Gentse leerlingen mogen nu Marokkaans of Turks op school spreken
De Gentse onderwijsschepen Elke Decrynaere (Groen) heeft een richtlijn uitgeschreven dat kinderen van vreemde origine voortaan hun moedertaal mogen spreken op school. Dat betekent dus dat binnenkort Marokkaans, Turks of Bulgaars op de Gentse speelplaatsen of in de klassen te horen zal zijn.
Heel wat Nederlandstalige scholen in Vlaanderen eisen dat de voertaal onder leerlingen Nederlands is, zowel in de klas als op de speelplaats. In het nieuwe beleidsplan van het Gentse onderwijs staat nu echter dat kinderen in stedelijke basisscholen hun moedertaal mogen spreken.
Het is dus niet zo dat de leerkracht een andere taal dan het Nederlands spreekt, maar de kinderen mogen wel onderling hun moedertaal spreken. Zo zouden ze bijvoorbeeld elkaar beter kunnen helpen. Strafstudies omdat de leerlingen een andere taal dan het Nederlands spreken is dus ook verleden tijd in Gent. Dat meldt de krant Het Nieuwsblad vandaag.
De schepen van Onderwijs in Gent verklaart haar beslissing: "Nu is de voertaal in Vlaamse scholen Nederlands. Maar door krampachtig vast te houden aan deze strikte regel, ontwikkelen veel kinderen van vreemde origine een taalachterstand tegen hun twaalfde."
Docent multiculturele studies Piet Van Avermaet is voorstander van dit initiatief en zegt dat deze maatregel het Nederlands ten goede zal komen.