Maandag 06/02/2023

Gerichte controle in Brusselse stations

na klachten buitenlandse reizigers

Brussel

Van onze medewerkster

Om het gevoel van veiligheid voor de reizigers te verhogen heeft de rijkswacht gisteren tot laat in de avond in het Brusselse Zuidstation gepatrouilleerd. De actie maakte deel uit van Sécurail, een preventieproject van de rijkswacht, afdeling spoorwegpolitie, om de kleine criminaliteit in te dijken.

"In juni zijn we gestart met Sécurail na klachten van enkele buitenlandse reizigers bij hun ambassade over diefstal van hun handbagage", vertelt luitenant Geert Luypaert van de spoorwegpolitie. "Die brieven zijn ook bij verscheidene ministers terechtgekomen en toen werd op hoog niveau beslist om preventieve acties te ondernemen. Twee keer per maand organiseren we verscherpte patrouilles met de spoorwegpolitie, metrobrigade, de rijkswachtbrigade Brussel en rijkswachters van de Algemene Reserve. Om de twee maanden komt er ook nog een grotere actie in samenwerking met de politie van Anderlecht en de politie van Sint-Gillis. De Dienst Interne Bewaking van de NMBS nam ook gisteren geen deel aan de actie.

Vijf rijkswachtploegen hielden gisteravond het komen en gaan in het station in de gaten. Verhoogde waakzaamheid vooral bij de 'zwarte' punten: het terras van Sam's Café, de wachtkamer en de perrons van de Thalys, de in- en uitgangen en de winkelzone. "Het terras aan Sam's Café geeft de reizigers een vals gevoel van veiligheid", wijst Luypaert op een achteloos neergegooide aktetas. "Ze stappen van de Eurostar en terwijl ze binnen in het café gauw iets bestellen, gaat een dief er met hun bagage vandoor."

De ploeg van Filip, op patrouille in de omgeving van de Thalys, besluit in de trein een kijkje te nemen. Op een van de zitplaatsen ligt de handbagage voor het grijpen. Van de eigenaar geen spoor. "Maar meneer, hier komen toch geen gauwdieven", protesteren twee deftige geklede heren. Jim en zijn mensen bekommeren zich om de middengang, de uitgangen en de trappen. Aan de uitgang Zuidertoren sturen stationerende taxi's die hun klanten laten uitstappen, het verkeer in de war. Jim stuurt ze onverbiddellijk weg. "Een groot deel van het onveiligheidsgevoel heeft ook te maken met de bouwwerf voor onze deur", meent hij. "Reizigers worden nu eens hier en dan weer daar afgezet. Op de duur weten ze het ook niet meer."

Maar de verhoogde paraatheid lijkt succes te hebben. Tijdens de hele duur van de actie was er geen enkele klacht van diefstal of agressie. "We zouden dolgraag meer mensen willen inzetten", zegt Luypaert. "Want door gebrek aan manschappen draaien veel acties uit op overuren." (DVDB)

Actie Sécurail moet kleine criminaliteit indijken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234