Zondag 05/12/2021

Gerestaureerde Vooruit wordt optimaal benut

Nieuwe beleidslijn 2001-2002 moet kruisbestuiving aanmoedigen

Gent / Van onze medewerkster

Sally De Kunst

Ik denk dat sommige van onze collega's toch een beetje jaloers zijn op dit gebouw, stak dansprogrammator Guy Cools met zijn speech van wal, waarmee hij het onderscheid tussen Vooruit en andere kunstencentra wou beklemtonen. Vanaf 2001-2002 wil het Gentse kunstencentrum het gebruik van het gerestaureerde gebouw nog meer intensifiëren door een project waarbij de oral history van Vooruit vertaald wordt in artistieke projecten. Om dat in de verf te zetten stonden alle programmatoren en hun assistenten de pers te woord tijdens een wandeling door verscheidene ruimtes.

In de concertzaal beet muziekprogrammator Wim Wabbes de spits af, wat verder op het parcours in de balzaal aangevuld door zijn assistente Eva De Groote. Naast vaste waarden als de Ballroom Sessions en Wereldse Stemmen wordt volgend seizoen Vooruit Geluid Compact geïntroduceerd, een reeks evenementen waarbij verscheidene korte concerten op een avond plaatsvinden. Voorts pakt Vooruit Geluid uit met twee educatieve projecten: Institute of Living Voice van de Amerikaan David Moss en Klankenkoorts, een praktisch alternatief voor muziekonderwijs, dat verbonden wordt met Oorsmeer, met als blikvanger Nemo. Het Vooruit Geluid Festival wordt vanaf 2002 een jaarlijks gebeuren en in de nieuwe samenwerking met het Praagse Alternativa Festival is Geert Waegeman een sleutelfiguur. In de muziektheaterprogrammering van Vooruit duiken naast vertrouwde namen als Transparant, Walpurgis en Muziek Lod ook Johan De Smet en Tom Hannes op.

In de theaterfoyer tekenden Arne Sierens, Johan Dehollander en Stef Ampe de krijtlijnen van DAS Theater uit, dat vanaf volgend seizoen huisgezelschap wordt van Vooruit. Naast Les Frères Robert, de Franse remake van De broers Geboers, en de herneming van Niet alle Marokkanen zijn dieven presenteert Vooruit in mei DAS Verwanten, een serie van work in progress. Theaterprogrammator Kathleen Keymeulen vulde aan dat ook met De Tijd de banden nauwer worden aangehaald, middels twee premières en langere speelreeksen in Vooruit. Met vier producties die zullen omkaderd worden met sneak previews, tekstlezingen en andere Studio Tokio-experimenten heeft ook het Antwerpse Toneelhuis een belangrijk aandeel in het theaterseizoen. Opvallend in het lijstje van theatergrootheden en vaste waarden is de terugkeer van Jan Fabre op de Gentse podia.

In de dansprogrammering zijn naast de residenties van Lynda Gaudreau en Akram Kahn grote namen als Wim Vandekeybus, Anne Teresa De Keersmaeker en Meg Stuart referentiepunten. Les Ballets C. de la B. blijven beschikken over de dansstudio, waar choreograaf Koen Augustijnen een voorproefje toonde van zijn nieuwe productie Stuk voor acht mensen die goesting hebben om te bewegen. Assistente dansprogrammering Barbara Raes gaf een woordje uitleg over P-A-R-C-O-U-R-S, dat volgende week aan zijn eerste editie toe is met uiteenlopende performances en installaties in verscheidene ruimtes van het Vooruit-gebouw.

In de Brugzaal kondigde assistente theaterprogrammering Ellen Stynen het traditionele eindeseizoensevenement Primeurs (voorheen Eerste Zit) aan, een platform voor nieuwe projecten, debutanten en pas afgestudeerden op het vlak van dans, muziek en theater. De kruisbestuiving tussen verscheidene disciplines die dit minifestival kenmerkt, is een tendens die ook terugkeert in de volledige programmering van het volgend seizoen. Naast de bekendere namen zal daarin ruimte zijn voor jonge kunstenaars en een projectmatige werking. De aanwezigheid van duivelskunstenaar Wayn Traub, deelnemer aan Primeurs, toont aan dat de banden met Victoria werden aangehaald. Een van de doelstellingen van Vooruit voor komend seizoen is immers het ter beschikking stellen van zijn podia aan een aantal Gentse bondgenoten.

P-A-R-C-O-U-R-S-1 vindt plaats op dinsdag 29 mei en Primeurs loopt van 12 tot en 16 juni. Alle info over de nieuwe seizoensbrochure van Vooruit op 09/267.28.28 of www.vooruit.be.

Vooruit wil volgend seizoen zijn podia ter beschikking stellen aan een aantal Gentse bondgenoten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234