Woensdag 02/12/2020

Geschillencommissie Hoger Beroep stelt vonnis Orlando Sa nogmaals uit

Beeld photo_news

De disciplinaire soap omtrent Orlando Sa blijft nog even duren. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wil meer informatie en plant een nieuwe zitting op dinsdag 29 augustus (13u00).

De Geschillencommissie Hoger Beroep vindt het "onontbeerlijk voor een correcte disciplinaire procedure" dat er meer elementen aan bod komen. De commissie vraagt het Bondsparket het volledige reglement van de Video Assistant Referee (VAR) over te maken aan de betrokken partijen. Ook de beelden waarover de VAR beschikte en op basis waarvan scheidsrechter Alexandre Boucaut de rode kaart aan Orlando Sa gaf worden opgevraagd. Het Bondsparket moet beide elementen van het dossier voor maandag 28 augustus 12u00 aan Standard overmaken "zodat de verdediging zijn zaak kan voorbereiden". Ten slotte worden ook Boucaut, zijn vierde official en de videoref opgeroepen om dinsdagmiddag hun relaas van de feiten toe te lichten.

"De scheidsrechter had de overtreding zelf niet gezien en heeft zijn beslissing genomen op basis van de waarnemingen van de VAR. In het kader van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens moeten de beelden overgemaakt worden aan de disciplinaire instantie, zodat zij de arbitrale beslissing kan evalueren. Dezelfde redenering kan erop nagehouden worden voor wat betreft het reglement van de VAR; de disciplinaire instantie moet kunnen beoordelen of de correcte procedure gevolgd is", laat de Geschillencommissie Hoger Beroep optekenen. In tegenstelling tot wat de Geschillencommissie in eerste aanleg Standard verweet, vindt de beroepskamer de eis van Standard "voldoende concreet en uitvoerig gemotiveerd".

Standard haalt zo zijn slag thuis, nadat de club zowel in eerste als in tweede aanleg had gepleit dat de VAR-beelden en het volledige reglement geraadpleegd zouden worden. Het Referee Department weigerde conform de richtlijnen van de IFAB vooralsnog de beelden vrij te geven. Ook het Bondsparket mocht die beelden immers niet bekijken.

Orlando Sa werd op de derde speeldag van de Jupiler Pro League uitgesloten na tussenkomst van de VAR. Het Bondsparket vorderde drie speeldagen voor Sa, maar Standard weigerde dat voorstel. De Luikenaars vonden dat noch het Bondsparket, noch de Geschillencommissie over voldoende informatie beschikten om een correcte beslissing te nemen. In eerste aanleg werd Sa toch geschorst voor drie speeldagen, Standard tekende beroep aan. In de blessuretijd van de derby op het veld van STVV (1-0) trapte Sa na met een trap achter het steunbeen naar Steven De Petter. Scheidsrechter Alexandre Boucaut had de fase niet gezien, maar werd door de VAR wel aangemaand de beelden te bekijken. Boucaut haalde op basis daarvan de rode kaart boven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234