Maandag 14/10/2019

Gentse wijk Malem is klaar voor jonge gezinnen

Na goed vijf jaar leegstand, verbouwing en renovatie in de Breendonkstraat en omgeving ziet de sociale woonwijk Malem in Gent er opnieuw een pak beter uit. De bewoners zijn opgelucht: 'Tijdens de werken bleven we hier nog met drie bewoners over in de straat, de rest stond leeg. Hoe vlugger er nieuwe gezinnen komen, hoe beter. Zo komt er eindelijk weer wat leven in onze buurt.'

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Wonen op een eiland, het is weinigen gegeven. Voor de bewoners van de Malem-wijk, gelegen tussen twee zijarmen van de Leie, is het de normaalste zaak van de wereld. Ze wonen vlak bij het stadscentrum, midden in het groen en zijn volledig omgeven door water. Eiland Malem is daardoor al meer dan vijftig jaar een van de gezelligste sociale woonwijken van Vlaanderen.

De wijk is ontstaan als gevolg van de grote woningnood na de Tweede Wereldoorlog en is een typisch voorbeeld van het Engelse tuinwijkconcept: praktische kleinschalige woningen in een omgeving met veel groen en centraal in de wijk een kerk, schooltje en winkelcentrum. Destijds waren de witgekalkte huisjes met ligbad, ingebouwde keuken en toilet met spoeling ongewoon luxueus voor de sociale woningbouw, maar goed vijf jaar geleden drong een grondige renovatie zich op. De oudste bewoners van de wijk kozen immers meer en meer voor de meer comfortabele serviceflats of het rusthuis en jonge gezinnen haalden hun neus op voor de fel verouderde woningen. Ramen, vloeren, sanitair, zowat alles diende te worden vernieuwd.

Van de vier sociale huisvestingsmaatschappijen die in 1952 de 500 huizen in de wijk bouwden, is De Goede Werkmanswoning nu het eerst klaar met de volledige renovatie van haar patrimonium. Dit weekend vierde de maatschappij het einde van de verbouwing van 46 woningen tot 26 duplexwoningen met tuin en dertien ruime appartementen in de Breendonkstraat en Herdenkingslaan. In tegenstelling tot de drie andere huisvestingsmaatschappijen die de huisjes geleidelijk aan opknappen, koos De Goede Werkmanswoning voor de korte pijn: de bewoners werden opnieuw gehuisvest, zodat de hele straat in één keer kon worden aangepakt.

"Tijdens de werken bleven we hier op een bepaald moment nog met drie bewoners over in de straat, de rest stond leeg", vertelt Hilda Cuvelier, die al vijf jaar in de Breendonkstraat woont en wier huis niet in aanmerking kwam voor renovatie. "Eigenlijk was het niet verantwoord om al die huisjes ineens op te knappen. We hebben ons lang onveilig gevoeld. Hoe vlugger er nieuwe gezinnen komen, hoe beter voor ons. Zo komt er eindelijk weer wat leven in de buurt."

Volgens An Schiettekatte van de Goede Werkmanswoning zal dat niet lang meer duren: "De wijk is zeer aantrekkelijk voor jonge gezinnen door de goede ligging, de rust, het vele groen en het kleuterschooltje. Tegen december zijn alle huizen en appartementen hier verhuurd, daar twijfel ik niet aan."

De huisvestingsmaatschappij hoopt dat daardoor eindelijk een einde komt aan de vergrijzing van de wijk: "Omdat het hier zo aangenaam is, zijn zowat alle oorspronkelijke bewoners uit de jaren vijftig in de wijk gebleven. Gevolg is dat in huisjes die bedoeld zijn voor jonge gezinnen met kinderen dikwijls alleenstaanden wonen. Toen de oude bewoners in de Breendonkstraat hun huisjes moesten verlaten vanwege de renovatie, was er logischerwijs veel protest. Maar onlangs ben ik iedereen nog eens gaan opzoeken en de meeste oudjes waren tevreden met hun nieuwe woonst en beseften wel dat ook jongeren de kans moeten krijgen om hun leven uit te bouwen in de wijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234