Zaterdag 26/09/2020

InterviewMR

Georges-Louis Bouchez, gedoodverfd MR-voorzitter: ‘Open Vld is onze natuurlijke partner’

Georges Louis Bouchez is de topfavoriet om MR-voorzitter te worden.Beeld Illias Teirlinck

Hij is belgicist, heeft Elio Di Rupo als politieke voorbeeld en is beste maatjes met Theo Francken (N-VA). Georges-Louis Bouchez, de topfavoriet om vrijdag MR-voorzitter te worden, is niet voor één gat te vangen. Over regeren met N-VA is hij duidelijk. ‘Het blijft ons plan A, maar de bal ligt in hun kamp.’

Zijn manchetknopen zijn Belgische vlaggetjes. Hij viert elke 21ste juli en gaat zelfs naar het Te Deum. “Ik ben een overtuigd belgicist”, zegt Georges-Louis Bouchez. “Ons volkslied ken ik uit het hoofd.” De 33-jarige liberaal uit Bergen wordt vrijdag zonder ongelukken verkozen tot MR-voorzitter, om zo Charles Michel op te volgen. In de eerste ronde haalde hij 45 procent. Zijn enig overgebleven uitdager, federaal minister Denis Ducarme, zat op 25 procent. En toch wil belgicist Bouchez graag een regering met de N-VA vormen. “Het blijft ons plan A”, zegt hij. “De twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens moeten in de regering zitten.”

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Ook nu de onderhandelingsnota’s van Magnette gelekt zijn? Daar staan weinig maatregelen in om de N-VA te verleiden.

“Als we kijken naar het socio-economische luik, dan is dat niet alleen moeilijk voor de N-VA, maar ook voor ons. Wat me vooral verbaast: er staat geen enkele budgettaire berekening in. Ik wil gerust de laagste pensioenen optrekken, waarom niet tot 3.000 euro? Maar als dat betekent dat we weer schulden zullen opbouwen, dan pas ik. De tekorten van vandaag zijn de belastingen van morgen. Vergeet niet dat in de begroting al een gat van 11 miljard euro gaapt. Zonder hervormingen stijgen de kosten van de vergrijzing jaarlijks met 1 miljard euro. Dat moet gestopt worden. Ik wil ook hogere pensioenen, maar het ene gaat niet zonder het andere.”

Dat is één hoofdstuk. Op het vlak van migratie en staatshervorming stuurt Magnette duidelijk weg van N-VA.

“De hele nota is moeilijk voor hen, dat klopt.”

Bovendien zijn ze er bij de N-VA intern zelf niet uit.

“Voor mij ligt de bal in het kamp van de N-VA. Willen ze echt naar de onderhandelingstafel komen, ja of neen? Dat is niet altijd even duidelijk. En als ze komen praten, moet het dan gaan over het socio-economische of over het communautaire? Als het voor het eerste is, dan ga ik zeker het gesprek aan. Eerlijk: dan zal het voor ons ook een stuk gemakkelijker zijn om onze punten binnen te halen. Op dat vlak hebben we veel meer raakpunten met N-VA dan met de groenen. Als het de partij om het communautaire te doen is, dan wordt het veel moeilijker. Dan wordt het plan B.”

Dat is wat de N-VA al weken zegt. Kan de PS daarop ingaan?

“Dat moet je hen vragen. De informateur stelt geen veto’s en wil met iedereen praten. De N-VA heeft de onderhandelingstafel niet verlaten. Vergis u niet: we zitten nog in de informatiefase, we zijn nog niet bezig met een regeringsvorming. Er wordt gezocht naar gemeenschappelijke punten. Pas als die duidelijk zijn, kunnen we onderhandelen over een regering. Er zijn nog geen deuren gesloten.

Beeld Illias Teirlinck

“Ik geef nu duidelijkheid over onze positie, ik verwacht van de andere partijen hetzelfde. Ik heb bij de Open Vld gehoord hoe Bart Somers een opening maakte naar paars-groen en Alexander De Croo heeft geremd. Ook bij CD&V is het niet altijd even duidelijk.”

Voor u staat één ding vast: MR gaat niet in een regering zonder Open Vld?

“Dat is duidelijk. We hebben dezelfde visie over de eenheid van België, we willen werken beter belonen, de rechtsstaat respecteren. We zitten op dezelfde lijn over migratie, fiscaliteit en ga zo maar door. We delen dezelfde ideologie, Open Vld is onze natuurlijke partner. Bij de CD&V is dat anders. Charles Michel en Wouter Beke smeedden in 2014 een as tussen MR en CD&V die de basis werd van de Zweedse coalitie. Met kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi heb ik een goede band, de andere kandidaat Joachim Coens ken ik minder. Maar dit gaat niet over persoonlijkheid, wel de koers die CD&V wil varen. Op basis daarvan kijken of we samen iets kunnen realiseren. Ik sta open voor elke discussie.”

U heeft goede contacten met Theo Francken. Hoe is uw contact met de rest van de N-VA?

“Theo zie ik het vaakst, voor een debat stuurt hij me al wel eens een bericht met input. Het klikt wel. (lachend) Hij is veel sympathieker dan sommige mensen denken. Bart De Wever kom ik weleens tegen op debatten, maar de contacten zijn minder intens. Bij Open Vld ken ik Alexander De Croo best goed, en bij CD&V heb ik weleens contact met Koen Geens. Ik bewaar een open blik. Met Thomas Dermine (de chef van de PS-studiedienst en rechterhand van informateur Magnette, RW) zit ik bijvoorbeeld in een informeel groepje waarin we discussiëren over politiek. En zelfs met PVDA’ers ga ik graag een inhoudelijke discussie aan.”

U bent al meermaals de Theo Francken van de MR genoemd.

“Ik ben erg actief op de sociale media, reageer graag erg direct. Alleen weet ik nu: als ik straks voorzitter word, spreek ik niet langer alleen namens mezelf. Ik heb geleerd om twee keer na te denken voor ik iets online gooi. Soms schrijf ik een reactie klaar, maar in plaats van te publiceren, sla ik ze op en bewaar ze voor later. Dat helpt. Of ik die tip moet doorgeven aan Theo? Ik zal het hem zeggen (lacht).” 

Ook inhoudelijk heeft u de scherpe kantjes eraf geveild, bijvoorbeeld als het gaat over migratie.

“Zeker niet. Ik ben de enige kandidaat die consequent hetzelfde zegt als voor de kiescampagne. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat wie illegaal in ons land verblijft met alle mogelijke middelen moet worden uitgewezen, ik ben voor gesloten centra. Maar wel met respect voor de internationale conventies.”

Beeld Illias Teirlinck

U wordt de kandidaat van het partij-establishment genoemd.

“Het klopt dat ik steun heb gekregen van veel ministers. Maar ik heb daar zelf keihard voor gewerkt. Ik ben met veel mensen gaan spreken, heb ze een voor een overtuigd, ook zij die eerst niet voor mij gewonnen waren. Het is niet zo dat Charles Michel een partijbureau heeft samengeroepen en dan heeft gedeclameerd dat iedereen mij moest steunen. Ik ben op eigen kracht geraakt waar ik nu sta. Ik kom niet uit een politieke dynastie, ben nooit een loopjongen geweest voor de ene of de andere politicus.”

Op dat vlak is uw politieke voorbeeld Elio Di Rupo (PS).

“Ja, ook hij heeft altijd zijn eigen koers gevaren en heeft de top bereikt zonder de voorspraak van de powers that be. Ideologisch staan we ver uit elkaar, en hij is ook meer een machtspoliticus dan ik. Hij was destijds mijn grootste rivaal in de gemeenteraad van Bergen. Als jonge gast stond ik tegenover een van de machtigste politici van het land, premier en PS-voorzitter. Het was alsof Sporting Lokeren tegen Real Madrid speelde. Als je met 10-0 verliest, vindt iedereen dat normaal. Maar als je een punt scoort of eens wint met 1-0, spreken de mensen daar maanden later nog over. Zo heb ik mezelf kunnen bewijzen. Zonder Di Rupo zat ik hier niet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234