Dinsdag 15/10/2019

George Nevejans (102) is de oudste socialist van België

Kaarsrecht en trots als een pauw wachtte George Nevejans uit Gent gisterochtend de delegatie aan zijn voordeur op. In het verleden liep de socialist mee in de 1 mei-optocht. Maar sinds hij een dagje ouder werd, is dat niet meer aan hem besteed. De SP daarentegen is haar oudste en trouwste militant niet vergeten en brengt traditiegetrouw op 1 mei een hulde aan de man.

Elk jaar passeert de SP-wijkstoet aan zijn deur. Ook gisteren werd Georges Nevejans in de bloemetjes gezet met twaalf rode rozen. De man was aangedaan, maar vooral ook trots. Wanneer de fanfare de internationale speelt, gaat hij kaarsrecht staan. De Gentenaar is een socialist in hart en nieren. Als geen ander weet hij hoe belangrijk de SP was voor de arbeiders. Hij maakte alle sociale verworvenheden van de partij mee, zoals de kinderbijslag en de achturige werkdag. "Ik ging al op jonge leeftijd werken", vertelt hij. "In die tijd werkten we zes dagen op zeven, van 's morgens tot 's avonds. Ook op zaterdag moesten we aan de slag. Dankzij de partij is de zaterdag een betaalde dag vrijaf geworden. Nu moeten de mensen minder werken en verdienen ze meer."

George Nevejans werd geboren op 13 april 1899. Toen hij vijftien was, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Als jonge knaap werd hij door de Duitsers opgeëist om in Frankrijk sporen te leggen. Na de oorlog ging hij aan de slag als arbeider, eerst in een metaalbedrijf en daarna in een textielfabriek.

Nevejans komt uit een socialistisch nest. Zijn ouders waren al lid van de Belgische Werkliedenpartij. Het lag voor de hand dat hij ook lid werd. Hoe lang hij al lid is, weet niemand. Zelfs George Nevejans kan het zich niet herinneren. "Ach, ik was toen zeer jong. Waarschijnlijk was ik toen een jaar of vijftien." Al die jaren bleef de 102-jarige trouw aan de SP. Geen haar op zijn hoofd dacht eraan om te veranderen van partij. "De SP komt op voor het werkvolk. De arbeiders hebben veel aan deze partij te danken."

In zijn woonkamer hangt een verkiezingsaffiche uit 1922: 'Stem voor de socialisten, opdat de heerschappij der financie eindige en de arbeider zegeviere'. Door zijn gezondheid kan George Nevejans niet meer aan alle SP-activiteiten deelnemen. Maar er is één activiteit die hij voor geen geld wil missen: de maandelijkse koffietafels in zijn wijk Brugse Poort. "Dansen kan ik wel niet meer, maar ik luister graag naar de muziek."

Ook gisterennamiddag trok George Nevejans naar de koffietafel. De SP vierde niet alleen de dag van de arbeid, maar ook zijn zoveelste verjaardag. Vanuit heel Vlaanderen kreeg de oudste partijgenoot felicitaties. "De partij is fier om zo'n trouwe partijmilitant te kunnen huldigen", schreef minister Johan Vande Lanotte in zijn verjaardagskaart. Ook ministers Steve Stevaert en Frank Vandenbroucke en de Antwerpse burgemeester Leona Detiège stuurden felicitaties. SP-voorzitter Patrick Janssens liet een bos bloemen afleveren. De huldiging eindigde met het lied: 'Lang zal hij leven'. Chung Tsey Chow

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234