Zaterdag 24/08/2019

Geruzie tussen Flahaut en De Gucht duurt voort

In de sequel André Flahaut- Karel De Gucht is de belaagde defensieminister weer aan zet. Die verwijt zijn liberale collega-minister dat hij een luxejet wou aankopen met het defensiebudget. 'Niks van aan', repliceert De Gucht.

In de marge van de begrotingsbesprekingen (pagina 4) deelde Flahaut een paar kletsen uit aan zijn favoriete tegenstander en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. De twee vechten al een paar weken robbertjes uit, in deze ronde deelde Flahaut de eerste stoot uit.

Het opperhoofd van het leger beweert dat De Gucht op kosten van Defensie een luxejet wou aanschaffen en dat zijn voorganger Louis Michel van een suite droomde in de Belgische Airbus. "Hoeveel keer is De Gucht niet naar mij gekomen met de vraag: 'André, koop mij een jet'", zegt hij in Le Soir. "Niks van aan", repliceert De Gucht.

Met steun van het leger porde De Gucht zijn PS-collega aan om de drie kleinere Falcons voor zes à tien personen te laten vervangen door grotere vliegtuigen. De Gucht: "Om totaal onduidelijke redenen hield Flahaut die aankoop tegen. Misschien omdat hij zelf het liefst reist met de oude Airbussen, die veel te veel brandstof verbruiken?" Aan de Wetstraat 16 worden De Guchts verzuchtingen over nieuwe vliegtuigen als 'de logica zelve' omschreven. "Er is een gigantisch probleem met onze vliegtuigen die - zacht uitgedrukt - aan de primitieve kant zijn. Oké, wij zijn bescheiden Belgen, maar in de meeste vliegtuigen zitten niet eens stopcontacten. De Gucht vraagt geen luxejets, maar vliegtuigen die tenminste de oceaan kunnen oversteken."

Flahauts tweede steek onder de gordel is een dreigement om een lijst vrij te geven met alle genodigden die liberale ministers meetroonden naar verre oorden. "Och, ik heb geen tijd en goesting om verder ruzie te maken. Ik heb trouwens nooit weggestoken dat mijn vrouw en zoon soms meereizen", antwoordt De Gucht, die zijn collega blijft omschrijven "een losgeslagen projectiel". "Bij commerciële vluchten betaalt mijn vrouw zelf haar ticket, in een regeringsvliegtuig maakt het niet uit of er één of twee mensen extra meereizen. Ik heb echt niks te verbergen."

Andere liberale regeringsbronnen doen Flahauts dreigementen af "als een laatste wanhoopspoging". "Als er één lijst met genodigden is waarin we moeten schrappen, is het die van Flahaut." (dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden