Zaterdag 18/09/2021

Georgië wil relaties met Rusland herstellen

De nieuwe Georgische regering verzet de bakens: terwijl binnenkort de eerste directe gesprekken met Rusland plaatsvinden sinds 2008, gaat het licht in president Saakasjvili's paleis letterlijk uit.

Bidzana Ivanisjvili, de excentrieke filantroop en zakenman die anderhalf jaar geleden het politieke toneel betrad om een 'dictatuur' in Georgië te voorkomen, beloofde twee dingen voordat hij dit najaar de verkiezingen won en premier werd. Hij zou een einde maken aan de "monopolisering van de macht" onder Michail Saakasjvili en hij zou de relaties met Rusland proberen te herstellen. Aan beide speerpunten wordt inmiddels gewerkt -maar de juridische aanpak van politieke opponenten wekt in westerse hoofdsteden argwaan op.

Sinds Rusland en Georgië in augustus 2008 een korte oorlog uitvochten over het lot van de afvallige gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië (wiens onafhankelijkheid daarna door Rusland werd erkend), zijn de relaties bevroren. Rusland heeft duizenden militairen in de separatistische gebieden gestationeerd. De communicatie tussen Georgische en Russische leiders bleef al die tijd beperkt tot verwensingen.

Maar heel snel vinden wellicht, waarschijnlijk in Zwitserland, de eerste besprekingen plaats tussen Ivanisjvili's nieuwe Rusland-afgezant en Russische diplomaten. De Georgiërs erkennen dat ze azen op het herstel van de "culturele en handelsbetrekkingen". In hoofdzaak komt dat neer op het weer toelaten van klassieke exporthits als de beroemde Georgische wijn en het vermaarde Borjomi-spuitwater tot de Russische markt, en het vergemakkelijken van reizen. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov is Rusland bereid tot het nemen van "redelijke stappen". Hij noemde de hervatting van regulier vliegverkeer als voorbeeld.

Het pragmatische Ruslandbeleid van premier Ivanisjvili - die tegelijkertijd blijft streven naar 'spoedige' integratie in NAVO en EU - heeft volgens een recente opiniepeiling grote steun onder de bevolking: 83 procent van de 1.500 respondenten is voor de dialoog met Rusland. Ook de steun voor NAVO-toetreding (65 procent) blijft hoog.

Tot dusver tonen westerse landen zich onbezorgd over de opening naar Rusland. Wat de wenkbrauwen wel doet fronsen, is Ivanisjvili's invulling van de cohabitation met president Saakasjvili. De grondwet dicteert immers dat de twee politieke kemphanen het tot oktober 2013 met elkaar moeten uithouden. Dan pas worden presidentiële verkiezingen gehouden en verschuift de macht naar de premier.

Ivanisjvili heeft het er zichtbaar moeilijk mee. De afgelopen weken is een aantal ledenvan Saakasjvili's oude regeringsploeg aangehouden. Scherpe waarschuwingen uit het Westen, waar men vreest voor herhaling van het 'Oekraïense scenario' van politiek gemotiveerde vervolgingen, weerhouden Ivanisjvili ervan een afzettingsprocedure te beginnen. "We zullen opponenten niet behandelen zoals zij zouden verdienen, maar zoals ons land het verdient", zei hij onlangs.

Intussen zijn wel de fondsen waarmee Saakasjvili zijn presidentiële bestaan opfleurde, gekortwiekt. Vanaf 1 januari gaat de buitenverlichting van zijn paleis uit. Ook de gelden voor onderhoud van de presidentiële luchtvloot worden doorgesluisd naar "ziekenhuizen en scholen". Ivanisjvili wilde van zijn eigen geld de door hem verafschuwde (en door Saakasjvili aangelegde) glazen brug in Tbilisi afbreken en vervangen, maar zag daarvan af toen bleek dat veel Georgiërs dát weer geldverspilling vonden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234