Zondag 26/09/2021

Dood AdilUpdate

Gerechtelijk onderzoek: agenten treft geen schuld aan dood Adil (19)

null Beeld

De twee agenten die met hun politiewagen de 19-jarige Adil C. aanreden in Anderlecht, zijn niet schuldig aan zijn dood. Dat is de conclusie van het gerechtelijk onderzoek.

Het parket van Brussel kondigt aan dat het de zaak heeft geseponeerd bij gebrek aan voldoende aanklachten “tegen de hoofdrolspelers in de zaak en in het bijzonder tegen de bestuurder van het politievoertuig”.

De betrokken partijen kunnen wel nog bijkomende onderzoeksdaden vragen aan de onderzoeksrechter als ze vinden dat het dossier onvolledig is.

Adil C., een jongeman van negentien jaar, kwam op vrijdagavond 10 april om het leven in Anderlecht, nadat hij bij een achtervolging was aangereden door een politievoertuig. Die achtervolging was volgens het parket begonnen rond 21.00 uur, toen de aandacht van de politie getrokken werd door twee bromfietsen die aan hoge snelheid door Anderlecht reden.

“Toen de agenten tot een controle wilden overgaan, versnelde één van de bromfietsen en nam de vlucht”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. “De politie zette de achtervolging in maar de bromfiets reed het Dokter De Meersmanplein op en de paaltjes op het plein lieten de politiediensten niet toe om de bromfiets te volgen.”

De agenten gaven de positie van de vluchter door aan andere ploegen die voor versterking waren opgeroepen en op de Nijverheidskaai kwam één van die andere ploegen de bromfietser in tegenovergestelde richting tegemoet. Volgens het parket reed de bromfietser achter een bestelwagen maar toen de bestelwagen het politievoertuig kruiste, kwam de bromfietser van achter de bestelwagen tevoorschijn en raakte hij de linker voorzijde van het politievoertuig frontaal.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Snelheid

“Volgens de verkeersdeskundige heeft het ongeval zich voorgedaan op de helft van de steenweg voorbehouden voor de weggebruikers die zich begeven richting Jules Ruhlstraat, zijnde het rijvak waarop het politievoertuig zich bevond”, gaat de parketwoordvoerster verder. “Het politievoertuig reed met lage snelheid, tussen 17km/u en 25km/u op het moment van de impact, terwijl de bromfietser sneller dan toegelaten reed, tussen 57,6km/u en 70,4km/u. Bovendien droeg het slachtoffer zijn valhelm niet op een correcte manier, wat volgens de verkeersdeskundige niet zonder invloed was op de dramatische gevolgen van dit ongeval.”

Uit de analyses van het radioverkeer blijkt volgens het parket ook dat de politieagenten onmiddellijk de hulpdiensten hebben verwittigd, en dat er geen overleg tussen de agenten heeft plaatsgevonden.

“Op basis van die elementen heeft de onderzoeksrechter besloten om in dit dossier niemand in verdenking te stellen, waarop het parket een eindvordering tot buitenvervolgingstelling heeft opgesteld ten aanzien van de protagonisten van dit dossier, onder meer ten aanzien van de bestuurder van de politiewagen”, zegt de woordvoerster. “De partijen kunnen nog bijkomend onderzoek vragen als zij menen dat het dossier onvolledig is, en het zal uiteindelijk de raadkamer zijn die uitspraak zal doen over de eventuele tenlasteleggingen.”

Rellen

De dood van de jongeman veroorzaakte heel wat ophef. Onder de hashtag #JusticePourAdil werd opgeroepen om te protesteren. Dat leidde tot rellen, waarbij honderd mensen werden opgepakt.

Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend naar de zaak. Het parket vraagt nu dat de twee agenten buiten vervolging worden gesteld. de verkeersdeskundige die werd aangesteld legt de fout van het ongeval volledig bij de overleden jongeman.

De raadkamer van de rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel zal later uitspraak doen inzake de al dan niet bestaande tenlasteleggingen. De datum van de zitting zal meegedeeld worden zodra deze gekend is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234