Woensdag 20/01/2021

George W. Bush wil banden met Europa weer aanhalen

'Laat ons een nieuw tijdperk van transatlantische eenheid beginnen'

Met het statige decor van de Concert Noble als achtergrond heeft VS-president George W. Bush in Brussel de Europese leiders toegesproken. Zoals verwacht kondigde hij een 'nieuw tijdperk van transatlantische eenheid' aan. Hij schaart zich achter 'een sterk Europa', waarmee hij de democratisering van het Midden-Oosten wil aanvatten. Hieronder enkele sleutelpassage uit zijn speech.

1. De transatlantische relaties

"Laat ons een nieuw tijdperk beginnen van transatlantische eenheid nu de voorbije debatten wegdeemsteren en onze grootse plichten duidelijk worden.

"Amerika steunt een sterk Europa omdat we een sterke partner nodig hebben om de vrijheid in de wereld te verspreiden. Onze handel is een van de motoren van de wereldeconomie. Ons voorbeeld van economische en politieke vrijheid geeft hoop aan de miljoenen armen en verdrukten. Onze sterke vriendschap is essentieel voor vrede en vooruitgang in de wereld, en geen tijdelijk debat, geen voorbijgaande twist van regeringen, geen macht op aarde zal ons ooit verdelen."

2. Het Midden-Oosten

"Onze grootste opportuniteit, en ons onmiddellijke doel, is vrede in het Midden-Oosten."

* Israël-Palestina

"Amerika en Europa hebben een moreel verbond gesloten. We zullen niet toezien als nog eens een generatie in het Heilige Land opgroeit in een klimaat van geweld en hopeloosheid. We delen een strategisch belang. Door er een duurzame vrede te bewerkstelligen zullen we een onopgeloste wrok uitschakelen die gebruikt wordt om haat en geweld te zaaien in het Midden-Oosten.

"We zoeken vrede tussen Israël en Palestina voor hun eigen bestwil. We weten ook dat een vrij en vredelievend Palestina kan bijdragen tot hervormingen in het hele Midden-Oosten.

"Onze pogingen worden geleid door een heldere visie. We zijn vastberaden om twee democratische staten, Israël en Palestina, zij aan zij te zien leven in vrede en veiligheid. De Palestijnse bevolking verdient een regering die representatief is, eerlijk en vredelievend. De Israëlische bevolking heeft nood aan een einde van terreur en een betrouwbare partner voor vrede. En de wereld mag niet rusten voor er een duurzame oplossing is voor dit conflict.

"Een succesvolle Palestijnse democratie zou Israëls topdoel moeten zijn. Israël moet de bouw van nederzettingen bevriezen, de Palestijnen helpen een bloeiende economie op te bouwen en verzekeren dat een nieuwe Palestijnse staat waarlijk leefbaar is, met een eengemaakt territorium op de Westelijke Jordaanoever. Een staat met versplinterde territoria zal niet werken.

"President Abbas heeft (op een internationale conferentie in Londen volgende maand) de gelegenheid om een strategie van hervormingen te presenteren, die de steun kan en zal krijgen van de internationale gemeenschap. Ik hoop dat hij deze kans zal grijpen."

* Irak

"Sommige Europeanen sloten zich aan bij de strijd om Irak te bevrijden, anderen deden dat niet. Toch erkennen we allemaal hun moed.

"Alle naties hebben nu belang bij een vrij en democratisch Irak, dat terreur zal bevechten zodat het een baken van vrijheid en een bron van ware stabiliteit in de regio wordt. In de komende maanden zal Iraks nieuw verkozen parlement het belangrijke werk uitvoeren om een regering samen te stellen, in veiligheid te voorzien en een democratische grondwet te schrijven.

"Het is nu tijd voor de gevestigde democratieën om tastbare politieke en economische steun te verlenen aan 's werelds jongste democratie."

* Iran

"In Iran deelt de vrije wereld een gemeenschappelijke doelstelling. Voor het belang van de vrede moet het Iraanse regime zijn steun aan terrorisme stoppen en mag het geen nucleaire wapens ontwikkelen. Om de veiligheid van vrije naties te verzekeren, kan geen optie van de tafel worden geveegd. Iran is niettemin verschillend van Irak. We zitten in een vroege fase van diplomatie. De Verenigde Staten is lid van de raad van bestuur van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), dat een voortrekkersrol heeft in dit dossier. We werken nauw samen met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in hun strijd tegen Irans nucleaire ambities. De resultaten van deze aanpak hangen nu grotendeels af van Iran."

* Saoedi-Arabië en Egypte

"Terwijl onze verwachtingen realistisch behoren te zijn, moeten onze idealen niettemin vasthoudend en duidelijk zijn. We moeten hogere normen verwachten van onze vrienden en partners in het Midden-Oosten. De regering van Saoedi-Arabië kan haar leiderschap in de regio demonstreren door de rol van de bevolking uit te breiden in het bepalen van hun eigen toekomst. En de grote en trotse natie Egypte, die de weg toonde naar vrede in het Midden-Oosten, kan nu de weg tonen naar democratie in de regio."

* Syrië en Libanon

"Net als het Syrische regime strenger moet optreden om diegenen te stoppen die geweld en subversie in Irak prediken en zijn steun aan terroristische groeperingen moet stopzetten die de hoop en vrede tussen Israëli's en Palestijnen willen vernietigen, moet Syrië ook zijn bezetting van Libanon beëindigen."

3. Rusland

"Ruslands toekomst ligt binnen de Europese familie en de transatlantische gemeenschap. We steunen het Russische lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) omdat het de vrijheid en vooruitgang zal versterken. Opdat Rusland vooruitgang zou boeken als een Europese natie, moet de Russische regering haar engagement vernieuwen om democratie te vestigen en de rechtsorde in te voeren. We erkennen dat deze hervormingen niet in een nacht zullen plaatsvinden. We moeten er Rusland niettemin altijd aan herinneren dat onze alliantie synoniem staat voor een vrije pers, een krachtige oppositie, het delen van de macht en het respect voor de wet. En de VS en alle Europese landen zouden democratische hervormingen centraal moeten stellen in hun dialoog met Rusland."

4. Klimaatverandering

"Ons bondgenootschap is vastberaden om goede zorg te dragen voor de aarde, en dat vereist de aanpak van de globale klimaatverandering. Allemaal hebben we onze zienswijze op het Kyoto-protocol geuit, en nu moeten we samenwerken aan een nieuwe weg voorwaarts. Nieuwe technologieën zoals door waterstof aangedreven voertuigen en elektriciteit van hernieuwbare energiebronnen zullen voor een milieuvriendelijke economische groei zorgen.

"Door wereldwijd onderzoek, ontwikkeling en het promoten van nieuwe technologieën kunnen alle naties, ook de ontwikkelingslanden, economische vooruitgang boeken terwijl ze de toename van broeikasgassen vertragen. Wij alleen kunnen de macht van de menselijke vindingrijkheid gebruiken om het milieu te verbeteren voor de toekomstige generaties."

5. Handel

"Ons bondgenootschap is vastberaden om handel onder naties aan te moedigen, omdat open markten voor jobs zorgen, het inkomen optrekken en volledige naties meer vrijheid en kansen bieden. Europa en Amerika zullen voortwerken om hun handel uit te breiden. Zo zullen we onze handelsgeschillen in een geest van samenwerking oplossen. En we moeten de winsten van eerlijke en vrije handel met anderen delen. Daarom zullen we de Doha-ontwikkelingsagenda blijven steunen en de globale handelsronde succesvol beëindigen.

"We moeten allemaal een gezond begrotingsbeleid in onze naties nastreven waarin lage belastingen en fiscale hervormingen een stabiel financieel systeem promoten en economische groei bewerkstelligen."

6. Antisemitisme en integratie

"We moeten elke vorm van antisemitisme verwerpen, en we moeten geweld veroordelen waarvan we getuige waren in Nederland. Al onze naties moeten werken aan de integratie van minderheden in de samenleving, en de waarde van tolerantie aanleren aan elke nieuwe generatie."

7. Terrorisme

"Ons bondgenootschap is ook vastberaden om onze veiligheid te verdedigen, omdat we weigeren te leven in een wereld die gedomineerd wordt door angst. Terreurbewegingen proberen vrije volkeren te intimideren en de koers van de geschiedenis te veranderen door verschrikkelijke moorden te plegen. We zullen ons niet laten intimideren. Ik bedank de Europese naties voor hun sterke samenwerking in de oorlog tegen terreur."

Besluit

"We moeten onze blik richten naar de wijdere wereld. Onze idealen en onze belangen leiden in dezelfde richting. Door vooruitgang te brengen in de naties in nood kunnen we veel levens verbeteren, mislukte staten verheffen en de oorzaken van terreur elimineren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234