NieuwsDe mensen
George Clooney heeft voorlopig geen politieke ambities
In een interview met de BBC geeft de Amerikaanse acteur George Clooney (60) aan dat hij geen plannen heeft om een gooi naar het presidentschap te doen. “Ik zou liever een leuk leven hebben”, vertelde de superster aan de Britse omroep. De vraag naar mogelijke politieke ambities van Clooney komt niet uit de lucht vallen: in het verleden ondersteunde hij de campagnes van Democraten Hillary Clinton en Barack Obama toen zij aan de presidentsverkiezingen deelnamen. Daarnaast sprak hij zich openlijk uit over politiek gevoelige thema’s als de Armeense genocide, de vluchtelingencrisis en de positie die de Verenigde Staten tegenover Syrië innemen. De kans is klein dat Clooney zich nog bedenkt: in de toekomst wil hij het rustiger aandoen en meer tijd met zijn vrouw en twee jonge kinderen doorbrengen.
Overtuigt VN tot klimaatactie
Greta Thunberg, klimaatactiviste
Twee jaar nadat de Zweedse Greta Thunberg (18) samen met 15 andere jongeren naar de Verenigde Naties trok om de beperkte klimaatambities van vijf vervuilende landen aan te kaarten, haalt ze haar slag gedeeltelijk thuis. In een ‘historisch’, maar niet-bindend besluit staat dat het voortaan mogelijk is om lidstaten verantwoordelijk te houden voor de schadelijke impact van koolstofemissie op kinderen. Het Comité van de Rechten van het Kind, dat het besluit publiceerde, spreekt zich wel niet uit of de vijf landen die Thunberg aanklaagde hun verplichtingen eerder nakwamen. De leiders van de lidstaten (Frankrijk, Duitsland, Argentinië, Brazilië en Turkije) krijgen eerst de kans om in eigen land juridische actie te ondernemen voor ze zich tot de Verenigde Naties richten.
Wordt de nieuwe kanselier van Oostenrijk
Alexander Schallenberg, politicus
Amper twee dagen nadat christendemocraat Sebastian Kurz (ÖVP) aftrad als Oostenrijks kanselier volgde zijn partijgenoot Alexander Schallenberg hem maandag officieel op. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken moet rust brengen in het land nadat Kurz betrokken raakte in een corruptieschandaal. Hij zou een krant omgekocht hebben met belastinggeld om zijn politieke carrière te ondersteunen. Daarnaast schrijven Oostenrijkse media dat Kurz met overheidsgeld peilingen liet uitvoeren die ‘toevallig’ telkens in het voordeel van zijn partij uitdraaiden. Volgens Schallenberg staat hij voor een ‘uitdagende taak en tijd’, maar toont hij verantwoordelijkheidszin. Buitenlandse media zien dat anders: zij merken op dat Kurz nog steeds fractieleider en voorzitter van de ÖVP blijft. Op die manier zou hij zijn comeback voorbereiden.