Donderdag 08/06/2023

GENTSE ZIEKENHUIZEN SLAAN DE HANDEN INEEN

AZ Sint-Lucas, AZ Jan Palfijn en UZ Gent werken samen om betere zorg te kunnen aanbieden en kosten te besparen

GENT

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

De Gentse ziekenhuizen AZ Jan Palfijn, AZ Sint-Lucas en Universitair Ziekenhuis Gent ondertekenden gisteren het charter Gents ziekenhuisoverleg. Daarmee verbinden de drie instellingen zich ertoe om in de nabije toekomst nauwer samen te werken, om zo tot een beter zorgaanbod te komen. Een studie moet duidelijk maken hoe de ziekenhuizen de patiëntenstroom beter kunnen verdelen.

De voorbije zeven jaar is het ziekenhuislandschap in Gent al fel veranderd. Door de fusiegolf is het aantal ziekenhuizen in de regio gedaald van acht naar vier. Om het zorgaanbod beter af te stemmen op de patiënt en tegelijkertijd kostenbesparend te werken, gaan drie van de vier ziekenhuizen, AZ Sint-Lucas, AZ Jan Palfijn en UZ Gent, nog nauwer samenwerken. Daarmee hopen de drie instellingen sneller op demografische, maatschappelijke en medische ontwikkelingen te kunnen inspelen.

"Door de recente fusies tussen ziekenhuizen is samenwerking geen moeilijke operatie meer", aldus professor Francis Colardyn, afgevaardigd bestuurder van UZ Gent. "De tijd is aangebroken om het zorgaanbod nog meer te concentreren en te specialiseren. Nu doen twee ziekenhuizen immers vaak hetzelfde. Stel dat er twee ziekenhuizen zijn met een gelijkaardige afdeling geriatrie. Voortaan zal die afdeling maar in één ziekenhuis bestaan." Door nauwer samen te werken hopen de ziekenhuizen om middelen en personeel efficiënter te besteden. De medische evolutie staat immers niet stil en dat laat zich voelen in de budgettering van de ziekenhuizen. "Het overleg moet gezien worden als een antwoord op de veranderende behoeften bij de bevolking", vertelt Peter Degadt, algemeen directeur van AZ Sint-Lucas. "Medisch gezien kunnen we steeds meer, waardoor naast specialisaties ook subspecialisaties ontstaan. Dat zijn kleine medische sectoren met eigen specifieke infrastructuur en personeel, waarvoor niet alle ziekenhuizen de nodige middelen hebben."

Degadt ziet de nauwere samenwerking als een voorbeeld van hoe ziekenhuizen zich in de toekomst moeten oriënteren. "De tijd is voorbij dat ziekenhuizen monolithische blokken zijn met een vast aanbod waar de patiënt zich naar moet schikken. Ziekenhuizen zullen zich meer dan ooit moeten profileren als een schakel in een veel groter zorgproces, waarbij ze alle respect hebben voor de vrije keuze van de patiënt." Om die vrije keuze gemakkelijker te maken zullen de drie ziekenhuizen een nieuw informaticasysteem op poten zetten, zodat huisartsen en andere zorgverstrekkers het medisch dossier van de patiënt eenvoudiger kunnen opvolgen.

Om het hele proces in goede banen te leiden zal ook een studie uitgevoerd worden die het zorgaanbod van alle Gentse ziekenhuizen zal nagaan. Tegelijkertijd zal de studie de huidige patiëntenstromen in de Gentse regio in kaart brengen. Via een simulatiemodel zal nagegaan worden of de toekomstige patiëntenstroom na eventuele samenwerking tussen diensten haalbaar is. "We moeten bekijken wat al dan niet mogelijk is. Afdelingen en patiënten zomaar verschuiven is geen evidentie", zegt professor Paul Gemmel van de Gentse universiteit, die de studie zal uitvoeren. "Niet alleen zijn patiënten behoorlijk trouw aan het ziekenhuis van hun voorkeur, de artsen dienen ook bereid te zijn om met collega's van andere ziekenhuizen samen te werken." Als de samenwerking goed verloopt, zal het project ook naar andere ziekenhuizen in de bredere Oost-Vlaamse regio uitgebreid worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234