Zaterdag 19/10/2019

Gentse Maatschappij voor Huisvesting uit het rood

De renovatie van het eigen patrimonium krijgt voorrang op nieuwbouw

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Na het zware crisisbeleid van de afgelopen jaren is de Gentse Maatschappij voor de Huisvesting erin geslaagd om haar financiële evenwicht te herstellen. Meteen haalt ze een aantal teruggeschroefde bouwplannen weer uit de kast. "Maar zolang de Vlaamse overheid alleen maar in bakstenen investeert, blijven we verlieslatend werken", aldus voorzitter Guy Reynebeau.

Door verlieslatende nieuwbouwprojecten tijdelijk te bevriezen, de huur met gemiddeld 7 procent te verhogen en 101 oude sociale woningen te verkopen heeft de Gentse Maatschappij voor de Huisvesting opnieuw wat ademruimte gekregen. Vooral de onverwacht hoge verkoopprijs van de sociale woningen was een meevaller. Toch is de speling niet zo groot, want de lijst van kandidaat-huurders blijft snel toenemen. "Vroeger groeide die lijst vooral aan als er ergens in Gent een nieuwbouwproject bezig was, nu neemt de vraag naar sociale woningen continu toe", aldus Reynebeau. Om daar enigszins aan tegemoet te komen start de maatschappij binnen haar beperkte budgettaire mogelijkheden met een aantal projecten. Daarbij krijgt de renovatie van het eigen patrimonium voorrang op nieuwbouw. De maatschappij bestaat volgend jaar immers honderd jaar en vele woningen zijn dringend aan een opknapbeurt toe. In de wijk Malem worden zo 215 eengezinswoningen gerenoveerd. Ook het eerder opgeschorte project Malpertuus wordt voortgezet. Na het bouwverlof 2004 start de bouw van het vierde en laatste Malpertuus-appartementsgebouw aan de Brugse Steenweg. Het derde blok moet in april volgend jaar klaar zijn. De plannen voor de honderd eengezinswoningen op dezelfde locatie worden nog even uitgesteld. Nu al rekent de maatschappij voor het Malpertuus-project immers op een jaarlijks exploitatieverlies van 46.765 euro.

"We krijgen wel subsidies voor de bakstenen, maar voor de exploitatie wordt niet bijgepast. Onze vennootschap telt de grootste concentratie aan arme mensen in Vlaanderen. Die krijgen logischerwijs de grootste korting op de huurprijs. Bijgevolg is elk bouwproject van ons verlieslatend", aldus Reynebeau. "We worden zo gestraft als we tegemoetkomen aan de vraag naar meer sociale woningen. Op termijn is die situatie onhoudbaar."

De 345.780 euro subsidie die ze kreeg van Vlaams minister van Huisvesting Marino Keulen (VLD) voor huurders met een zeer laag inkomen, is volgens de maatschappij niet voldoende. Dat bedrag komt neer op 108 euro per verhuurde woning. Voor een maatschappij met een fel verouderd patrimonium is dat een peulenschil. Het geld zal ook deels besteed worden aan een eigen opbouwwerker, die in probleemwijken naar samenlevingsproblemen op zoek moet en samen met de bevoegde stadsdiensten aan oplossingen zal werken.

Los van de eigen projecten zal de huisvestingsmaatschappij zich ook engageren om binnen de lopende pps (publiek-private samenwerking) 63 woningen te bouwen op eerder aangekochte gronden. Het gaat om 39 woningen aan de Rooigemlaan en 24 aan de Dampoort. Toch zal ook dat niet voldoende zijn om tegemoet te komen aan de vraag naar sociale woningen in Gent. Vorige maand gaf schepen van Huisvesting Martine De Regge (SP.A) nog toe dat het eerder vooropgestelde 2.000 nieuwe sociale woonsten tegen 2006 niet wordt gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234