Donderdag 01/10/2020

Gert-Jan Dröge

Wat Dröge zo vilein maakte, was zijn jongensachtige charme

Voor wie hem niet mocht kennen: Gert-Jan Dröge was onvergelijkbaar. Een omschrijving van zijn persoon als zijnde een kruising tussen Guy Mortier, Paul Mennes, Wilfried Eetezonne, Godfried Bomans en Kurt Van Eeghem is dan ook verre van toereikend, en kan niet meer dan een bijzonder vaag idee geven. Laat ik het er daarom maar op houden dat hij me d'r eentje was.

Het was begin jaren negentig dat de voormalige societycolumnist furore maakte met zijn AVRO-programma Glamourland, waarvan afgelopen donderdag in Gaat het weer een beetje...? Het beste van Gert-Jan Dröge op Nederland 1 de hoogtepunten werden uitgezonden. Dröge overleed een jaar geleden aan kanker en in die zin kon een en ander een passend eerbetoon aan hem worden genoemd, een waardig in memoriam. Terwijl het uiteraard gewoon een uur lang feest, jolijt en dolle pret betrof.

Voor Glamourland schuimde Gert-Jan Dröge alle mogelijke party's, recepties en soortgelijke samenscholingen der zogeheten jetset af, nu eens opduikend aan boord van een jacht in Saint-Tropez, dan weer op een Gooisch galabal dat werd bevolkt door het kruim van het toenmalige buisvolkje. Het was de tijd dat de staande afkortingen BN'ers en BV's nog lang niet bestonden, de tijd dus dat 'beroemd' en 'belachelijk' nog niet vanzelf synoniemen waren, en dat het consequent en in het openbaar de spot drijven met voorts alom gerespecteerde figuren uit de wereld van het grote geld, de politiek en het amusement nog een betrekkelijk subversieve activiteit was. Over beroemdheden placht te worden geroddeld, in bepaalde magazines werd er ronduit kwaadgesproken over hen, wat echter veel minder pijnlijk was dan wat Dröge deed: enerzijds suggereren dat zij in wezen al die roddels en belangstelling helemaal niet waard waren, en anderzijds aantonen dat de naakte, quasiobjectief geregistreerde realiteit altijd nog heel wat hilarischer en smeuïger was dan wat je zelf achter iemands rug verzinnen kon.

Wat Dröge zo vilein maakte, was zijn jongensachtige charme, die zelfs op de meest achterdochtige, cameraschuwe parvenu's een ontwapenend effect bleek te hebben. In zijn hoedanigheid van hoogbeschaafde dandy kon hij mensen uitlachen in hun gezicht zonder een spier te vertrekken, en dus zonder dat zij iets in de gaten hadden. Het moet voor betreffende slachtoffers dan ook dikwijls schrikken geweest zijn, wanneer zij zichzelf naderhand op televisie zagen en kennis konden nemen van Dröges droge commentaren, de ware kwintessens van het programma. "Deze week", sprak Dröge bijvoorbeeld, "vierde de geliefde zangeres-actrice Ria Valk - u gelóóft het haast niet - haar vijftigste verjaardag." Waarna hij zijn talent voor ragfijne maar daarom niet minder verneukeratieve ironie nog eens extra botvierde door erop te wijzen dat genaamde Ria Valk "de schepster van zulke onvergetelijke schlagers als 'Worstjes op mijn borstjes' was, - "dit voor de alfabeten onder ons". Elders had zich volgens hem "een leuke groep fijne mensen uit binnen- en binnenland" verzameld, te weten iedereen "die ooit beroemd was, nu beroemd is, straks beroemd zal worden, of gewoon beroemd doet". Het werd dus uitermate gezellig: "Jans vrienden amuseerden zich kosteloos".

Glamourland, viel mij donderdag tot mijn ontzetting op, doet vandaag de dag onwillekeurig denken aan realityseries als De Pfaffs, die met terugwerkende kracht dus hun duistere schaduwen weten te werpen over het programma. Ja, zo ironisch Dröge was, zo ironisch is het lot.

Maar Dröge was grappiger.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234