Maandag 06/04/2020

Gerard Mortier vindt 'alternatief' voorstel van gentse cultuurschepen geen alternatief

Gerard Mortier: 'Een bibliotheek kan het Forum niet vervangen'

'Van Rouveroij maakt tactische fout'

Gerard Mortier, directeur van de Parijse Opéra de Bastille en sterke man achter het Muziekforum, vindt dat de stad Gent een fout van formaat maakt door, nog voor de Vlaamse regering daarover heeft beslist, een grote bibliotheek als alternatief voor het internationale kunstencentrum voor te stellen. 'Schepen Sas van Rouveroij heeft dat alternatief veel te snel naar voren geschoven.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

Gisteren stelde cultuurschepen Van Rouveroij (VLD) de Vlaamse regering voor de keuze: "Als de regering beslist om het Muziekforum niet te bouwen, dan moet ze investeren in een bibliotheek." Met andere woorden: het stadsbestuur acht de kans dat het Forum er daadwerkelijk komt bijzonder klein.

Geeft ook u de strijd om het Muziekforum op?

Gerard Mortier: "Ik heb nog hoop. Er is geen officieel bericht dat het plan wordt afgeblazen. Het Forum wordt in de Vlaamse regering besproken tijdens de onderhandelingen over de meerjarenbegroting. Die zijn nog niet afgerond. Ik heb vernomen dat een uitspraak zelfs tot september op zich kan laten wachten. Ondertussen zien tegenstanders hun kans schoon om het project verder te ondergraven."

Is Sas van Rouveroij een tegenstander?

"Neen. Maar door een bibliotheek voor te stellen maakt Van Rouveroij een tactische fout. Dat hij dat alternatief binnenskamers formuleert, kan ik begrijpen. Maar door het nu al, veel te vroeg, in de openbaarheid te brengen ondergraaft hij de toekomst van het Forum."

Misschien heeft Van Rouveroij te veel negatieve signalen uit de Vlaamse regering opgevangen.

"Men moet blijven vechten nu het nog kan. Ik hou veel van Gent, maar soms is de stad heel zwak in het verdedigen van zichzelf. Als het Forum niet wordt gebouwd, is dat een Pyrrusoverwinning. Dan wordt er enkel op korte termijn gedacht en niet aan de toekomstige generaties.

"De politici moeten opletten. Ik ondervind uit Gent veel steun van jonge kunstenaars. Zij vinden dat het Forum een kans moet krijgen, dat ons idee van een kunstencentrum voor de eenentwintigste eeuw waar alle disciplines samen worden gebracht, niet verloren mag gaan. Zij vinden ook dat de cultuurmanagers van de Vooruit en deSingel en noem maar op al veel te lang op hun plek zitten. Weldra zullen al die jonge mensen, die niet altijd kansen krijgen in die gevestigde cultuurhuizen, reageren. Ik kan nog niet zeggen wie dat zijn, maar je hoort nog van hen, zeker weten."

Stel dat de regering straks definitief njet zegt tegen uw Muziekforum, wat vindt u dan van de bibliotheek als alternatief?

"Ik ben een bibliofiel, maar geen bibliotheek kan het Forum voor muziek, dans en beeld vervangen. (cynisch) Tenzij men een variant bouwt op de Parijse Bibliothèque Nationale, maar in Gent loopt er bij mijn weten geen Mitterrand rond.

"Het alternatieve voorstel voor een bibliotheek komt op het ogenblik dat er wordt gewerkt aan een virtuele bibliotheek op Europees vlak. Daar zitten vijftien miljoen boeken in. Nee, als Gent een ruimere stadsbibliotheek nodig heeft, dan zijn er genoeg leegstaande historische gebouwen die daarvoor in aanmerking komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234