Vrijdag 02/12/2022

Gerechtspsychiater: "Van Themsche wél toerekeningsvatbaar"

Gerechtspsychiater Chris Dillen. Beeld UNKNOWN
Gerechtspsychiater Chris Dillen.Beeld UNKNOWN
PE Author

Het college van deskundigen onder leiding van gerechtspsychiater Chris Dillen is het niet eens met de diagnose van de experts van de verdediging. Die stelden gisteren/donderdag dat Hans Van Themsche aan het syndroom van Asperger lijdt, een milde vorm van autisme, en dat hij ontoerekeningsvatbaar is.

Chris Dillen stelde eerst en vooral dat als de beschuldigde inderdaad aan het syndroom van Asperger leed, dat al veel eerder bij hem zou vastgesteld zijn. "Niemand heeft ooit iets vreemd aan hem opgemerkt, anders was hij wel bij een kinderpsychiater beland", verklaarde de gerechtspsychiater. Hij blijft erbij dat Van Themsche een narcistische persoonlijkheidsstructuur heeft met psychopate elementen en dat hij wel degelijk toerekeningsvatbaar is.

Vanwaar dan dat verschil in diagnose? "Over het narcisme waren we het eens, maar psychopathie en Asperger liggen zo dicht bij elkaar dat het onderscheid moeilijk te maken valt. Er bestaan ook nog geen testen om het onderscheid te maken. Het heeft dus vooral te maken met waar je de nadruk op legt en welk etiket je erop kleeft", verklaarde Chris Dillen.

En het etiketje van Asperger past niet op de beschuldigde. Mensen die aan dat syndroom lijden, zijn volgens hem vaker het slachtoffer, dan dat ze feiten plegen. Hij had in de literatuur drie casussen aangetroffen waarbij Asperger-lijders zelf een moord hadden gepleegd. Zo had iemand in de VS zijn buurman gedood, omdat die hem kwam storen, terwijl hij aan het telefoneren was. Een jongeman met Asperger had de vader van zijn ex-liefje gedood, omdat die hem vies bekeken zou hebben.

"Er was telkens een duidelijk verband tussen de feiten en de Asperger. Het ging ook nooit om willekeurige slachtoffers, want ze hadden er steeds een band mee. De feiten werden bovendien meteen gepleegd. Wat de beschuldigde gedaan heeft, stemt hier helemaal niet mee overeen", stelde Chris Dillen.

Hij benadrukte dat het niet volstaat om een psychiatrische stoornis te hebben om ontoerekingsvatbaar te zijn. Er moet volgens hem een duidelijk verband tussen de stoornis en de feiten zijn. Hij stelde dat de experts van de verdediging hoofdzakelijk werkzaam zijn in de kinderpsychiatrie en het niet gewend zijn om met termen als (on)toerekeningsvatbaarheid te werken.

"Door diagnoses als Asperger, ADD of ADHD te stellen, wordt heel wat verantwoordelijkheid ontweken. Er zijn geen stoute kinderen meer. Als het op een behandeling aankomt, heb ik daar geen problemen mee, maar als het op strafrecht aankomt, vormt verantwoordelijkheid toch wel een grote pijler", stelde hij tot slot.

De volgende getuigen die onder meer op het programma staan, zijn vrienden van de familie Van Themsche en vrienden van de beschuldigde. (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234