Maandag 20/09/2021

Gescheiden ouders, vergeet jullie ruzie even

In Nederland worden (v)echtscheidende ouders opgeroepen om zich te gedragen tijdens de proclamatie van hun kind. Broodnodig, zo blijkt ook op Vlaamse scholen: te weinig ruziënde ouders beseffen wat de impact van hun gedrag is.

Het zijn spannende tijden voor scholieren en studenten. Tegen het einde van deze week zal iedereen zijn eindresultaten kennen. Voor sommige kinderen is er echter een extra bron van stress: zullen hun gescheiden mama en papa zich gedragen tijdens de proclamatie of op het oudercontact?

In Nederland heeft Villa Pinedo, een stichting voor jongeren met gescheiden ouders, een oproep gelanceerd aan alle gescheiden ouders. Het gaat om een brief - geschreven door een aantal jongeren - waarin met aandrang wordt gevraagd om voor één keer de strijdbijl te begraven. "Vandaag is onze dag", zo schrijven de jongeren.

"Maar wat als we bang zijn dat jullie heel ver uit elkaar gaan zitten, zodat we niet weten naar wie we als eerste toe moeten lopen? Onzeker zijn over bij wie onze broers en zussen gaan zitten, aan wie we als eerste ons rapport en diploma moeten laten zien?

"Wat als we bang zijn dat jullie ruzie gaan maken op het schoolplein? En we als een berg opzien tegen jullie onderlinge spanning bij het feliciteren? (...) Gun ons alsjeblieft dit grote moment. Een dag waarop we niks liever willen dan twee juichende ouders aan de zijlijn."

De brief wordt intussen massaal online gedeeld en gelezen. "Twee jaar geleden hebben we ook zo'n brief verspreid", zegt Marsha Pinedo, directeur van Villa Pinedo. "Die is toen 80.000 keer gedownload. De meeste kinderen zullen hier niet openlijk over praten, vandaar dat we ouders met deze brief met de neus op de feiten willen drukken."

Niet bestraffend

Hoewel de brief zich rechtstreeks tot ouders richt, is de hele actie niet bestraffend bedoeld. "Die ouders zijn geen slechte mensen", stelt Pinedo. "Maar ze beseffen niet wat de impact van hun gedrag is. Bepaalde happenings - zoals een proclamatie - horen enkel over de kinderen te gaan."

Ook in ons land is het een herkenbaar probleem. Uit recente cijfers blijkt dat bijna een op de vijf Vlaamse kinderen gescheiden ouders heeft. Onvermijdelijk worden vetes tussen sommige ouders dan ook meegenomen naar het schoolterrein. "Soms loopt het heel moeilijk", vertelt Sonia Crabbé, directrice in de eerste graad van het Heilig Hartinistituut Heverlee.

"Dat maakt het vooral heel pijnlijk voor de kinderen. Al kunnen de meeste ouders het wel opbrengen om bijvoorbeeld samen op oudercontacten te verschijnen. Wie het echt niet met elkaar kan vinden, mag afzonderlijk op gesprek komen. Soms vragen ze expliciet om elkaar niet te ontmoeten. Dan leggen we de uren van het oudercontact uiteen. Maar dat zijn slechts uitzonderingen."

Uitzonderingen of niet, in haast alle scholen geldt dezelfde vuistregel: het belang van het kind primeert. "Wij beogen een gezamenlijk oudercontact", zegt Barbara Vervloet, directrice van de basisschool Sint-Pietersinstituut in Gent.

"In het schoolreglement vragen we expliciet aan de ouders om zich op verschillende manieren te engageren. We hebben dat gepromoot en het werkt. Op 530 kinderen zijn er misschien twee of drie ouderparen met wie het echt niet lukt. Het is misschien wat straf uitgedrukt, maar wij kijken enkel naar de kinderen. Ouders komen op de tweede plaats."

Onlineplatform

Al zijn scholen tegenwoordig - dankzij de technologische vooruitgang - de meeste problemen voor. "Vroeger moesten we dubbele brieven voorzien voor gescheiden ouders", zegt Crabbé. "Maar tegenwoordig staan rapporten, brieven en uitnodigingen voor oudercontacten op een onlineplatform. Alle partijen kunnen de berichten bekijken. En dat voorkomt heel wat problemen."

---

Oproep op twitter aan gescheiden ouders in Nederland

@VillaPinedo

Lieve gescheiden ouders: juichen jullie deze week SAMEN net zo hard voor uw geslaagde kind als vanavond voor Oranje?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234