Zaterdag 17/08/2019

Gerrit Zalm lacht niet meer

Op zijn weblog doet VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm in 'Jip en Janneke-taal' verslag van zijn wedervaren tijdens de campagne. Hij vindt "dat hij het best goed doet" in de zalen waar hij de trouwe aanhang toespreekt. En: "Ik hoop dat de campagne spoedig weer over de inhoud gaat." IJdele hoop. Voor inhoud is tijdens deze ultrakorte campagne geen tijd.

Volgens de hoofdzakelijk door tv-optredens bepaalde populariteitsscores doet de 50-jarige Zalm het dan ook niet goed. Terwijl iedereen had verwacht dat de liberalen het meest zouden profiteren van de neergang van de LPF, blijft de VVD al weken schommelen rond de 30 zetels, een bescheiden winst waarmee de partij de gedroomde centrumrechtse coalitie met het CDA niet aan een meerderheid zal kunnen helpen.

Als financiënminister in twee paarse regeringen was zondagskind Zalm razend populair en straalde hij degelijkheid uit; als lijsttrekker van de door hemzelf in de afgelopen maanden 'opgeschoonde' partij scoort hij een stuk slechter. Zalm was degene die uiteindelijk de ban brak en zijn vertrouwen in Balkenende 1 opzegde. De breker betaalt, heette dat vroeger, en soms lijkt die wet nog altijd op te gaan. Furieus was hij toen zijn integriteit in twijfel werd getrokken door politici die suggereerden dat Zalm door het opblazen van de regering, met als gevolg nieuwe verkiezingen, de zetels van coalitiepartner LPF zou hebben willen incasseren.

In de totaal door de tv gestuurde campagne komt Zalm niet uit de verf. Tot overmaat van ramp schakelde de enigszins in paniek rakende VVD weer orakel, voormalig partijleider en populist Hans Wiegel in. Die zei bij zijn eerste optreden dat Zalm als lijsttrekker "nog moest groeien". Dodelijk, zo kort voor de verkiezingen. Het lijkt er sterk op dat Zalm na 22 januari weer een nieuw vak mag leren: dat van leider van de grootste oppositiepartij. En hij wil zo graag premier worden. (BW)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden