Zondag 01/08/2021

CoronavirusUpdate

Gentse studentenbuurt krijgt maximumcapaciteit: ‘Sluiting bij niet-naleving’

Studenten in de Overpoortstraat namen het afgelopen nacht niet te nauw met de coronaregels. Beeld Wannes Nimmegeers
Studenten in de Overpoortstraat namen het afgelopen nacht niet te nauw met de coronaregels.Beeld Wannes Nimmegeers

De Gentse studentenbuurt Overpoort krijgt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders. Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) dreigt met sluiting van de buurt als de coronamaatregelen niet worden nageleefd.

Bekijk nu: drukte in de Gentse Overpoortstraat

Mathias De Clercq reageerde eerder vandaag al op de toevloed van studenten in de Overpoort, die maandagavond door de politie vroegtijdig is gesloten. “Studenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het. Ook UGent-rector Rik Van de Walle reageert misnoegd op beelden van de mensenmassa en smeekt studenten om zich aan de coronamaatregelen te houden. Hij steunt dan ook de beslissing van de burgemeester om een maximumcapaciteit in te voeren. “Laat dit een laatste wake-up call zijn”, klinkt het.

“Ik kan niet verhinderen dat studenten buiten de UGent regels niet naleven”, zegt Van de Walle. “Ik heb die macht niet. We hebben daar de mensen niet voor. Ik heb daar trouwens ook de bevoegdheid niet voor. We kunnen enkel aan de studenten vragen de regels strikt na te leven.”

Als dat niet gebeurt dreigt een definitieve sluiting van de studentenbuurt. “Ik geloof niet in blind vertrouwen, zeker niet in tijden zoals deze”, zegt Van de Walle. “Vertrouwen kan pas geschonken worden als er ook een bereidheid is om verantwoordelijkheid te nemen.”

Van de Walle herhaalt die voorwaarden. “Er moeten minder studenten samenkomen. De afstandsregels moeten gerespecteerd worden. Enkel op die manier kunnen we grotere problemen vermijden”, klinkt het. “Draag alsjeblieft zorg voor jezelf en voor elkaar. Voor je vrienden, naasten, familie, ouders en grootouders. Voor om het even wie.”

Als de beelden representatief zijn voor de volledige studentenpopulatie, bijna 80.000 jongeren, riskeert de universiteit en bij uitbreiding Gent de komende weken een stevige toename van het aantal coronabesmettingen te zien. Dat wil Van de Walle vermijden. “We hebben allemaal gezien wat er gebeurt als je gedwongen bent om de universiteit min of meer te sluiten. Dan zijn studenten ongelukkig. Hun welzijn en leerprestaties lijden daaronder.”

Gisteren zakten heel wat studenten af naar de Overpoort. Een Gentse studentenbuurt met cafés en clubs die naar aanleiding van de coronacrisis is overgeschakeld op een uitgebreid terras. “Het was gisterenavond niet oké in de Overpoortstraat”, verklaarde De Clercq. “Het was druk, niet alle studenten volgden de richtlijnen op.”

De jongeren gingen op mekaar gepakt rond de tafeltjes zitten en bestelden bier zonder rekening te houden met afstandsregels. Om 22.30 uur greep de burgemeester in en sloot de politie de straat af voor bijkomende studenten. De politie heeft jongeren aangesproken die hun mondmasker niet droegen of te dicht bij elkaar stonden.

Er is ook bij elk café langs geweest om een ‘last call’ te vragen om 0.30 uur. “Dat is goed opgevolgd. Iets na 1 uur is de straat leeggelopen”, klinkt het. Maar vooral de beperkte capaciteit lijkt een probleem op het vlak van social distancing komend academiejaar.

Boetes

Er volgde een evaluatie met politie en de uitbaters. Er komt een maximumcapaciteit voor de straat, er mag niet meer volk binnen dan er stoelen zijn. Rondhangen op straat zal dus niet meer mogen, en vol is vol. Als het nodig is, zal de straat fysiek worden afgesloten om geen extra volk toe te laten. Ook de cafébazen is op hun verantwoordelijkheid gewezen, zij zijn verantwoordelijk voor wat gebeurt op hun terras. En er zullen boetes worden uitgeschreven voor wie de regels niet volgt.

“We zullen ook extra ogen op het terrein voorzien om dat te monitoren, en de studenten te informeren”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Studenten moeten beseffen dat ze ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Er is veel mogelijk in onze stad, maar dan moeten de maatregelen wel gerespecteerd worden. Wat gisterenavond gebeurde, is echt niet voor herhaling vatbaar. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, iedereen moet inspanningen doen, ook studenten. We maken extra terrassen mogelijk, maar alles moet dan wel op een veilige en verantwoorde manier gebeuren. Als het echt niet gaat, zal ik niet aarzelen om de Overpoort te sluiten.”

Bekijk nu: ‘Studenten krijgen nog een laatste kans’

Verantwoordelijkheid

De cafébazen werden ook betrokken bij het Overpoortoverleg, en begrijpen de beslissing. “Het was nodig en het is goed dat er is ingegrepen”, zegt Tim Joiris van de Gentse Tappers vzw, die de Overpoortcafés vertegenwoordigt. “Anderzijds was het ook te verwachten dat dit zou gebeuren. Maar het is logisch dat er bij iets nieuws moet geëvalueerd en bijgestuurd worden. Het is dus goed dat er ook overleg is geweest.”

Dat er een deel van de verantwoordelijkheid bij de cafébazen wordt gelegd, is logisch. “We moeten nu onze terrassen fysiek afbakenen, en allemaal onze maximumcapaciteit doorgeven. Het aantal zitplaatsen dat elke zaak binnen én buiten heeft, dus. Op basis daarvan zal de maximumcapaciteit van de straat worden bepaald, en de politie zal erop toezien dat er niet meer volk in de straat komt dan er stoelen zijn.” Joiris is blij dat de straat niet onmiddellijk gesloten wordt. “Dat is volgens mij ook gewoon geen optie. Waar moeten al die studenten dan heen?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234