam hij finaal bij Lutosa terecht, die hielpen bij de procesverfijning. Zij zorgden ervoor dat de bananenfrieten sinds half april bij Delhaize liggen. www.iwakka.be

Pression-X

Bedenker: Joy Luts

De uitvindster van de kleurrijke buttons waarmee je kinderkleren -en schoenen kunt versieren, hoopte dat de dingen binnen de kortste keer zouden uitgroeien tot een hype bij het jonge volkje. Toen de krant Het Nieuwsblad een spaaractie lanceerde die je een setje van die buttons opleverde, leek dat ook even te gaan lukken. Maar de storm ging (te) snel liggen en sindsdien zijn de Pression-X buttons wat in de vergetelheid geraakt. Voorlopig zijn ze enkel te koop bij Brantano en JBC.

www.connectingclothes.com

Stick-it

Bedenkers: Philippe Schietecatte en Carl De Rooster

Een wat vreemd uitziende stok die je in de grond kunt prikken om er daarna je drankjes en eventueel ook een bord op te plaatsen wanneer er geen tafel in de buurt is. Zo simpel kan een idee zijn. Dreamland zag wel iets in het idee van Schietecatte en De Rooster en besloot de Stick-it te koop aan te bieden. Voorlopig gingen de Stick-its nog niet en masse over de toonbank, maar misschien komt daar volgende zomer wel verandering in.

www.cp-multitrading.be

NOG TE KOOP Speculaaspasta Speculla Een variant op de speculoospasta die op kleine schaal verdeeld wordt via speciaalzaken. l Moodunit Een designstoel waarvan je de zitting makkelijk en snel met eigen ontwerpen kunt aanpassen. www.moodunit.be l Vinion Een wijnstop waardoor wijn een zachtere smaak en geur krijgt. www.vinion-international.eu l Veilige ladder Ladder die niet kan wegschuiven. www.petry.be

De Bedenkers, seizoen twee, vanavond om 20u40 op Eén.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234