Zaterdag 16/01/2021

InterviewGeorges-Louis Bouchez

Georges-Louis Bouchez (MR): ‘Dit lijkt wel een kleine staatsgreep van de socialisten’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld © Stefaan Temmerman

PS en MR aan Franstalige kant, N-VA, CD&V en Open Vld aan Vlaamse kant. Die vijf partijen moeten voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (34) de kern vormen van een nieuwe regering. ‘Als we hier niet in slagen, betekent dat het failliet van de hele politieke klasse.’

De twee socialistische voorzitters Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (sp.a) zijn sinds vorige week bezig met een tour langs alle partijen, op Vlaams Belang en PVDA na. Het doel is om te kijken hoe er nieuwe regeringsgesprekken kunnen worden opgestart. Vandaag komen ze ook langs bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Maar die is niet onder de indruk. 

“Ze hadden er allicht nood aan om een luchtje te scheppen nu de lockdown wat versoepeld is”, merkt hij op. “Ze hebben wat contacten gelegd, net zoals ik en andere voorzitters. Alleen ga ik dat niet allemaal rondbazuinen in de kranten.”

Het is toch logisch dat iemand het heft in handen neemt?

Georges-Louis Bouchez: “We moeten inderdaad beginnen te praten. Als het van mij afhangt morgen al, of toch zodra de Open Vld een nieuwe voorzitter heeft. In Vlaanderen wordt telkens herhaald dat ik pas in september schot in de zaak wil. Dat heb ik nooit gezegd, wel dat we de huidige regering niet nodeloos mogen destabiliseren. 

“Het virus kan nog altijd opflakkeren, binnen veertien dagen, volgende maand of nog later. Het is niet het moment om met politiek gekrakeel bezig te zijn. Daarom vind ik dat we met de partijvoorzitters, los van de regering, moeten beginnen werken aan een relanceplan. Dat moet dan de kern worden van het nieuwe regeerakkoord. Wie die vergadering voorzit, is van ondergeschikt belang.” 

PS en sp.a zijn de grootste familie in het parlement.

“Geen enkele van de partijvoorzitters heeft nu de autoriteit om de boel op sleeptouw te nemen. Niemand heeft de verkiezingen gewonnen, op de extreme partijen na. In zo’n geval kan enkel iemand door de koning aangeduid over voldoende legitimiteit beschikken. 

“De socialisten hebben er in maart voor gekozen om niet toe te treden tot de regering. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat partijen nu van buitenuit allerlei plannetjes beginnen uit te werken, maar tegelijk hun verantwoordelijkheid niet nemen? Gaan ze straks ook bepalen wie er in de coalitie zit? De pen vasthouden bij het regeerakkoord? Dat lijkt op een kleine staatsgreep.”

Georges-Louis Bouchez is politicus en partijleider van de MR.Beeld © Stefaan Temmerman

Wat stelt u dan voor?

“Met de MR zijn we ervan overtuigd dat we moeten vertrekken vanuit een zo breed mogelijke meerderheid, langs beide zijden van de taalgrens. Vijf partijen moeten de gesprekken over het relanceplan starten. Aan Vlaamse kant zijn dat de drie grootste democratische partijen: Open Vld, CD&V en N-VA. Aan Franstalige kant zijn de grootste twee voldoende voor een meerderheid: PS en MR. Kunnen nog andere partijen aansluiten? Absoluut, ik stel geen exclusieven. We starten met een harde kern, die kan uitgebreid worden. 

“Tegen eind volgende maand, als de volmachten aflopen, moeten we eruit zijn. Meteen daarop kan de formatie starten. Lukt het niet, dat moeten we toch de koning inschakelen als bemiddelaar. Die kan op elk moment contacten leggen met de partijvoorzitters.

Je moet N-VA en PS samenbrengen. Een jaar lang is dat geprobeerd, zonder succes. Zelfs niet toen de coronacrisis losbarstte. 

“Ik geef toe dat ik de eerste was om te zeggen dat PS en N-VA nooit een akkoord zouden vinden. Ik heb daar veel kritiek voor gekregen in Vlaanderen. Met die uitspraken zou ik de boel blokkeren. Maar het is niet omdat ik Frans spreek, dat ik onzin verkoop. We hebben gezien hoe het met Koen Geens (CD&V) en Patrick Dewael (Open Vld) als informateurs is gelopen. 

“Maar, ik weet wel: sinds maart is er iets fundamenteels veranderd. Toen dacht iedereen nog dat de lockdown een paar weken zou duren, dat tegen de zomer alles weer min of meer normaal zou zijn. Nu weten we dat de crisis veel dieper snijdt. Ik denk dat de ernst van de situatie bij alle partijen wel is doorgedrongen. Als we mislukken, betekent dat het failliet van de hele politieke klasse.” 

Gaat uw discussie met de PS niet vooral over het politieke leiderschap? Ook zij willen via een relanceprogramma naar een regering toewerken.

“Toch niet. Magnette wil eerst een relanceplan, een regering pas tegen september. De PS kan zich in die logica nog terugtrekken uit de regering. Ze engageren zich niet ten volle, terwijl we net nu een solide ploeg nodig hebben. De relance ìs voor mij de essentie van de komende regering. 

Voor alle duidelijkheid: dit gaat ook niet over het premierschap. De Wetstraat 16 is geen eigendom van de MR. We verkiezen onze punten binnen te halen boven een postje.”

Intussen blijft het wantrouwen tussen de partijvoorzitters reëel.

Veel partijen zeggen nu dat ze constructief zijn. Veel collega’s maken grote sier door te zwaaien met goede bedoelingen. Of ik Conner Rousseau bedoel? Ik wacht op zijn eerste ideeën. Het is een beetje gemakkelijk om te zeggen: ik ben hier nieuw en ik wil dat de spelletjes stoppen. Kijk, ik ben ook nieuw en ik wil óók dat de spelletjes stoppen.”  

Komaan, u houdt ervan.

(lacht) “Wie het hardst roept dat hij niet van de spelletjes houdt, is er net de grootste meester in. Ernstig, wat nu van belang is, dat is concrete voorstellen op tafel leggen. Ook wij hebben ons relanceplan klaar.”

Wat vond u van dat van Magnette? 

“Hij heeft het over een plan dat tussen de 30 en de 50 miljard euro kost. Hij kan er dus nog 20 miljard naast zitten. Hij wil onder meer de sociale uitkeringen optrekken, maar dat vinden wij geen goed idee. 

“Wij gaan uit van een fiscale big bang, waarbij vooral de belastingen verlaagd worden bij de midden- en lage inkomens. Zo willen we werken meer lonend maken. We willen de lokale economie ook een boost geven, door alle eco-, maaltijd- en andere cheques samen te smelten tot één cheque voor producten gelinkt aan de lokale, Belgische economie. Ook moet de overheid niet aarzelen om te investeren, in de eerste plaats in technologische vernieuwing.”

Is er in uw plannen geen apart luik over voor de zorgsector? De beelden gingen de wereld rond van het medisch personeel dat de premier en uw partijgenote, Sophie Wilmès, de rug toekeerde.

“Volgens mij was dat protest niet gericht tegen de regering of de MR, wel tegen de volledige politieke klasse. De mensen voelen zich niet altijd gehoord, en dat is een gevoel dat dateert al van lang voor de coronacrisis. 

“Als enige Franstalige partij in de regering hebben we altijd heel scherpe kritiek gekregen. We communiceerden vaak defensief en wilden koste wat het kost bewijzen dat we goed bezig waren. Dat kan allicht evenwichtiger, we moeten ook fouten durven toe te geven. 

“Ons plan bevat voorstellen per sector, ook de zorg. Ik ga in elk geval vertegenwoordigers van de verplegers en dokters uitnodigen op mijn bureau. Ik zal vooral luisteren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234