Dinsdag 24/05/2022

Gentse procureur: 'Regina Louf fantaseerde'

Het Gentse parket zet definitief een punt achter het onderzoek rond de getuigenis van Regina Louf (X1). De Gentse procureur toonde zich gisteren ten aanzien van de 29-jarige vrouw een stuk minder diplomatisch dan zijn collega's in Brussel en Antwerpen. Voor Soenen staat het vast dat Regina Louf 'fantaseerde'.

GENT.

EIGEN BERICHTGEVING

Het Gentse parket deelde het een maand geleden al mee: in het onderzoek naar de moord op de in 1982 op 16-jarige leeftijd verdwenen Carine Dellaert wordt de X1-piste afgesloten. Jean Soenen, van bij het begin van het onderzoek een uitgesproken scepticus, herhaalde dat gisteren tijdens een persconferentie nog eens in krachtige termen: "Van deze verhalen klopt niets."

Bij het Brusselse parket werd naar aanleiding van de verklaringen die Louf eind 1996 aflegde in Neufchâteau het oude onderzoek naar de moord op Christine Van Hees (1984) heropend. Anderhalf jaar later werd de getuigenis "onbruikbaar" bevonden. In Antwerpen gebeurde hetzelfde in het dossier over de moord op Katrien De Cuyper (1991). De Brusselse onderzoeksrechter Vandermeersch bleef omtrent Regina Louf altijd op de vlakte.

Zolang de experts stellen dat zij als kind slachtoffer was van "massaal" seksueel misbruik en er ook geen verklaring is voor een aantal pertinente elementen in haar getuigenis, achtte hij het weinig raadzaam een appreciatie uit te spreken over haar. In Gent klonk gisteren andere taal. "Als algemene conclusie kan worden gesteld dat al haar verklaringen totaal ongeloofwaardig zijn en het voorwerp zijn van pure fantasie", aldus Soenen. "Geen enkel element werd gevonden om voor te houden dat Carine Dellaert na haar verdwijning nog een jaar in de clandestiniteit zou hebben geleefd, noch dat zij zwanger of hoogzwanger zou zijn geweest."

Tijdens het initiële onderzoek, na de vondst van het lichaam van Carine Dellaert in 1985, was de zwangerschap de basishypothese. Het autopsieverslag bevatte indicaties in die zin en bij de toenmalige (eveneens door Regina Louf aangewezen) hoofdverdachte was zwangerschapskledij aangetroffen. Nu stelt Soenen dat destijds in het autopsieverslag niet expliciet melding werd gemaakt van "een bevalling of een zwangerschap".

Louf sprak tijdens de verhoren niet over Carine Dellaert, maar over 'Clo', van wie ze beweerde dat dit haar bijnaam was binnen een netwerk van kinderprostitutie. "Uit het onderzoek blijkt zeer duidelijk dat de beschreven Clo absoluut niet overeenstemt met Carine Dellaert", aldus Soenen, die eraan toevoegde dat hij twijfelt of Clo ooit heeft bestaan. Er werden volgens de procureur ook geen bewijzen gevonden als zou Regina Louf van in haar prilste jeugd seksueel zijn misbruikt met medeweten van haar ouders en haar grootmoeder.

Dat ze vanaf haar twaalfde een seksuele relatie had met een toen veertigjarige man klopt wel. Maar, zegt Soenen, die feiten zijn intussen verjaard. En zelfs als dat niet het geval was geweest, lijkt men er bij het parket in Gent niet al te zwaar aan te tillen: "Haar schoolvriendinnetjes waren op de hoogte van deze relatie aangezien Regina Louf daar zelf zonder schroom voor uitkwam." Soenen liet zich ook ontvallen dat zij hiermee instemde. Een gelijkaardige uitspraak van substituut Nicole De Rouck leidde tot een klacht van Rita Hey van de vzw Moeders tegen Incest. Zij beschuldigt de Gentse substituut van het "aanzetten tot seks met kinderen".

Christine Mussche, de advocate van Louf, was gisteren karig met commentaar. "Regina zegt dat de speurders selectief zijn geweest in het ondervragen van mensen die haar destijds hebben gekend. Mensen die haar verhaal konden bevestigen, zoals haar neef, werden niet verhoord, zegt ze. Ik kan mij daar niet over uitlaten, maar verheug me wel over het feit dat we nu normaal toegang moeten krijgen tot het dossier. Dan kunnen we misschien begrijpen hoe het komt dat, als het toch allemaal zo eenvoudig is, er anderhalf jaar verstreek voordat men tot deze conclusie kwam."

(DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234