Woensdag 26/02/2020

Sociaal werk

Gentse project ‘Hello Jenny’ zet technologie in om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan

Marie-Jeanne (85) en Alex (21) zijn buddy’s in ‘Hello Jenny’, een project waarbij studenten en technologie worden ingezet tegen de eenzaamheid van senioren. Beeld Eric de Mildt

Gaat hun voordeur niet vaak open, dan betekent dat misschien dat ouderen weinig bezoek krijgen. Via sensoren en een slimme speaker in huis wil het Gentse project Hello Jenny eenzaamheid bij senioren opvangen. “Onze technologie kan het sociale contact makkelijker maken.”

“Ik heb hem leren koken, hij kon nog geen ajuin snijden”, lacht Marie-Jeanne (85). Ze krijgt al tien woensdagen op rij Alex (21) over de vloer, een student sociaal werk aan de Arteveldehogeschool in Gent. Alex komt wekelijks langs voor een babbel, een spelletje kaarten of om mee naar de bakker te gaan. De twee buddy’s kennen elkaar dankzij Hello Jenny, een project om senioren en studenten via een slimme speaker in contact te brengen.

“Ik verstond dat ding eerst niet”, zegt Marie-Jeanne, die nog nooit zo’n toestel had gezien. De houten speakerbox staat op een bijzettafeltje in haar woonkamer. Drukt Marie-Jeanne op de startknop, dan vraagt Jenny of ze zin heeft in een babbel met haar buddy.

Marie-Jeanne kan antwoorden met een druk op de ja- of de nee-knop. Wil ze een afspraak, dan krijgt Alex meteen een berichtje op zijn Messenger-app. Of hij binnenkort eens kan binnenspringen? Alex laat weten dat hij morgenmiddag beschikbaar is. “Super,” roept een stem uit de speaker van Marie-Jeanne, “je buddy kan morgen om 14 uur langskomen. Past dat voor jou?” Als Marie-Jeanne nog eens op de ja-knop drukt, is de afspraak bevestigd.

Lukt dat ook niet met een gsm? “Om te bellen moet je allebei op hetzelfde moment beschikbaar zijn”, zegt communicatiewetenschapper Ben Robaeyst (UGent), die het gebruikersonderzoek van Hello Jenny uitvoert. “Veel senioren durven niet snel om hulp te vragen, ze willen hun buddy niet storen. Via deze interface kan de student zelf kiezen wanneer hij antwoordt via de chatbot. Zo wordt het contact laagdrempeliger.”

Sensoren in huis

Hello Jenny is een project van het Gentse City of People, een samenwerking tussen de stad Gent, de Universiteit Gent en IMEC. Ze zetten slimme technologie in om maatschappelijke vragen te beantwoorden. “Uit gesprekken met Gentse buurtwerkers kwam naar voren dat heel wat senioren minder goed te been zijn en daardoor sneller vereenzamen”, legt Robaeyst uit. “Via de interface willen we het hen gemakkelijker maken om contact te zoeken.”

Helemaal vereenzaamd is Marie-Jeanne niet. Haar dochter komt iedere donderdag langs en ze gaat nog regelmatig naar activiteiten in het lokale dienstencentrum. “Het is niet zo dat er in Gent onvoldoende zorgaanbod is,” zegt Robaeyst, “maar veel hulpverleners hebben moeite met het signaleren van eenzaamheid.” 

Dat kan worden opgevangen door sensoren in huis, die op termijn een soort ‘internet of things’ vormen. IMEC Living Labs installeerde al sensoren op de voordeur, die registreren hoe vaak die open- en dichtgaat en aangeven of er dikwijls bezoek over de vloer komt.

IMEC wil in de toekomst nog meer sensoren plaatsen, zoals in de ijskastdeur, om te weten of er nog genoeg eten is. De slimme speaker zou dan kunnen voorstellen contact op te nemen met de boodschappendienst van het OCMW.

“Mag ik je iets vragen?”, vraagt het ‘bakske’, dat de behoeften van de senioren checkt. Marie-Jeanne (85) antwoordt met de ja- of nee-knop. Beeld Eric de Mildt

Proefproject

In de eerste weken van het buddyproject is er van de speakerbox nog geen sprake. “We moeten de mensen eerst geruststellen en de technologie geleidelijk introduceren”, legt Robaeyst uit. Vier senioren werden afgeschrikt door het project nog voor ze de speaker gezien hadden. Ook Alex’ andere buddy Jeanine (90), die wat verderop woont, vertrouwde de technologie niet meteen. “Ze dacht dat we haar gingen afluisteren.”

De onderzoekers willen in een volgend project door middel van interviews in de buurt ook de meest eenzame mensen op het spoor komen. Voor de huidige testfase vonden ze zestien senioren via het Gentse OCMW. De bedoeling is door gebruikersonderzoek uiteindelijk tot een goed product te komen voor wie het echt nodig heeft. 

Toch blijft eenzaamheid moeilijk te meten, sensoren of niet, geeft Robaeyst toe. “Onze technologie gaat het sociale contact niet vervangen, maar maakt het wel gemakkelijker.”

Beeld Eric de Mildt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234