Dinsdag 07/04/2020

Wanbetalingen

Gerechtstolken leggen het werk neer

Beeld PHOTO_NEWS

In het justitiepaleis van Antwerpen en Brussel hebben vrijdag enkele gerechtsvertalers en -tolken van 9 tot 11 uur gestaakt tegen de betalingsachterstand van Justitie. In Antwerpen lazen in een van de zittingszalen een brief voor waarin ze hun grieven kenbaar maakten. De rechtbank had daar alle begrip voor. "Wij zijn solidair met de tolken en experts. Dat ze niet betaald worden is een jammerlijke zaak, want we hebben ze echt wel nodig. Ze zijn essentieel voor een vlot verloop van Justitie", zei persrechter Christian Denoyelle.

Volgens de tolken loopt het totale achterstallige bedrag dat de staat hen moet op tot 136 miljoen euro. "We zijn bovendien sinds 1 januari btw-plichtig geworden. Alle btw op de facturen die wij inbrengen, moeten wij uit eigen zak voorschieten aan de staat, een staat die ons niet betaalt", klinkt het bij VRT.

Gisteravond schreven de gerechtstolken al een open brief aan minister van Justitie Koen Geens. "Als Justitie graag een beroep wil blijven doen op tolken en vertalers die degelijk en professioneel werk afleveren, willen die tolken en vertalers ook graag professioneel kunnen werken én professioneel behandeld worden door Justitie", stond er te lezen. "Zonder snelle en structurele oplossing voor de betalingsachterstand die Justitie tegenover de tolken heeft, stevenen heel wat tolken af op faillissementen of persoonlijke drama's."

Raadkamer

"Het voorziene budget voor gerechtskosten is dit jaar opgesoupeerd en minister van Justitie Geens gaf ons als streefdatum voor nieuwe betalingen maart 2015. Wij hebben echter gezinnen te onderhouden, een maandelijkse huurlast of een lening af te betalen, plus onze kosten als zelfstandigen", stelde Charlotte De Keersmaecker, tolk Frans en Italiaans, vanochtend.

De staking was vooral voelbaar op de raadkamer. "Er is wat geschoven met de rol, zodat zaken zonder tolk eerst behandeld werden", stelde persrechter Roland Cassiers. Niet alle gerechtsvertalers en -tolken staakten mee. "Wij hebben maandag een overleg gepland op het kabinet van de minister en wachten dat liever af", zegt Cornelia Van Bouwel, tolk Roemeens en voorzitster van Lextra Lingua, die een honderdtal beëdigde vertalers en tolken verenigt.

2,7 kilo aan onbetaalde facturen

Net vandaag stonden twee gerechtstolken die door de achterstallige betalingen van justitie failliet gegaan waren, terecht voor faillissementsmisdrijven.

Het koppel werkte allebei als gerechtstolk en had daarvoor een bvba opgericht. In 2010 ging die failliet, mede doordat Justitie hen nog 12.000 euro schuldig was. De maanden voordien was het koppel er door de betalingsproblemen bij justitie ook niet in geslaagd hun boekhouder te betalen, zodat de boekhouding niet correct was bijgehouden en de jaarrekeningen niet waren neergelegd. De curator van het faillissement diende klacht tegen hen in, maar intussen is er met die curator een akkoord bereikt, reden waarom het parket enkel gevangenisstraffen met uitstel vraagt. Het vonnis valt op 17 december.

"Dat is de realiteit", klinkt het bij de gerechtstolken die voor het paleis staan te protesteren. "Hier staan mensen die nog betaald moeten worden voor prestaties uit 2013, 2012 én 2011. Als er geen structurele oplossing gevonden wordt, zullen er nog faillissementen volgen."

Een tolk had voor 2,7 kilo aan onbetaalde facturen bij. "En dat is nog maar een deel", zei de man. "Mijn oudste onbetaalde factuur dateert van 2012 en in totaal moet Justitie mij nog een bedrag met vier nullen."

Statuut

Volgens de tolken, die de steun krijgen van de officiële verenigingen Lextra Lingua en de Belgische Kamer van Vertalers en Tolken, wordt het ook de hoogste tijd dat er werk wordt gemaakt van een officieel statuut. "We werken eigenlijk in een vorm van schijnzelfstandigheid", zegt tolk Marion Blagojevic. "We worden opgevorderd en kunnen dus niet beslissen wanneer we komen of gaan, we bepalen zelf onze tarieven niet en als Justitie ons te laat betaalt, krijgen we geen verwijlinteresten op de achterstallige bedragen. Voor onze eerste prestatie op een bepaalde dag, krijgen we een uur vergoed maar vanaf de tweede worden we per minuut betaald. Bovendien moeten we voor elke prestatie een aparte factuur opmaken, zodat we vaak facturen moeten opmaken voor bedragen van minder dan 10 euro. We moeten zowat het enige beroep zijn waarin dat gebeurt."

De tolken worstelen ook met een hele administratie, die nog steeds volledig op papier gebeurt en allesbehalve uniform is. Maandag ontvangt minister van Justitie Koen Geens een delegatie van de gerechtstolken op zijn kabinet voor een overleg.

Overleg

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zal maandag overleg plegen met de gerechtstolken over mogelijke oplossingen voor hun problemen. Geens zegt dat hij begrip heeft voor de bezorgdheden van de tolken. Ook toen hij op Financiën zat, zegt de minister, heeft hij zich ingezet voor "extra toleranties op het vlak van btw-plichten voor tolken" en werkte hij een oplossing uit waarbij geen btw meer betaald moet worden voor de factuur is goedgekeurd.

Kamerlid Sonja Becq, een partijgenote van Geens, wijst er ondertussen op dat een wetsvoorstel van haar door het parlement is goedgekeurd dat een echt statuut ontwikkelt voor gerechtstolken en gerechtsdeskundigen, precies om legitimiteit te scheppen voor een betere vergoeding en tijdige betaling voor de geleverde prestaties. De wet is echter nog niet gepubliceerd in het Staatsblad omdat de minister van Justitie eerst het digitaal register wil bestuderen waarin alle namen van erkende tolken en deskundigen wordt opgenomen. De wet voorziet in de oprichting van dat register.

"Speciaal op vraag van het vorige kabinet van Justitie voorzagen wij een lange periode van inwerkingtreding van de wet. Nu lijkt het dossier voor onbepaalde tijd vooruitgeschoven", zegt Becq. "Toch heb ik begrip voor de situatie, gezien de budgettaire omstandigheden. We rekenen er wel op dat deze minister van Justitie hier werk van maakt, net zoals van het inlossen van de achterstallige facturen van justitie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234