Zaterdag 14/12/2019

vacature.com

Wat is dit?

'vacature.com ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Gepeperde rekening voor werkgevers die mensen willen ontslaan

In 2017 ontvingen ca. 78.500 Belgen een opzegvergoeding nadat hun arbeidscontract van het ene moment op het andere werd beëindigd. Hun werkgever moest niet alleen eerst die knoop doorhakken, maar kreeg daarna ook nog eens een stevige rekening gepresenteerd. Een ontslag is namelijk een verschrikkelijk dure aangelegenheid. In die mate zelfs dat vooral kmo’s er steeds vaker voor terugschrikken.

Beeld Shutterstock

“Hoeveel een bedrijf bij een ontslag moet neertellen, verschilt uiteraard van geval tot geval”, zegt Annelies Rottiers, Manager KMO Consultancy bij hr-dienstenleverancier SD Worx. “Maar werkgevers staan er vaak niet bij stil dat er naast een opzegvergoeding nog tal van bijkomende kosten zijn.”

De keerzijde van het eengemaakte statuut

Een medewerker laten gaan om individuele of economische redenen is bijna nergens zo prijzig als in België. Een vergelijkende studie van Deloitte Legal in 45 landen toont aan dat alleen Italië op dat vlak nog slechter scoort. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk leidde het eengemaakt statuut van arbeiders en bedienden en de afschaffing van de proefperiode bij ons niet tot meer flexibiliteit in de aanwerving en het ontslag van werknemers”, verduidelijkt Nicolaas Vermandel, Global Employment & Benefits Leader van Deloitte Legal. “Meer dan 60 procent van de landen uit onze enquête heeft een bovengrens ingesteld voor de opzegtermijn, de verbrekingsvergoeding of beide. Door daar niet in mee te gaan, is het in België veel duurder geworden om arbeiders te ontslaan, terwijl de kosten bij het ontslag van bedienden slechts marginaal daalden. Bovendien zijn de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid hoog en niet geplafonneerd.”

“De ontslagvergoeding is goed voor het leeuwendeel van het kostenplaatje”, legt Annelies Rottiers uit. “Voor alle arbeidsovereenkomsten vanaf 1 januari 2014 geldt voor iedereen dezelfde opzegtermijn. De eerste twee jaar wordt die elk kwartaal wat langer, daarna jaarlijks. Voor oudere contracten is de berekening een stuk complexer. Maar in alle gevallen vermenigvuldig je het aantal opzegweken met de totale verloning, inclusief de waarde van de extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, groepsverzekering, sector- en eindejaarspremie en laptop en gsm. Die totale som vormt de uiteindelijke verbrekingsvergoeding.”

=> Van plan om zelf je ontslag te geven? Bekijk ons voorbeeld om te zien hoe je best een ontslagbrief opstelt.

Vakantiegeld en outplacement

Daarnaast heeft de medewerker recht op vakantiegeld voor de dagen die nog op de teller staan voor het lopende jaar en voor de dagen die hij al opbouwde voor het volgende jaar. Een kleine rekensom leert ons dat het al snel een kleine 20.000 euro kost om vroegtijdig afscheid te nemen van een werknemer met een bruto maandloon van 3.000 euro. In 2017 werd er in België voor 1,7 miljard euro aan ontslagen medewerkers uitgekeerd, goed voor een gemiddelde van 21.700 euro. Opgelet: de verbrekingsvergoeding wordt beschouwd als een belastbaar beroepsinkomen. Naast 13,07 procent socialezekerheidsbijdragen gaat er gemiddeld 30 tot 45 procent naar de fiscus. Bovendien krijgt de werknemer pas na afloop van de opzegtermijn een werkloosheidsuitkering. Alleen wie snel een nieuwe job vindt, strijkt dus een aardig extraatje op.

Maar onze berekening is nog lang niet rond. Als een ontslagen werknemer recht heeft op outplacementbegeleiding, moet het bedrijf ook daar in tussenkomen. Deze maatregel geldt voor een werknemer met een opzeggingsvergoeding die een periode van minstens 30 weken dekt, of het resterende gedeelte van die termijn. 45-plussers uit de privésector die minstens 1 jaar in dienst zijn, komen sowieso in aanmerking. Concreet gaat het om een uitgebreid palet aan opleidingen en adviezen – individueel en/of in groep – die ervoor moeten zorgen dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk weer aan de slag gaat.

=> Bereken hier op hoeveel vakantiegeld je juist recht hebt.

Alternatieve oplossingen

De laatste kostenpost houdt verband met de zoektocht naar een vervanger. De gemiddelde doorlooptijd van een aanwerving bedraagt 40 dagen. Al kan dat – gezien de huidige schaarste op de arbeidsmarkt – net zo goed een flink stuk langer duren. Intussen moeten de overblijvende collega’s er werk bijnemen en dus overuren kloppen of moeten tijdelijke werkkrachten de nood helpen lenigen. Heb je je nieuwe medewerker eindelijk gevonden, dan moet die vaak nog op zijn huidige job zijn opzegtermijn uitdoen. Eenmaal gestart, duurt het vervolgens al snel drie tot zes maanden tot hij helemaal is ingewerkt. Die – vaak over het hoofd geziene – uitgaven vormen gemakkelijk 25 tot 30 procent van het finale bedrag.

“Alles samen valt de prijs van een doorsnee ontslag zo hoog uit dat het zeker voor een kmo absoluut de moeite loont om na te gaan of er geen andere oplossing is”, besluit Annelies Rottiers. “Kamp je met een dalende vraag naar je producten of diensten, dan kan je misschien beter mensen voor economische redenen op non-actief plaatsen. De RVA betaalt dan een tijdelijke werkloosheidsuitkering uit, waardoor je loonkosten dalen. Medewerkers van minstens 55 jaar die minder willen werken, kan je in bepaalde gevallen een eindeloopbaan-tijdskrediet toekennen. Ook daar compenseert de RVA gedeeltelijk het inkomstenverlies. Mensen die wat uitgeblust zijn of op hun huidige taken zijn uitgekeken, kan je dan weer door middel van loopbaanbegeleiding en coaching opnieuw op de rails proberen te krijgen. Mogelijk bezorgt een job die beter op hun profiel en levensritme is afgestemd hen een totaal nieuwe drive. Om maar te zeggen: tenzij iemand écht niet meer functioneert, hoeft het niet per se tot een ontslag te komen.”

=> Je ontslag krijgen, om welke reden dan ook, is dikwijls ingrijpender dan je denkt. In ons gratis e-book ‘omgaan met ontslag gaan we in op twijfels en praktische vragen waar je ongetwijfeld mee zit.

Lees ook:

Collectief ontslag: wat nu? Dit zijn de tips van de expert

Ontslagen? Zo ga je er positief mee om

Transparantie over lonen: goede zaak of net niet?

Bronvacature.com.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234