Dinsdag 02/03/2021

Walter De Buck

Gentse Feesten verliezen hun ziel

null Beeld Jimmy Kets
Beeld Jimmy Kets

Gent rouwt opnieuw. Zanger-beeldhouwer Walter De Buck is gisteren overleden. Hij werd tachtig. In juni onthulde hijzelf nog dat hij aan ongeneeslijke slokdarmkanker leed. De Buck was een van de drijvende krachten achter de nieuwe Gentse Feesten.

Zes jaar na Wannes Van de Velde is Walter De Buck overleden. Samen met Willem Vermandere - nog steeds levend en wel - stonden zij in de jaren 60 aan de wieg van de folkrevival in Vlaanderen: Van de Velde in Antwerpen, Vermandere in de Westhoek en De Buck in Gent. Opvallend is dat ze alledrie multitalenten zijn: zanger, schrijver en beeldend kunstenaar. Samen zorgden ze voor de heropleving van het volkslied in het dialect en legden zo de basis voor artiesten als Rum, Laïs, Wannes Cappelle en Flip Kowlier.

De Buck is, als geëngageerde volkszanger, vooral bekend door zijn Gentse liederen als ''t Vliegerke', 'Mijn stroatse' en ''k Zou zo gêre wille leve'. Met de gezondheid van Walter De Buck ging het al langer bergafwaarts. In februari van dit jaar brak hij zijn dijbeen en in juni maakte de volkszanger in een interview bekend dat hij slokdarmkanker had, met uitzaaiingen naar de lever. Dat nam niet weg dat de kunstenaar, die op 13 juli zijn tachtigste verjaardag vierde, enkele dagen later voor de 45ste keer 'zijn' Gentse Feesten opende.

null Beeld © Tim Dirven
Beeld © Tim Dirven

Trefpunt

Walter De Buck, die in 1934 in Gent werd geboren, studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van zijn geboortestad, waar zijn vader leraar tekenen was. Zijn leermeester beeldhouwkunst was Jozef Cantré, een van de laatste Vlaamse expressionisten. Voor De Buck, die op de Wereldtentoonstelling van 1958 als beeldhouwer debuteerde, waren oorlog en vrede en de schending van de mensenrechten belangrijke thema's. Hij kreeg diverse onderscheidingen en een van die prijzen, de Koopalprijs, leverde hem in 1959 een beurs op voor een studiereis van een jaar naar India. Later ondernam hij vaak reizen naar het Nabije en Verre Oosten: verblijven die zijn visie op kunst en maatschappij, zijn eigen beeldende kunst en zijn muziek zouden beïnvloeden.

In 1962 stichtte hij met enkele vrienden de vzw Trefpunt, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, en een organisatie voor promotie en verspreiding van de kunst. Deze vzw zou later uitgroeien tot de organisator van de Gentse Feesten. In 1969 lag Walter De Buck mee aan de basis voor een nieuwe start van de Gentse Feesten, aanvankelijk nog rond Sint-Jacobs. Later zouden de Gentse Feesten uitgroeien tot een groot stadsfestival.

Nadat De Buck zich een tijd ging herbronnen in Spanje, besteedde hij vanaf 1986 opnieuw meer aandacht aan het beeldhouwen. Hij was lang de stuwende kracht achter het beeldhouwerscollectief Loods 13, dat meehielp aan de reconstructie van de Gentse Barge, waar De Buck op het dek nog regelmatig een lied stond te zingen. De Buck maakte ook het vijf meter hoge beeld ter ere van de Gentse volkszanger Karel Waeri naast de Gentse Sint-Jacobskerk.

Het is trouwens dank zij het lied ''t Vliegerke' van Karel Waeri dat De Buck wereldberoemd werd in Gent en Vlaanderen. Door Wannes Van de Velde had Walter De Buck het oeuvre leren kennen van deze geëngageerde negentiende-eeuwse Gentse zanger. De Buck nam ''t Vliegerke' van Waeri op, dat hij dus - in tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt - niet zelf schreef. Dankzij hem groeide het wel uit tot een Gents volkslied, dat nog altijd tweewekelijks uit duizenden kelen galmt in de Ghelamco Arena.

null Beeld Jonas Lampens
Beeld Jonas Lampens

Blijven spelen

Het voorbije decennium was er een vol ongelukken voor de zanger die de Gentse Feesten nieuw leven inblies. Tien jaar geleden brak hij zijn heup op zeven plaatsen, in 2009 viel hij van de trap in café Trefpunt en brak hij vier ribben. En tijdens de Gentse Feesten in 2010 werd hij naar het ziekenhuis gebracht nadat hij onwel was geworden toen hij zich samen met een aantal bekende Gentenaars in geïmproviseerde cellen had laten opsluiten om de vrijlating van de vijf Cubanen te vragen. Stilaan moest hij ook aanvaarden dat hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Toch bleef hij optreden.

Met Walter De Buck verliest Gent het zoveelste icoon in 2014: dit jaar overleden al boegbeelden als kunstpaus Jan Hoet, opera-intendant Gerard Mortier en rockzanger Luc De Vos.

null Beeld © Jonas Lampens
Beeld © Jonas Lampens
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234