Zaterdag 19/10/2019

Gerecht is verdachte verkoop Mirage-vliegtuigen aan Chili niet vergeten

Brussel

Eigen berichtgeving

Speurders van de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC) hebben vorige dinsdag op bevel van de Brusselse onderzoeksrechter Daniel Fransen een reeks huiszoekingen verricht bij de generale staf van de luchtmacht, vliegtuigconstructeur Sabca en kredietverzekeraar Delcredere. De actie kadert in een onderzoek naar corruptie en oplichting bij de verkoop van Mirage-gevechtsvliegtuigen van de Belgische luchtmacht aan Chili en is een uitloper van de smeergeldaffaire omtrent Agusta en Dassault.

In de loop van het onderzoek naar de Agusta-zaak ontdekte het gerecht dat er in 1994 bij de verkoop aan de Chileense luchtmacht van 25 Mirages 15 miljoen dollar (17,3 miljoen euro) 'geheime commissielonen' werden betaald. Getuigen spraken van een hooggeplaatste PSC'er die 30 miljoen frank (0,74 miljoen euro) smeergeld zou hebben ontvangen. Bovendien vond het gerecht een brief van generaal Jack Lefebvre, gewezen stafchef van de luchtmacht en nadien lobbyman van de Franse luchtvaartindustrie, waarin hij uitlegde hoe het bedrag moest worden verdeeld. Sabca was toen een onderdeel van de Franse vliegtuigbouwer Dassault. Lefebvre pleegde in 1995 zelfmoord nadat zijn naam door de media in verband werd gebracht met het Agusta/Dassault-onderzoek. Toen het Agusta-proces eind 1998 zijn beslag kreeg voor het Hof van Cassatie besloot toenmalig procureur-generaal Eliane Liekendael het dossier omtrent de Mirage-verkoop af te splitsen en voor verder onderzoek toe te vertrouwen aan raadsheer Francis Fischer. Waarna Fischer vorig jaar oordeelde dat er voldoende aanwijzingen bestonden om het dossier aan het Brusselse parket te geven en een onderzoeksrechter in te schakelen.

Toenmalig minister van Defensie Leo Delcroix (CVP) verkocht de Mirages in 1994 aan Sabca voor 52 miljoen dollar (60 miljoen euro). Na enkele technische aanpassingen werden de 25 toestellen vervolgens door Sabca verkocht aan de Chileense luchtmacht voor het dubbel van de aankoopprijs: 109 miljoen dollar of 3,8 miljard frank. Het circuit van geheime commissielonen dat met de transactie gepaard ging, werd volledig opgezet door wijlen generaal Lefebvre.

Als tussenpersoon ter plaatse deed Lefebvre een beroep op Carlos Honzik, volgens sommige bronnen een intimus van de Chileense dictator Pinochet, en een Chileen van Belgische afkomst, François de Smet d'Olbecke. Die laatste werd naar eigen zeggen als consultant in dienst genomen door Sabca. Honzik en De Smet d'Olbecke organiseerden de betaling van de commissies en volgden daarbij de instructies van Lefebvre.

Het grootste deel van het mogelijke smeergeld werd gestort op rekening van Berthier Investment, een offshorevennootschap met zetel op de Britse Maagdeneilanden en een postbusadres in Miami, Florida. "Berthier Investment is mijn vennootschap", verklaarde Honzik bijna vijf jaar geleden aan deze krant. "Generaal Lefebvre vroeg me op te treden als tussenpersoon. Zodra het geld op de rekening van Berthier arriveerde, moest ik bepaalde bedragen doorstorten op een reeks Zwitserse bankrekeningen van diverse vennootschappen. De generaal gaf me daarvoor een lijst van de bedragen en de rekeningnummers. Ik heb zijn instructies nauwgezet opgevolgd. Wie de eigenaars zijn van die Zwitserse rekeningen weet ik niet. Dat wist enkel Lefebvre." Het Chileense parlementslid Nelson Avilla verklaarde enkele jaren geleden dat de bestemmelingen Chileense topfiguren waren. (GT)

Huiszoekingen bij generale staf van de luchtmacht, vliegtuigconstructeur Sabca en kredietverzekeraar Delcredere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234