Dinsdag 21/05/2019

Charlie Hebdo

Gentse imam Brahim Laytouss: "Dit jaagt ons ook angst aan"

Brahim Laytouss. Beeld Bas Bogaerts

Het wordt hoog tijd dat er grondiger opgetreden wordt tegen radicalisering. Dat zegt de Gentse imam Brahim Laytouss. "De moslimgemeenschap moet haar verantwoordelijkheid nemen."

Brahim Laytouss is imam in Gent en werkt aan de universiteit van Antwerpen aan een doctoraat over radicalisering bij moslims. Hoewel nog niet honderd procent zeker is wie de moordenaars van verschillende redactieleden van het Franse weekblad Charlie Hebdo en twee agenten precies zijn, maakt hij zich weinig illusies. "Er zijn te veel parallellen met eerdere feiten om de ogen te sluiten. We moeten toegeven dat er moslimjongeren rondlopen die niet meer weten hoe ze hun godsdienst moeten beleven."

Waar loopt het fout?
Laytous: "Wij hebben altijd gezegd dat je moet oppassen met het minimaliseren van radicalisering. Er is veel te weinig aandacht voor op het terrein. Er scheelt nochtans duidelijk iets met het discours in moskees en bij jongeren, wanneer een belediging uit 2006 wordt aangegrepen voor zulke gruweldaden. Dit is moord, criminaliteit van de ergste soort. Theologisch wordt er nochtans geen enkele reactie gevraagd. Was de profeet hier geweest, hij had de daders zelf gestraft en op hun verantwoordelijkheid gewezen.

"Wat we nu zien, is de creatie van een nieuwe, gewelddadige islam. Het gaat hier om jongeren die verloren lopen en zich organiseren in criminele groepen. De echte moslims zijn hier het slachtoffer van. Maar dat neemt niet weg dat de moslimgemeenschap haar verantwoordelijkheid niet moeten nemen. We moeten ons afvragen hoe het komt dat ze zo vatbaar zijn voor radicalisering, waarom ze op internet zoeken naar een overtuiging. Dit jaagt ons ook angst aan."

Wat moet er volgens u gebeuren?
"Het wordt hoog tijd dat we inzien dat het niet meer mag blijven bij het verspreiden van wat brochures en het houden van een preek om radicalisering tegen te gaan. De moslimgemeenschap moet meer betrokken worden bij de preventie. Als er iemand weet wat er reilt en zeilt, dan wij wel. Als je ziet wat er nu gebeurd is in Parijs, wat er gebeurd is in het Joods Museum in Brussel, dan houden wij ons hart vast. Er wordt geen sociale veiligheid gecreëerd. Er zijn nu enkel academische theorieën en occasionele politie-optredens. Maar dat wordt allemaal te weinig gekoppeld aan de realiteit."

Als u weet wat er leeft, waarom grijpt u zelf niet in?
"Dat proberen we zeker. We hebben zondag nog een vergadering met de Unie van de Moskeeën. We proberen hen op zoveel manieren te bereiken, maar ook wij schieten daar alleen tekort. We hebben nood aan educatieve programma's, aan leerkrachten en imams die georganiseerd worden ingezet."

Vreest de moslimgemeenschap represailles?
"Natuurlijk maken wij ons zorgen, gekken zijn er aan twee kanten. Maar laat ons hopen dat het gezond verstand primeert. Voorlopig hebben we geen extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar misschien zijn die in de toekomst wel wenselijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.