Vrijdag 30/10/2020

George Forrest prikt vorkje met senatoren

Van 9 tot 20 november bracht een delegatie van de parlementaire onderzoekscommissie Grote Meren een werkbezoek aan Kongo. De senaatscommissie die de betrokkenheid van Belgen bij de plundering van natuurlijke rijkdommen in de regio moet onderzoeken, heeft er ter plekke enkele belangrijke protagonisten van haar onderzoek ontmoet, onder wie de omstreden Belgisch-Katangese zakenman George Forrest en de beruchte coltansmokkelaarster madame Gulamali.

Brussel

Eigen berichtgeving

George Timmerman

Commissievoorzitter André Geens (VLD) leidde de Kongolese delegatie, bestaande uit Sabine de Bethune (CD&V), Michiel Maertens (Agalev), Marcel Colla (SP.A), Georges Dallemagne (cdH) en Jacky Morael (Ecolo). Marie-José Laloy van de PS moest om familiale redenen voortijdig naar huis terugkeren. Het bezoek verliep niet zonder incidenten. Nauwelijks was de delegatie geland in Goma, in het gebied dat wordt gecontroleerd door de rebellenbeweging RCD-Goma, of haar piloten werden aangehouden. De senatoren raakten niet verder dan hun hotel en van de geplande ontmoetingen met mensenrechtenactivisten kwam niets in huis.

"De volgende morgen arriveerde in ons hotel een dame met een gevolg, die ons triomfantelijk monsterde", vertelt een lid van de parlementaire delegatie. Het bleek niemand minder te zijn dan Aziza Kulsum, alias madame Gulamali. Het Belgisch gerecht maakt al enige tijd jacht op Gulamali en arresteerde de voorbije weken twee van haar handlangers (DM 21/11). Ze worden verdacht van coltan- en goudsmokkel ten voordele van de RCD-rebellen in Oost-Kongo.

In de ontbijtkamer van het hotel had Gulamali een uitvoerig gesprek met enkele leden van de delegatie. Pas bij hun terugkeer vernamen de senatoren, die als onderzoekscommissie over gelijksoortige bevoegdheden beschikken als een onderzoeksrechter, dat het Brussels parket een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen Gulamali.

Door de moeilijkheden in Goma arriveerde de delegatie een dag vroeger dan voorzien in de Katangese hoofdstad Lubumbashi, waar een bezoek werd gebracht aan de ondernemingen van George Forrest. De reportageploeg van de VRT, die voor het tv-programma Terzake een portret maakte van de zakenman, kwam pas een dag later ter plaatse en kon dus geen beelden maken van dat bezoek. "Men had ons op voorhand gezegd dat er een hinderlaag voor ons was gespannen in Lubumbashi", zegt een commissielid. "Blijkbaar was het de bedoeling om tv-beelden te maken van ons bezoek aan Forrest en ons op die manier belachelijk te maken. In de stijl van: kijk eens hoe de zogenaamde critici van Forrest in feite goede vrienden van hem zijn."

Nog in Lubumbashi ontstond er grote onenigheid onder de delegatie toen bleek dat er een diner, op uitnodiging van Forrest, op het programma stond. Sommige senatoren oordeelden het ongepast om op de uitnodiging in te gaan, omdat Forrest het voorwerp uitmaakt van hun onderzoek. Bovendien heeft een VN-deskundigenpanel Forrest onlangs aangeduid als een van de verantwoordelijken voor de plundering van Kongolese grondstoffen en zijn er sancties tegen hem gevorderd. Na een lange discussie gingen uiteindelijk alleen voorzitter Geens en ondervoorzitter Maertens op de uitnodiging in. Beiden waren na afloop vol lof over de omstreden bedrijfsleider.

Commissielid: 'Men had ons gezegd dat er een hinderlaag voor ons was gespannen in Lubumbashi'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234