Donderdag 21/11/2019

Gentse politierechter Dirk Verstuyft wil af van fixatie op snelheidsovertreders

Steve Stevaert: 'Rechter wekt onterecht indruk dat snelheid geen probleem meer is'

'Zwakke weggebruikers lappen verkeersreglement aan hun laars'

In een interview met Touring Magazine, dat morgen verschijnt, laat de Gentse politierechter Dirk Verstuyft opnieuw van zich horen. De man van het omstreden vonnis van het ongeval op de Gentse Gasmeterlaan stelt dat snelheid niet de hoofdoorzaak is van verkeersongevallen, maar slechts 'medeoorzaak'. Veel ongevallen zijn volgens de politierechter te wijten aan menselijk falen. Vooral de zwakke weggebruiker krijgt van Verstuyft een veeg uit de pan.

Brussel

Eigen berichtgeving

'Uit de dagelijkse verkeersrealiteit en uit een studie van pv's blijkt dat te hoge of onaangepaste snelheid bijna nooit de enige en uitsluitende rechtstreekse oorzaak is van een ongeval", zo laat Verstuyft optekenen in Touring Magazine. De echte oorzaken liggen volgens de Gentse politierechter elders. "Het gros van de aanrijdingen wordt veroorzaakt door menselijk falen: het fout inschatten van een verkeerssituatie, een gebrekkige kennis van de wet en onvoldoende stuurvaardigheid." Ook toeval en de gebrekkige weginfrastructuur zitten er soms voor iets tussen.

Vooral de zwakke weggebruiker moet het ontgelden. "In relatief veel gevallen moet worden vastgesteld dat de zwakke weggebruiker door zijn eigen gedrag in het verkeer volledig of minstens gedeeltelijk aansprakelijk is voor ongevallen. Hoe dikwijls zie je niet dat zwakke weggebruikers het verkeersreglement aan hun laars lappen?"

Politierechter Verstuyft is vooral bekend van zijn omstreden vonnis na een dodelijk ongeval eind 2001 op de Gasmeterlaan in Gent. Volgens hem droegen twee tienermeisjes die door een snelheidsduivel werden doodgereden mee schuld omdat ze het zebrapad niet hadden gebruikt bij het oversteken. Vorig jaar sprak Verstuyft een automobilist vrij die met te veel alcohol in zijn bloed en met overdreven snelheid een jongen op zijn bmx had doodgereden.

Bij de Voetgangersbeweging reageren ze geprikkeld op de uitspraken van Verstuyft. "Het zal wel zo zijn dat voetgangers zich niet altijd aan de verkeersregels houden", zegt Tom Dhollander. "Wij verzetten ons ertegen dat voetgangers oversteken terwijl het rood is, al komt er geen auto aan. Dat is een overtreding die moet worden bestraft, punt uit. Maar snelheid miskennen als een van de belangrijkste oorzaken van een verkeersongeval, dat is de omgekeerde wereld. Bovendien brengen fietsers en voetgangers die de verkeersregels overtreden doorgaans alleen zichzelf in gevaar. "

Dat vindt ook SP.A-voorzitter Steve Stevaert, geestelijke vader van de flitspalen. "Een fietser heeft nog nooit een automobilist doodgereden", aldus de boutade van Stevaert, die vindt dat de politierechter het wel erg ver drijft met zijn uitspraken. "Iedereen moet zich gedragen in het verkeer, ook fietsers en voetgangers. Hen stigmatiseren kan niet. De politierechter wekt onterecht de indruk dat snelheid geen probleem meer is, terwijl uit elk wetenschappelijk rapport blijkt dat het de kwaal bij uitstek is. Wie harder rijdt, loopt sowieso meer gevaar en veroorzaakt ernstigere ongevallen."

Ook daar heeft politierechter Verstuyft een oplossing voor: meer scholing. Een regelmatige opfrissing van het verkeersreglement kan volgens hem geen kwaad. "Daar is een taak weggelegd voor zowel de overheid als de 'bonden': de autobond, de fietsersbond, de voetgangersbond. Het zou niet slecht zijn als die organisaties hun leden regelmatig wijzen op hun rechten en plichten."

"Dat toen wij toch al?", zegt Tom Dhollander. "Laatst voerden we nog een campagne waarbij we voetgangers erop wezen dat een zebrapad niet dient om zomaar over te steken, zonder eerst te kijken. Als het de bedoeling is dat wij de voetganger over alles sensibiliseren, dat ze ons daar dan alstublieft het budget voor geven." (SS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234