Woensdag 01/02/2023

Nieuws

Geopolitieke bewegingen: VS, VK en Australië sluiten militaire alliantie

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn virtuele persconferentie met de Britse premier Boris Johnson (rechts) en de Australische eerste minister Scott Morrison (links).  Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn virtuele persconferentie met de Britse premier Boris Johnson (rechts) en de Australische eerste minister Scott Morrison (links).Beeld EPA

De Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben een veiligheidspact gesloten, AUKUS genaamd, bedoeld om de veiligheid en stabiliteit te garanderen in de regio waar China steeds meer aan invloed wint.

Redactie

Dat maakten de Amerikaanse president Joe Biden en de premiers Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk en Scott Morrison van Australië bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie. Belangrijkste onderdeel van het pact is dat Australië nucleaire onderzeeboten krijgt. Zij worden echter niet bewapend met kernwapens.

China verweet de landen in een reactie een “Koude Oorlog-mentaliteit” te hebben. De Chinese ambassade in Washington vindt dat de landen “hun ideologische vooroordelen moeten afschudden”. Hoewel China niet expliciet genoemd wordt in de afspraken tussen de drie landen, vertelden ingewijden eerder al aan nieuwssite Politico dat het initiatief wordt gezien als een manier om een gezamenlijk front te vormen tegen de groeiende Chinese invloed in de regio.

Premier Morrison sprak tijdens de persconferentie over een “verbeterd” samenwerkingsverband. “Dit is een partnerschap voor altijd dat Australië in staat zal stellen onze nationale veiligheidsbelangen te beschermen, om Australiërs veilig te houden”, aldus Morrison. “En om samen te werken met onze partners in de hele regio om de stabiliteit en veiligheid van onze regio te bereiken.”

De Britse premier sprak over een “nieuw hoofdstuk” in de vriendschappelijke relatie tussen de landen. “De eerste taak van dit partnerschap wordt om Australië te helpen met het verwerven van een vloot nucleair aangedreven onderzeeboten”, aldus Johnson. Australië wordt met het pact het zevende land in de wereld dat kernonderzeeërs heeft.

Geen Franse onderzeeërs

Niet alleen vanuit China kwamen gefrustreerde reacties. Ook Frankrijk is boos. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs sprak van een “betreurenswaardige beslissing”. Het Franse bedrijf Naval Group sprak van een “grote teleurstelling” omdat de Australiërs ervoor hebben gekozen om met de Amerikanen en Britten in zee te gaan.

Het bedrijf had gehoopt om door diesel en elektriciteit aangedreven onderzeeërs ter waarde van ruim 31 miljard euro aan Australië te leveren. Daarover werd vijf jaar geleden een akkoord gesloten, die door het AUKUS-pact niet meer doorgaat.

“Dit besluit is in strijd is met de letter en de geest van de samenwerking tussen Frankrijk en Australië”, aldus het Franse ministerie dat benadrukte dat de relatie was gebaseerd op ‘politiek vertrouwen’. AUKUS versterkt volgens de Fransen de noodzaak om “de kwestie van de Europese strategische autonomie” luid en duidelijk aan de orde te stellen. “Er is geen andere geloofwaardige manier om onze belangen en onze waarden in de wereld te verdedigen.”

Historisch

President Biden zei dat de samenwerking met de Britten en de Australiërs het mogelijk moet maken om de “uitdagingen van de 21e eeuw” gezamenlijk aan te pakken. Hij noemde de oprichting van AUKUS een “historische stap” en wees erop dat de krijgsmachten van de drie landen zij aan zij hebben gevochten tijdens twee wereldoorlogen.

Biden bevestigde tijdens zijn toespraak dat AUKUS ook is bedoeld om te zorgen dat de landen hun voorsprong behouden op militair gebied en bij de ontwikkeling van “cruciale’ technologieën”, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn virtuele persconferentie met de Britse premier Boris Johnson (rechts) en de Australische eerste minister Scott Morrison (links).  Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn virtuele persconferentie met de Britse premier Boris Johnson (rechts) en de Australische eerste minister Scott Morrison (links).Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234