Zaterdag 25/01/2020

Germinal Beerschot en La Louvière in wachtrij van parket

Germinal Beerschot beslist vandaag over lot Milenkovic

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Na Lierse zullen volgens het parket ook de andere genoemde clubs en spelers in de gokfraudezaak 'systematisch' aan de beurt komen. Germinal Beerschot kan zich mogelijk volgende week al aan gerechtelijk bezoek verwachten. Wanneer het parket bij La Louvière tot actie overgaat, is nog onduidelijk.

Met het verhoor van Cliff Mardulier, Laurent Fassotte, Patrick Deman (allen Lierse) en ex-Liersespelers Ninoslav Milenkovic, Marius Mitu en Laurent Delorge is het gerechtelijk onderzoek naar voetbalomkoperij in een nieuwe fase beland. Het Brusselse parket heeft na wekenlang speurwerk een raamwerk van verdachten klaar. Er zijn voldoende bewijzen om over te gaan tot huiszoekingen of ondervragingen op het terrein. Lierse beet de spits af, maar nog vele betrokkenen zullen volgen. "Het voorbereidende werk is klaar. We gaan dit dossier nu systematisch afwerken", zegt woordvoerder Jos Colpin.

Over een termijnplanning in het onderzoek mocht Colpin niets zeggen. Maar uit goede bron is vernomen dat de speurders opnieuw bij Germinal Beerschot zullen aankloppen, mogelijk volgende week. Ninoslav Milenkovic, tijdens de winterstop verkast van Lierse naar Germinal Beerschot, is donderdag verhoord door het parket. Pas vandaag beslist het directiecomité over zijn lot.

Germinal Beerschot raakte vorig jaar betrokken in de affaire nadat Zheyun Ye zich zonder succes had trachten in te kopen bij de fusieclub. Ondertussen had de gok-Chinees eind vorig seizoen echter ook de Beerschotspelers Luciano, Daniël Cruz en Mohamed Messoudi benaderd om duels te manipuleren. Zij zouden na onderling overleg besloten hebben niet op het bod in te gaan, maar verzaakten toen aan de meldingsplicht van de clubleiding. Wel stapten ze naar de federale politie toen de omkoopzaak eind vorig jaar volop in de media losbarstte. Het gerecht verhoorde de spelers als getuige en gaf verder geen commentaar. Mogelijk beschikt het parket nu wel over belastend materiaal.

Opmerkelijk is dat het GBA-trio eind vorig seizoen ook in beeld kwam voor een transfer naar Lierse. Uiteindelijk maakte alleen Cruz de overstap, maar hij zou nooit aarden op het Lisp. "Lierse spiegelde ons mooie verdiensten voor, ze wilden een goede ploeg maken", zo blikt Messoudi terug op de besprekingen. Over de Chinees Ye is hij kort: "Ik heb hem maar via mijn makelaar (Walter Mortelmans, BF) leren kennen. Het was in verband met een transfer. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik er niet op ingegaan ben." Ook Mortelmans is eind vorig jaar door het gerecht al ondervraagd.

Over mogelijke nieuwe gerechtelijke verhoren van Germinal Beerschotspelers maakt de club zich voorlopig geen zorgen. "Iedereen weet dat drie van onze spelers al met de onderzoeksrechter hebben gepraat", reageert Marc Van Beek, voorzitter van de raad van bestuur. "Toen is er geen gevolg aan gegeven."

Een volgende club op de wachtlijst van het gerecht is La Louvière. Onder meer trainer Gilbert Bodart, ex-spelers Gunter Van Handenhoven, Geoffrey Toyes, Mario Espartero, huidig speler Martin Ekani, manager Chris Benoit en huisadvocaat Laurent Denis kwamen in opspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234