Donderdag 22/04/2021

Gentse politie blundert tijdens voetbalrellen

Geen risicoanalyse, onvoldoende agenten en een commissaris die op voorhand communiceert over het 'low profile' van zijn ondergeschikten, waardoor hooligans wakker werden. Ziedaar de cocktail die volgens een intern politierapport leidde tot de voetbalrellen in Gent. 'Er is met mensenlevens gespeeld.'

De recente rellen tijdens en na de interland België-Turkije in de Gentse binnenstad zinderen nog na bij het politiekorps. Nadat het optreden van de ondervertegenwoordigde ordehandhavers op en rond de Kouter vrijwel unaniem op de korrel werd genomen, organiseerde de korpsleiding een interne bevraging. Afgelopen vrijdag mochten alle betrokken agenten hun zeg doen tijdens een debriefing, zondag kwamen de leidinggevenden aan het woord.

Uit een document dat een groepje agenten vrijdag opstelde, en dat Vlaams Parlementslid Veli Yüksel (CD&V) in handen kreeg en De Morgen kon inkijken, blijkt dat commissaris Patric Joos, directeur Operaties en verantwoordelijke voor de openbare orde, zowel in de voorbereiding van het evenement als tijdens de uitvoering volledig de mist inging.

Zo verzuimde hij een risicoanalyse op te stellen en verkondigde hij een dag voor de match op een groot scherm vertoond ging worden dat de politie 'low profile' zou blijven. Het bericht werd opgepikt door voetbalhooligans, die onderling afspraken om af te zakken naar Gent.

Joos baseerde zich voor de machtsontplooiing naar eigen zeggen op een eerder treffen tussen België en Turkije in 2009. Toen stond een groot scherm op de Vrijdagmarkt. Documenten van de Gentse politie laten echter zien dat twee jaar geleden 51 agenten werden ingezet. Op de Kouter waren vorige week welgeteld 18 agenten aanwezig.

In een reactie laat de Gentse korpschef Filip Rasschaert weten dat hij zijn eindrapport, samengesteld uit de debriefing bij de agenten en de commissarissen, donderdag aan burgemeester Daniël Termont voorlegt. "Er zullen zware kritieken in staan. Dat men nog voor ik iets gezegd heb onvolledige verslagen laat doorsijpelen, suggereert dat ik zaken wil camoufleren. Dat is niet waar."

Volgens Rasschaert gaat het om een manoeuvre om Patric Joos te beschadigen. "Het is intriest. Ik ben pas sinds 1 maart aan de slag en probeer opnieuw een positieve werksfeer te bewerkstelligen. Maar ik krijg geen eerlijke kans."

De Gentse politie sukkelt van het ene schandaal in het andere. Vorig jaar werd korpschef Peter De Wolf ontslagen nadat hij na een politiefeestje dronken een auto had aangereden en twee collega's verplicht had mee te werken aan een valse aangifte. De Wolfs gedoodverfde opvolger Marc Guillemin reed daarop tijdens de 'verkeersveilige' nacht zijn auto de gracht in, eveneens in dronken toestand.

Volgens een politiebron is een nieuwe bijltjesdag onoverkomelijk. "Er zal een kop rollen. Alleen zal het niet die van Patric Joos zijn. Patrick Termont zal de bonen moeten vreten." Termont, geen familie van de Gentse burgemeester, was op de avond van de rellen goldcommander en stuurde de troepen op het terrein aan. Hij besefte na afloop dat de politie "geblunderd" had.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234