NieuwsVoetbalmakelaars
Gerecht blijft voetbalsector tackelen: alweer makelaar ondervraagd
De Luikse voetbalmakelaar Didier Frenay (55) werd woensdag urenlang aan de tand gevoeld door de federale gerechtelijke politie. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken bij de transfer van Rode Duivel Kevin De Bruyne van Chelsea naar Wolfsburg in 2014. Alweer een makelaar, alweer in het voetbal.
Vorig jaar stond de politie al eens bij Didier Frenay aan de deur in zijn woonplaats Monaco. Hij werd opgepakt en zijn kantoor in Luxemburg werd binnenstebuiten gekeerd. Het gaat allemaal over de transfer van Kevin De Bruyne van Chelsea naar Wolfsburg. De Duitse eersteklasser legde zeven jaar geleden 23 miljoen euro op tafel voor onze landgenoot, die bij Chelsea niet aan de bak kwam. Wolfsburg betaalde officieel 2,3 miljoen euro commissie aan makelaar Patrick De Koster.
Maar daarbovenop zou er via een omweg nog meer betaald zijn aan De Koster en zijn voormalige zakenpartner Frenay. De Bruyne vernam dat pas jaren later en diende prompt klacht in bij de politie tegen zijn eigen makelaar. De Koster belandde wekenlang in de gevangenis, Frenay kwam er met één nachtje cel vanaf: Monaco weigert om hem uit te leveren aan ons land. Frenays advocaat Sven Mary benadrukt dan ook dat zijn cliënt “op vrijwillige basis” naar België is afgezakt om tekst en uitleg te geven.
Dat De Bruyne niet op de hoogte was van wat zijn makelaar betaald kreeg, is niet ongewoon en ligt aan de basis van het probleem. Op papier werken makelaars voor hun speler, maar ze worden wel betaald door de club. Over hun vergoeding onderhandelen ze zelf achter de schermen, vaak zonder dat de speler hiervan op de hoogte is. En zo kan het dat een voetballer naar een bepaalde club gaat omdat zijn makelaar daar het meest kan verdienen, niet omdat het sportief de beste keuze is. Dit werkt misbruik in de hand.
In de Belgische voetbalwereld stormt het al jaren en volgt het ene onderzoek het andere op. Christophe Henrotay, een andere Belgische makelaar die in Monaco woont, werd twee jaar geleden al op de rooster gelegd. Hij was de man die Rode Duivel Youri Tielemans in 2017 begeleidde bij diens transfer van Anderlecht naar Monaco. Uit de documenten van Football Leaks bleek dat hij meer dan 6,2 miljoen euro opgestreken had voor die ene transfer via allerlei schimmige structuren. Niet voor niets werden 7 miljoen euro, een boot en een aantal luxewagens in beslag genomen.
En dan is er nog operatie Propere Handen, het grootschalige onderzoek dat het federaal parket al sinds oktober 2018 voert naar fraude en matchfixing in het voetbal. Spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic moesten wekenlang de cel in. Zij worden verdacht van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het is nu al bijna drie jaar wachten op een vordering van het parket. En dat kan nog wel even duren, zegt woordvoerder Eric Van Duyse. “Het is een heel complex dossier. Het ene spoor leidt naar tal van andere sporen, die onderzocht moeten worden. Een einddatum kan ik er niet op plakken, maar er wordt druk aan gewerkt.”
Intussen draait de business van Bayat weer als nooit tevoren. De voorbije twee jaar boekte zijn bedrijf Creative & Management Group een omzet van 11,1 miljoen euro.
Uit cijfers van de voetbalbond blijkt ook dat er afgelopen seizoen 38 miljoen euro werd betaald door de Belgische clubs aan voetbalmakelaars. Het feit dat hierdoor steeds meer geld uit het voetbal weggezogen wordt, zorgt voor beroering en nieuwe regelgeving. Zo heeft de Vlaamse overheid in de nasleep van operatie Propere Handen een nieuw wetgevend kader uitgewerkt voor de sportmakelaars, waarbij ze onder andere een borgsom moeten betalen van 25.000 euro om te mogen starten.
Ook vanuit de voetbalsector zelf beweegt er een en ander. De Belgische voetbalbond zette een clearing house op, dat alle geldstromen tussen de clubs controleert en goedkeurt. De wereldvoetbalbond FIFA op zijn beurt wil een maximumpercentage invoeren dat makelaars zouden mogen vragen bij transfers en contractverlengingen. Klinkt veelbelovend, maar in de praktijk moet blijken in hoeverre het de mentaliteit in de voetbalbusiness zal veranderen. De resultaten van de gerechtelijke onderzoeken zullen daarvoor misschien doorslaggevender zijn.