Donderdag 01/12/2022

‘Gerecht is jaloers op ons succes’

OOSTENDE

‘Zwaar gedegouteerd door de lasterlijke aantijgingen’, organiseerden Gandolfi en Vanderwilt gisteren een persconferentie in hun riante villa. Hun uithaal naar het gerecht was zo mogelijk nog scherper dan de beeldkwaliteit op hun 103 inch-plasmascherm. Het Brugse parket is niet onder de indruk: ‘Het zou misdadig zijn hen niet te onderzoeken’.

“Hallucinant! De ene dag zat ik nog met Bébel en Alain Delon in de VIP-lounge bij Johnny Hallyday, omringd door een heleboel Franse ministers, de volgende dag werd ik urenlang verhoord door de politie. (verontwaardigd) Ze namen mijn vingerafdrukken, lengte, foto’s... alleen mijn gewicht hebben ze verdorie nooit gevraagd!”Ex-playmate Barbara Gandolfi (33) gesticuleert druk met haar gebronsde armen. Zich 100 procent bewust van de fotografen trekt ze snel de gesp van haar Prada-ceintuur recht. Het moet gezegd: Gandolfi ziet er verbluffend uit, ondanks de onweerswolken boven haar hoofd. De veelvuldige misskandidate figureert namelijk in een gerechtelijk onderzoek naar de geldstromen van haar zakenpartner Frederic Vanderwilt (34), de vader van haar twee dochtertjes.Haar beste vriend Jean-Paul Belmondo raakte willens nillens ook betrokken bij het onderzoek. Vorige week kreeg hij een batterij gemotiveerde Brugse speurders over de vloer, die hem vier uur lang uithoorden over een toegezegde lening aan Gandolfi. Zij kan er allerminst mee lachen dat ‘Bébel’ nu ook al lastig gevallen wordt. Om de puntjes op de i te zetten, onderbrak Gandolfi haar vakantie met Belmondo aan de Côte d’Azur en vloog naar de Koningin der Badsteden om er de pers te trakteren op háár versie van de feiten.In haar immense villa met voor de deur een paar ‘visitekaartjes’ - de Cadillac met nummerplaat uit Dubai, nog wat dikke sleeën en niet te vergeten de uitgebouwde Mini van Jean-Paul Belmondo himself - stonden Gandolfi, Vanderwilt en hun advocaat de pers te woord. De Franse acteur was zelf niet aanwezig op de persconferentie in Oostende. Maar hij staat, zo beweert het zakenduo, “voor 200 procent achter de verklaringen.”“De politie is hier vorige maand met veel machtsvertoon binnengevallen voor een huiszoeking”, begint Gandolfi. “Onze clubs werden tijdelijk verzegeld, onze rekeningen geblokkeerd en computers en juwelen in beslag genomen. Ons privéleven te grabbel is gegooid. We willen daarom open kaart spelen, want we doen niets illegaals.” Waarop een overzicht van de activiteiten volgt.

Parenclub en bikini carwash

De ex-Temptation Islandvamp baat tegenwoordig twee striptease-nachtclubs in Oostende en Kortrijk uit, net als een parenclub in Ronse. Verder houdt ze zich bezig met de productie en de verkoop van een energiedrank. De ‘bikini carwash’ is inmiddels opgedoekt. Vanderwilt (een ex-portier, MJ) heeft het nachtleven vaarwel gezegd en maakt flink fortuin in Dubai, met de verkoop en verhuur van luxewagens, drankverdeelautomaten en flessenverbijzelaars. Daarnaast heeft hij een club in Hongarije. “We werken in volle transparantie, maar sommigen stellen onze manier van werken in vraag”, vult Vanderwilt zuchtend aan.Vanderwilt en Gandolfi hebben verschillende bedrijfjes die gegroeid zijn uit moedervennootschap SA Tess in Luxemburg. In België staan er zo’n 10 à 15 personeelsleden op hun loonlijst, het enige genoemde omzetcijfer is dat van de exclusieve parenclub Le Privilège in Ronse: op een trimester tijd zou er een omzet gehaald zijn van 150.000 euro. Dat hun imperium deels uit klatergoud zou zijn opgetrokken om geldstromen wit te wassen, bestrijdt Vanderwilt met de felheid van een bekeerling. “Niets is fictief”, roept de zakenman uit. “Ik nodig iedereen uit om naar Dubai te komen en mijn reilen en zeilen na te gaan.”De manier waarop het onderzoek gevoerd wordt, is volgens de zakenpartners allesbehalve koosjer. “Ze kregen geen kopie van hun verklaringen, geen proces-verbaal van de inbeslagname van de goederen en geen inzage in hun dossier, maar ze werden ook niet in verdenking gesteld”, aldus hun advocaat Daniël Dumont. “En dat terwijl ze vrijwillig de boekhouding hebben opengesteld voor het gerecht.”“Het hele dossier heeft enkel tot doel het proces te maken van onze manier van leven. We hebben geen probleem met controle, maar het blokkeren van onze rekening: dat gaat te ver”, meent de knappe brunette. Over de omstreden lening van 200.000 euro die Belmondo zou geven, zegt ze: “Dat geld diende voor een nieuw zakelijk project van mij alleen. Er is immers geen overvloedige cashflow in onze bedrijven. Maar Jean-Paul is zodanig geïntimideerd door de speurders dat zijn geldbeheerster geen groen licht durft geven. We hebben geen idee waarom men het ons lastig maakt. Misschien is het uit jaloezie, of omdat Frederic uit Wallonië komt en succesvol is in Vlaanderen.”Een ander vraagteken voor Barbara Gandolfi is de merkwaardige brandstichting waar ze onlangs mee te maken kreeg. Midden april werden twee auto’s van de zakenvrouw op straat in Oostende in de fik gestoken. Gandolfi diende een klacht in, maar weet nog niets meer.

‘Belmondo wordt niet verdacht’

Volgens het Brugse gerecht is het onderzoek naar de financiële wandelgangen niet abnormaal. “Vanderwilt loopt graag in de kijker, dus hij moet niet verbaasd zijn als het parket een onderzoek opstart. Zijn inkomsten zijn aan de lage kant, maar houdt hij er wel een exuberante levensstijl op na. Dat interesseert niet alleen de fiscus, maar ook het gerecht, hé. Het zou misdadig zijn om zoiets niét te onderzoeken”, verklaart parketwoordvoerder Jean-Marie Berkvens. Het onderzoek draait om financiële criminaliteit zoals witwasoperaties, valsheid in geschrifte, lidmaatschap van een criminele organisatie en “alles wat daar bij komt kijken.”“De huiszoekingen, het blokkeren van de rekeningen en de inbeslagnames zijn een logisch gevolg van het gerechtelijk onderzoek”, vervolgt de parketwoordvoerder. “We proberen klaarheid te scheppen in de complexe bedrijfsstructuur van die man. Het is evident dat dan ook de moeder van zijn kinderen in beeld komt, net als haar zogeheten vriend Belmondo. Maar hij wordt niet verdacht.”Vanderwilt is geen onbekende voor het gerecht. Hij sprong voor het eerst in het oog in 2005 toen zijn megadiscotheek Club Famous in Torhout - uniek door zijn betonnen dansvijver in het midden - acht maanden na de opening failliet ging, en werd twee jaar geleden in verdenking gesteld in een drugszaak. Volgens advocaat Dumont was er destijds evenwel enkel sprake van medicijnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234