Zondag 19/09/2021

Gentse groenen bang voor Paars+

Het leek al beklonken op de verkiezingsavond, maar een nieuw Gents bestuur blijft veel langer uit dan verwacht. Groen moet vechten om haar stempel op het beleid te kunnen drukken. Daarna wordt de verdeling van de posten een harde dobber.

Niemand die er voor 14 oktober maar een seconde aan twijfelde dat Gent de komende zes jaar een paars-groen kabinet zou krijgen. Geen socialist of liberaal immers die het zowel voor als na de verkiezingen onder stoelen of banken stak dat de wil om samen blijven te werken heel erg groot is. De twee besturen naar beider tevredenheid immers al een kwarteeuw samen. Het kartel dat burgemeester Daniël Termont (sp.a) maanden voor de verkiezingen sloot met de groenen zou daar weinig verandering in brengen. Geen andere Vlaamse centrumstad waar de kaarten zo simpel lagen.

Niet dus. Bijna twee weken na de stembusgang is er in de Arteveldestad nog steeds geen akkoord. Dat het zo lang duurt, komt voornamelijk door de gewijzigde machtsverhoudingen. Groen scoorde onverwacht goed: met elf zetels zijn ze niet zo heel veel kleiner dan sp.a (vijftien verkozenen) en zelfs groter dan de liberalen (negen zetels). Bovendien zijn die liberalen mathematisch niet eens nodig in het nieuwe kabinet, het kartel sp.a/Groen behaalde een - weliswaar nipte - absolute meerderheid.

Aan het idee wennen

Die gegevens zorgen voor een heel nieuwe dynamiek in de Oost-Vlaamse hoofdstad. Waar het stilaan traditie geworden was om na een handdruk voort te gaan waar er was opgehouden, zijn er nu voor het eerst sinds mensenheugenis echte onderhandelingen nodig. "Het is in het belang van alle partners dat we een zo volledig en concreet mogelijk akkoord afsluiten", weet een onderhandelaar. "Dan is de kans kleiner dat we straks voor problemen komen te staan."

Dat geldt voor de socialisten, die geen zin hebben om de komende zes jaar scheidsrechter te spelen tussen de twee andere partners, maar ook voor de liberalen die niet echt nodig zijn en zeker ook voor de groene nieuwkomers. Ondanks hun numerieke sterkte in de nieuwe gemeenteraad zijn zij er als de dood voor dat de oude partners sp.a en Open Vld voor een doorslag van het oude beleid willen tekenen en ze het vijfde wiel aan de wagen zullen worden.

Dat uitte zich begin vorige week al, toen de achterban van zowel sp.a als Groen zich moest uitspreken of gesprekken met "een derde partner" wel gewenst waren. Bij de socialisten was de zaak snel beklonken, de groene militanten hadden heel wat meer tijd nodig om aan het idee te wennen.

Wat sp.a en Open Vld betrof, hadden de onderhandelingen daarna per direct van start kunnen gaan, maar voor Groen was een eerste verkennende fase noodzakelijk om de achterban langzaamaan mee te krijgen. Die eerste ronde werd midden deze week afgerond, sindsdien lopen de eigenlijke coalitie-onderhandelingen. "Het loopt zoals het moet lopen", merkt een onderhandelaar op. "Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken", bevestigt een andere betrokkene. "Het zal alleen nog wel eventjes duren. De gesprekken verlopen constructief, maar moeizaam."

Zware onderhandelingen

Want ook aan tafel blijft Groen - dat Elke Decruyenaere, Filip Watteeuw en Dirk Holemans afvaardigt - temporiseren. "Logisch", luidt het bij de anderen. "Groen wil haar soortelijk gewicht zoveel mogelijk doen gelden. Het resultaat moet roodgroen plus blauw worden, ze willen ten allen prijze vermijden dat we uitkomen bij een soort paars+." Die angst is nochtans ongegrond, luidt het. "Paars heeft altijd goed gewerkt, maar heeft ook zijn beste tijd gehad. Met z'n drieën moeten we nu werken aan een gezamelijk nieuw project voor Gent. En dat zal effectief nog wat tijd kosten."

De bedoeling is om te landen tegen 10 november. Het beloven nog zware onderhandelingen te worden, grootste inhoudelijke twistpunt wordt ongetwijfeld het mobiliteitsbeleid in de stad. Maar eens die klip genomen wachten nog de postjes. Dat Daniël Termont (sp.a) zichzelf opvolgt als burgemeester staat buiten kijf. Hoe de elf schepenen verdeeld worden, is een andere zaak. Sp.a is van plan om vast te houden aan de vijf die ze nu heeft. Groen eist er wellicht minstens drie, maar waarschijnlijk vier gezien de machtsverhouding in de gemeenteraad. Voor Open Vld blijven er dan in het slechtste geval nog maar twee van de huidige vijf schepenposten over. Een harde dobber, maar een deel van de Gentse liberalen lijkt bereid in te stemmen met dat scenario. Op voorwaarde dat er zware bevoegdheden tegenover staan, een eerste schepen bijvoorbeeld en ook de voorzitter van de gemeenteraad kan in de weegschaal geworpen worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234