Donderdag 28/05/2020

Gerechtelijk onderzoek naar rechterhand burgemeester van Wommelgem

Gedupeerde D.:

Ik ben mijnheer de mosselman, euh... de gemeentesecretaris

Het Antwerpse parket voert een gerechtelijk onderzoek uit naar mogelijke malversaties van de Wommelgemse gemeentesecretaris Michel Timmermans. Hij wordt ervan verdacht tuinbouwgrond met voorkennis te hebben gekocht van bejaarde(n), en die te hebben verzilverd als bouwgrond.

Door Anne De Graaf

WOMMELGEM l De gemeentesecretaris zou ook tegen alle wetten in opgetreden zijn als zakenman, via zijn eigen vastgoed-nv's en de verkoop van weekdieren. Onderzoeksrechter Christiaan Van Wambeke trekt de rol van de secretaris na, zegt het parket.

"Michel Timmermans, Vishandel Roem der Kempen." Het is al een tijdje dat de middenstand in Wommelgem de gemeentesecretaris liever ziet gaan dan komen met zijn "potsierlijke" visitekaartjes. Cafés T., R. en P. hebben geen zin meer om alleen in de gratie van Timmermans en gemeente te komen door de aankoop van (te dure) scampi's en weekdieren, steevast afkomstig van viswinkel Roem der Kempen, eigendom van zijn vrouw en Timmermans hemzelve.

Bleef het daarbij, dan zouden ze er nog om kunnen lachen. Helaas gaat het om veel meer dan een mandje kreukels: op het adres van Timmermans zijn twee handelszaken gevestigd. De man is tevens bestuurder van de nv's De Volharding en De Appelboom. Volgens de tot 1 januari geldende gemeentewet mag "een gemeentesecretaris namens zichzelf noch derden handel drijven". Ook het nieuwe gemeentedecreet zegt dat, zij het in bedekter termen: "Er mag geen belangenvermenging geschieden."

De eerste die dit jaar protesteerde was mevrouw D., van wie T. een 15 are grote 'tuingrond' kon ontfutselen voor 50.000 euro in het Kappellenveld. Ze was terminaal ziek, en wilde haar kinderen zo veel mogelijk nalaten. Kort na de verkoop trok de gemeente er een straat door, waardoor de kavel plotseling vier keer zo duur werd als bouwgrond. Timmermans wil er nu appartementen voor eigen rekening bouwen. Hij bouwde alvast een garage, maar vergiste zich een paar meter en kwam zo op een gevrijwaarde doorgangsweg terecht van de oom van de nazaten.

D., een van de nabestaanden: "Deze lente besliste de Schildese vrederechter dat de garagebox tegen de vlakte moest. Hij heeft mijn moeder er dan van beschuldigd dat ze loog. Ik zag haar lege ogen. 'Pak hem!', zei ze op haar sterfbed. We rusten niet tot we gerechtigheid zien. Hij haalde onze eer door het slijk."

Ook het gezin Smits ligt overhoop met de gemeentesecretaris. De familie plande de renovatie van een hoeve en kreeg daarvoor van Stedebouw en Monumentenzorg groen licht, niet van de gemeente. "De secretaris heeft vader gechanteerd", zegt zoon Johan. "Hij wilde krachtens een onbestaand KB van 1928 onze panden in de Handboogstraat, hartje Wommelgem, onteigenen. Oma woont daar. 'Als gij tekent, tekenen wij', zei hij. We hielden het been stijf en kregen er 150.000 euro meer voor. De affaire van de hoeve ligt nu stil. We zitten bij de Raad van State."

Iedereen is bang, maar het Antwerpse provinciebestuur werd deze zomer overstelpt met brieven. Het bevestigde gisteren dat elementen de onderzoekscapaciteit van de gouverneur overstijgen. Toch kreeg Timmermans maandag weer het hele college achter hem.

De Morgen vroeg burgemeester Walter Van Der Plaetsen hoe dat komt.

Uw rechterhand, secretaris Timmermans, handelaar in weekdieren en gronden....?

Walter Van Der Plaetsen: "Doe niet flauw over die mosselen. Ik ken Timmermans al jaren. Hij werkt in de kamer naast mij. Hij doet niets achter mijn rug. Als er iets niet zou kloppen, zou ik het weten."

Tegen alle wetten in blijkt hij zakenman, lezen we in de zakengegevensbank Graydon. We tellen vier firma's waarin zijn naam voorkomt. Zijn adreskaartje verwijst naar een mosselhandel. Zijn naam staat op vastgoedsites.

"Daar weet ik niets van." (op zijn ongemak) "Ik drijf toch geen handel."

Timmermans koopt en verkoopt mosselen, flats en gronden. Dat doet hij volgens enkele lopende klachten niet altijd zo netjes."

"U bedoelt de zaak van die grond?" (zucht) "De provincie heeft dat onderzocht. Niks mis mee. Laat u niet opjutten. Het nieuwe gemeentedecreet moedigt net het drijven van handel door de secretaris aan. Althans, dat zegt Timmermans mij."

Wij lezen nochtans in artikel 110 van dat decreet dat de secretaris zeker niet aan belangenvermenging mag doen."

"Belt u hem even zelf!"

Mijnheer de secretaris?

Timmermans: "Wie is u? Ik hoor dat u mij aanvalt!"

De familie Smits en D. doen dat. Zij en nogal wat Wommelgemse cafés verwijten u chantage over onteigeningen, gronden en mosselverkoop voor eigen rekening.

"Ik verkoop geen mosselen. Mijn vrouwke doet dat. Mag dat mens niet werken misschien? Ik mag dat ook, krachtens het decreet."

Dat zegt u. Hoe zit dat met die gronden? En al uw bedrijven?

"Ik heb geen bedrijven. Ik heb mijn centjes belegd in een grond. Eén grond. Omdat ik de beurs schuw. Het zijn mijn centjes."

En toen werd de tuinbouwgrond plotseling bouwgrond, aangelegd door de gemeente. Toeval?

"Ik wens niet langer met u te spreken."

Gisteren meldde zoon D. dat de secretaris in de Dennenlaan - nog - een andere tuinbouwgrond kocht toen hun moeder stervende was. Prijs: 25.000 euro. Grootte: 29 are. Eigenares: een imiddels heengegane bejaarde dame. Op de godvergeten plek in de tuinbouwgrond liggen intussen drie gloednieuwe parkeerplekjes.

D.: "Deze man heeft zijn inventaris van tuinbouwgronden blijkbaar gelinkt aan oudjes in de burgerlijke stand. Gruwelijk."

Namens het Antwerpse parket bevestigde Dominique Reyniers gisterenavond dat onderzoeksrechter Christiaan Van Wambeke de rol van de secretaris onderzoekt.

'Deze man heeft zijn inventaris van tuinbouwgronden blijkbaar gelinkt aan oudjes in de burgerlijke stand. Gruwelijk'

De eerste die dit jaar protesteerde was mevrouw D., van wie T. een 15 are grote "tuingrond" kon kopen voor 50.000 euro. Ze was terminaal ziek, T. wilde haar kinderen zo veel mogelijk nalaten. Kort na de verkoop trok de gemeente er een straat door, waardoor de kavel plots vier keer zo duur werd: bouwgrond. T. wil er nu appartementen voor eigen rekening bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234