Zaterdag 08/05/2021

Gerecht legt corruptie bij NMBS-Holding bloot

De illegale winsten werden geïnvesteerd in reizen en vastgoed en minstens 200.000 euro verdween via fictieve facturaties en buitenlandse bedrijven naar rekeningen van de vermeende fraudeurs.

De zaak draait rond de bedrijven die door de NMBS-Holding ingehuurd werden om ijzeroxide van stationsgebouwen te verwijderen. In 2008 schreef de holding een Europese aanbesteding uit voor specialisten die de daken van de gebouwen zouden reinigen. Slechts vier experts meldden zich, onder wie het Oostendse Muylle & Facon, dat de spilfiguur in het gerechtelijk dossier lijkt te zijn.

Omdat er maar vier bedrijven waren, werd kennelijk beslist om in de toekomst bij wijze van uitzonderlijke procedure alleen offertes te vragen bij de vier experts die op de oorspronkelijke aanbesteding gereageerd hadden. Sindsdien komt het leeuwendeel van de opdrachten bij het Oostendse bedrijf terecht. “Omdat de bevoegde ambtenaar bij de NMBS-Holding en dat bedrijf een constructie hadden opgezet”, meent persmagistraat Christian Du Four van Dendermonde.

In het kader van het onderzoek werden maandag en dinsdag huiszoekingen uitgevoerd bij privépersonen en bedrijven op 14 plaatsen. Bij die huiszoekingen werden verschillende rekeningen geblokkeerd. In Ath werd de inboedel in beslag genomen van een fitnesscentrum dat deels met de winsten van het gesjoemel werd gefinancierd. Er werden ook acht mensen voorgeleid, onder wie twee personeelsleden van de NMBS. Drie van de acht werden al aangehouden, één is onder voorwaarden in vrijheid gesteld.

De speurders stelden onder meer vast dat de vier betrokken bedrijven, en het Oostendse in het bijzonder, de prijs op hun offertes kunstmatig opdreven in een kartelconstructie. “Want de samenwerking ging duidelijk om veel meer dan het betalen van steekpenningen alleen”, zegt Du Four.

De winsten die de constructie opleverde, werden hetzij via buitenlandse rekeningen, hetzij in natura onder de betrokkenen verdeeld. Het zou om minstens 200.000 euro gaan, maar ook veel vastgoed wisselde op die manier van eigenaar.

De NMBS-Holding zal zich burgerlijke partij stellen in de rechtszaak tegen de ambtenaar en zijn companen. En minister van overheidsbedrijven Inge Vervotte heeft een rapport gevraagd dat in kaart brengt welke interne procedures de NMBS-Holding hanteert bij het toekennen van opdrachten. Ze wil ook weten hoe de controle door de hogere instanties fungeert, en hoe vaak er audits worden uitgevoerd. “We moeten weten of de interne controles correct gefunctioneerd hebben in deze onaanvaardbare fraude”, zegt de minister. Zelfs al benadrukt het parket dat er op dit moment “geen aanwijzingen zijn dat mensen hoger in de hiërarchie zouden meegewerkt hebben aan de fraudecarrousel”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234