Woensdag 27/01/2021

Gerard Reve ontroerd door solidariteitsactie

literatuur

vld'er denys wil gerard reve tot ereburger van zulte laten benoemen

Brussel / Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Schrijver Gerard Reve, die normaal gezien vandaag uit handen van koning Albert de Prijs der Nederlandse Letteren moest ontvangen, is ontroerd door de actie die zijn collega's vorige week opstartten. Dat vertelt zijn levensgezel Joop Schafthuizen in een gesprek met De Morgen. "Die solidariteitsactie van al die schrijvers heeft hem aangegrepen," zegt Schafthuizen, "te meer omdat hij toch altijd erg kritisch is geweest jegens andere schrijvers. Als je dan ziet hoe ze, ondanks het verleden, met zijn allen achter hem gaan staan... Je moet wel een koelkast zijn als je daar geen natte oogjes van krijgt. Dat bevat meneer Reve nog wel hoor. Uiteraard had mijnheer Reve zich erg verheugd op de ontmoeting met de koning. Het is vooral het sprookjesachtige van dat koningshuis dat hem zo bevalt. Het zijn hier dus dagen van ontgoocheling maar ook van ontroering."

De prijs zelf, die bestaat uit een oorkonde en een goede zeshonderdduizend frank, was gisteren nog niet bij zijn geadresseerde gearriveerd. "Het zou chique zijn als dat morgen (vandaag, JdP) zou gebeuren. Al kun je dat met de post of met zo'n overschrijving natuurlijk nooit voorspellen. Het kan makkelijk nog acht dagen duren voor dat geld op je rekening staat."

Schafthuizen is, in tegenstelling tot wat hij eerder aankondigde, niet van plan om tegen Anciaux een klacht wegens smaad in te dienen. "Hij heeft natuurlijk zoutzuur in mijn gezicht gegooid, maar ik heb wel andere dingen te doen dan me in te laten met een zo minderwaardig iemand als die minister. Ik vernam gisteren uit zijn mond dat hij ook minister van Jeugd is. God behoede onze jeugd voor zo'n cultuurbarbaar."

Zoals inmiddels bekend verwijt Anciaux Schafthuizen dat hij "in het lang en breed zijn pedofiele ervaringen en gevoelens in de media brengt". De minister aanvaardt het niet dat er "over pedofilie op een gebanaliseerde manier wordt gesproken". Schafthuizen ontkent echter dat hij met zijn bekentenissen de pedofilie wilde banaliseren. "Ik heb die dingen zo duidelijk gezegd met de bedoeling de boel te ontzenuwen. Ook omdat het volgens mij nogal meevalt. Zo heb ik die jongen zijn geslachtsdeeltje niet aangeraakt." Wat niet wegneemt dat Schafthuizen spijt heeft van wat hij, "op die hete augustusmiddag, in een overmoedige reactie" heeft uitgestoken. "Ik had het natuurlijk nooit mogen doen. Ik kamp al veertig jaar met mijn geaardheid, maar nooit eerder had ik me zo laten gaan. Ik heb ook nooit eerder een klacht gekregen van ouders, jongens of politie."

Schafthuizen blijft er intussen bij dat hij er vrede mee had genomen, mocht minister Anciaux een briefje hebben gestuurd met de mededeling dat hij niet welkom was. "Dan was er helemaal niets aan de hand geweest."

Zoals bekend leven Reve en zijn partner in het Oost-Vlaamse Machelen-aan-de-Leie, een deelgemeente van Zulte. VLD-volksvertegenwoordiger André Denys wil er morgen in de gemeenteraad voorstellen om Gerard Reve tot ereburger te benoemen. "De Prijs der Nederlandse Letteren is daar een mooie gelegenheid voor", aldus Denys. Volgens de volksvertegenwoordiger, die in Zulte in de oppositie zit, "heeft de Prijs en het eventuele ereburgerschap niets te maken met de levenswandel van Joop Schafthuizen". Denys wil aan de benoeming wel twee voorwaarden koppelen: "Gerard Reve zelf moet akkoord zijn, en zijn partner moet op de achtergrond blijven. Het gaat hier om het werk van Reve."

De petitie van de schrijvers werd intussen nog ondertekend door Dirk van Bastelaere, Oscar van den Boogaard, Eva Bentis, Marian Boyer, Maarten 't Hart, Frank Hellemans, Karel Glastra van Loon, Jan Posman, Martin Reints, Willem M. Roggeman, Dirk Verbruggen, Freddy De Vree en Kristiaan de Wachter.

Joop Schafthuizen heeft spijt van zijn misstap. 'Ik had dat nooit mogen doen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234