Vrijdag 04/12/2020

gerecht beschuldigt Textielfabrikant en echtgenote van passieve corruptie

Voor deel van megadossier dreigt verjaring, advocaten zullen ook overschrijding van redelijke termijn proberen te pleiten

Jan De Clerck liet villa via valse facturen betalen door Beaulieugroep

De zaak-Beaulieu, het monsterdossier over belastingfraude bij de familie De Clerck, komt morgen voor de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen wie van de dertig verdachten zich voor de strafrechtbank zal moeten verantwoorden. Het dossier is inmiddels meer dan vijftien jaar oud, maar toch staan er in de vordering van het Brusselse parket nog een paar verrassingen. Zo blijkt dat Jan De Clerck, een van de zonen van stamvader Roger 'boer' De Clerck, zijn villa in Waasmunster via een systeem van valse facturen door bedrijven van de Beaulieugroep liet betalen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

De eindvordering van het parket in de zaak-Beaulieu leest als een panorama van fraudetechnieken: zwarte salarissen, vervalste boekhoudingen, geldsmokkel, bankrekeningen op een valse naam, valse facturen en valse invoerdocumenten met het oog op onderfacturatie en fictieve uitvoer, constructies om fictieve commissielonen te kunnen uitbetalen, fraude met overheidssubsidies door het opstellen van fake investeringsplannen, verduistering, geknoei met verslagen van de raden van bestuur enzovoort.

Als de raadkamer de stelling van het parket volgt moet zowat de hele familie De Clerck voor de correctionele rechtbank verschijnen. De belangrijkste personen die het parket wil vervolgen en die niet tot de familie behoren, zijn Noël Demeulenaere (voormalig CVP-burgemeester van Wielsbeke en jarenlang de zakelijke rechterhand van Roger De Clerck) en de zonen van de Armeense zakenman Aram Khatchadourian, die volgens het gerecht aan een systeem van geheime commissielonen hebben meegewerkt.

Tot nog toe onbekend was de tenlastelegging waarin het gerecht het echtpaar Jan De Clerck en Martine Van den Weghe ervan beschuldigt om in totaal meer dan 54,1 miljoen frank kosten voor de bouw en het onderhoud van hun villa in Waasmunster, ondergebracht in de patrimoniumvennootschap Schoonhoudt, op productievennootschappen van de groep Beaulieu te hebben afgewenteld. De valse facturen, waarvan de exhaustieve lijst in de vordering werd opgenomen, zijn ten onrechte betaald door Domo, Domo Tuft, Domo Carpet, Domo tapijt, Domo Tufting en Domo Sint-Niklaas.

De 'nieuwe' beschuldiging is in elk geval koren op de molen van de vzw Durme, een lokale natuurvereniging die met Jan De Clerck een aanslepend juridisch guerrillaoorlogje uitvecht over een afgesloten buurtweg die door het domein van de textielfabrikant loopt. Na allerlei procedures moest die buurtweg in principe weer voor het publiek opengesteld worden, maar volgens lokale bronnen gebeurt precies het tegenovergestelde: er bestaan plannen om het domein van de buitenwereld hermetisch af te sluiten.

Gelijkaardige beschuldigingen formuleert het parket aan het adres van Dominiek De Clerck en diens echtgenote Véronique Santens. Voor hun kasteel in Galmaarden lieten ze zonder voorafgaande bouwvergunning een weg en bijbehorend plein, een terras van 89 vierkante meter, een veranda van ongeveer 30 vierkante meter, een zwemkom met kleedkamers (oppervlakte ongeveer 380 vierkante meter), een loods voor het stallen van machines en een paardencarrousel met een diameter van 30 meter bouwen. Dominiek kocht overigens ook een fraaie collectie exclusieve wagens, maar liet de facturen voor die Aston Martins, Porsches en Harley Davidsons frauduleus betalen door zijn firma's.

Tijdens het onderzoek werd veel aandacht besteed aan de relatie tussen Jan en Dominiek De Clerck en twee topambtenaren van de Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten (Arohm), de inmiddels gepensioneerde directeur-generaal Armand Vermeulen (VLD) en de gemachtigde ambtenaar voor Oost-Vlaanderen, Benny Van Assche (CVP). De speurders bekeken vooral hun rol in drie specifieke dossiers: de perikelen inzake de villa Schoonhoudt in Waasmunster, de problemen rond tapijtfabriek Eurantex van Jan De Clerck en die in verband met het kasteel Steenhout van broer Dominiek De Clerck in Galmaarden. Het viel de speurders op dat de stedenbouwkundige voorschriften in deze dossiers soepeler waren toegepast dan gebruikelijk is. Toch werden beide ambtenaren bij gebrek aan bewijzen buiten vervolging gesteld voor actieve corruptie.

Uit de eindvordering blijkt echter dat Jan De Clerck en zijn echtgenote wel vervolgd worden voor actieve corruptie in verband met "het bekomen van de goedkeuring van de bevoegde overheden" voor het wegtoveren van de fameuze buurtweg die door het domein Schoonhoudt loopt. Beide verdachten hebben volgens het gerecht in 1992 "vier plannen opgesteld of laten opstellen waarbij de uitbraak van het wegperceel niet ingetekend, en de aansluitende weg niet ingetekend of verzwegen werd als behorende tot het openbare wegennet". Het echtpaar zou tevens, samen met Dominiek en diens echtgenote, beide ambtenaren "door geweld of bedreiging gedwongen of omgekocht hebben".

Een eventuele verwijzing van de verdachten door de raadkamer betekent nog niet dat het proces meteen van start kan gaan. Betrokkenen kunnen nog hoger beroep aantekenen tegen hun verwijzing, zodat het nog jaren kan duren vooraleer het proces begint. Voor een aantal onderdelen van het nochtans zorgvuldig gedocumenteerde dossier dreigt de verjaring. Het Openbaar Ministerie hoopt dat gevaar te kunnen afweren door aan te tonen dat er sprake is van een 'voortdurend misdrijf', waarbij de verdachten nog altijd van het gesjoemel profiteren. Er is bovendien een grote kans dat de advocaten van de verdediging zullen argumenteren dat de redelijke termijn voor een eerlijk proces is overschreden. De eerste vaststellingen en onderzoeksdaden in het megadossier-Beaulieu, dat ruim 400.000 pagina's omvat, dateren immers van begin jaren negentig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234