Dinsdag 19/11/2019

Gerecht lost Jean-Claude Van Cauwenberghe niet

Huiszoekingen bij de Waalse ex-minister-president omdat hij gesjoemeld zou hebben bij de aanbesteding van een sporthal

Brussel l In Charleroi haalden speurders de vijf bureaus van Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) overhoop omdat hij gesjoemeld zou hebben met de aanbesteding van een sporthal in het Waalse Beaumont. Van Cau, de voorzitter van de socialistische mutualiteiten, wast zijn handen in onschuld.

Het project voor de sporthal werd toegekend aan een goede vriend van Van Cau. Die aannemer, Vandezande uit Gilly, rekende uiteindelijk veel meer kosten aan dan eerst was gepland. Het totale kostenplaatje bedroeg drie miljoen euro.

Volgens hardnekkige geruchten zou Van Cau de aannemer hebben opgedrongen aan de stad Beaumont, als voorwaarde voor de subsidiëring van de sportzaal door het Waals Gewest. "Het klopt dat Vandezande al dertig jaar een goede vriend van me is, maar voor de rest heb ik echt niks met dit dossier te maken", verdedigt Van Cau zich. "De politie heeft niks gevonden. Ik word genoemd in tientallen dossiers, maar ze hebben al die geruchten nog nooit hard kunnen maken. Dit is gewoon een heksenjacht."

Burgemeester Dupuis, die vorige week al urenlang werd ondervraagd door de federale politie van Charleroi, pleit Van Cau eveneens vrij. "Ik ontken ten stelligste dat ik verplicht was die aannemer te kiezen", zegt hij. "De rol van Van Cau was beperkt tot die van doorgeefluik." De procedure voor de aanbesteding verliep volgens de burgemeester volledig via de regels van de kunst: "De aanbesteding werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en enkel het bedrijf Vandezande is erop ingegaan. Zij hebben dus de opdracht binnengehaald. Maar er is niets illegaals gebeurd", besluit Dupuis.

Michel Daerden (PS), in de vorige Waalse regering bevoegd voor de sportinfrastructuur, was er als de kippen bij om te melden dat hij geen enkele invloed had op de keuze van de aannemer in Beaumont. "Mijn tussenkomst beperkte zich tot het toestaan van een subsidie, beklemtoont Daerden. "Ik ben nooit de bouwmeester in dit soort dossiers." Van Cau kwam al eerder in opspraak met enkele schandalen, waarna de partijtop hem op een zijspoor plaatste. Sindsdien ontpopte hij zich tot de spreekbuis van de 'oude' - letterlijk en figuurlijk - PS.

(TP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234