Dinsdag 20/10/2020

Gentse Feesten: minder Natalia, meer cultuur

Een vorige openingsparade van de Gentse Feesten.Beeld AFP

Geen groot podium meer voor Polé Polé en ook de grote pleinen krijgen dit jaar wat minder geld om de Gentse Feesten mee te organiseren. Als het aan de Gentse Feestenburgemeester Christophe Peeters ligt, is dit nog maar het begin. "We moeten ons afvragen of we Natalia nog moeten subsidiëren."

De officiële openingsstoet mag dan morgen pas plaatsvinden, de Gentse Feesten trappen vanaf dit jaar al af op vrijdag, met een alternatieve stoet van De Weergaloze Brigade. De Gentse Feesten zullen wel niet voor iedereen even feestelijk zijn. "Ik mag dat misschien niet zeggen, maar het zijn toch een beetje Feesten in mineur", zegt Maarten Verhelst van het Circuscentrum. Dat centrum, dat in het Baudelopark populaire circusoptredens en -initiaties organiseert, is een van de verenigingen die dit jaar minder subsidies kreeg: van 25.000 euro vorig jaar nog tot 11.213 euro nu. "Daardoor duurt het Jeugdcircusfestival nog maar drie dagen in plaats van vier en hebben we nog maar twaalf optredens in plaats van twintig."

Nieuw subsidiereglement
De meer dan halvering van de subsidies is een gevolg van het nieuwe subsidiereglement van Stad Gent. Voor het eerst werden de 900.000 euro subsidies - 150.000 euro minder dan vorig jaar - verdeeld volgens een vijfentwintigtal criteria. Wie bijvoorbeeld 's namiddags programmeert of iets speciaals doet voor kinderen, kon op extra punten rekenen. Ook het Gentse karakter werd beloond, maar wie te veel lange biertogen heeft krijgt strafpunten. De logica daarachter is dat hoe langer de toog is, hoe commerciëler het evenement is.

Circuscentrum is een van de kleinere slachtoffers van het nieuwe reglement, maar ook grote organisatoren moeten inboeten. Het Sint-Baafsplein valt terug van 87.000 naar 75.000 euro, de Korenmarkt verliest ruim 10.000 euro en houdt nog 54.600 euro over. Het straattheaterfestival MiramirO moet het met vijftien procent minder doen en krijgt net geen 125.000 euro subsidies. Bekendste slachtoffer is Polé Polé, dat honderdduizend euro subsidies verloor. Waarop een woeste organisatie prompt besliste om zijn beroemde podium boven de Leie te vervangen door een kleiner podium op de Korenlei en het zusterfestival in Oostende te schrappen.

Reserves aanspreken
De mindere subsidies hebben dit jaar nog geen grote gevolgen, luidt het bij de meeste organisatoren. "Ik heb nu geen tijd om daarover na te denken, we doen gewoon voort", geeft Eli De Rijck van de organisatie op de Korenmarkt aan. "We zullen achteraf wel zien of we uit de kosten raken." "Wij doen zelfs meer dan vorig jaar", zegt Ivan Saerens, pleinorganisator van het naburige Sint-Baafsplein. "We hebben een kinderaanbod en Flip Kowlier, Urbanus en Natalia."

Eenzelfde verhaal valt te horen bij MiramirO. "Dit jaar hebben we onze reserves aangesproken, maar misschien zullen we volgend jaar minder optredens moeten organiseren", tast Celine Verkest nog in het duister. "Ons commercieel potentieel is kleiner, waardoor we afhankelijk zijn van subsidies. We evalueren in september, en de vraag blijft dan ook wat er volgend jaar met de subsidies zal gebeuren."

"Moet je Natalia nog subsidiëren?"
Als het aan schepen van Financiën en Feesten Christophe Peeters (Open Vld) ligt, zullen de Gentse Feesten de nieuw ingeslagen weg verder bewandelen. "We moeten hier en daar nog wat bijschaven, maar met criteria als duurzaamheid, kinderaanbod en namiddagprogrammatie zitten we goed. Daarom is het geen toeval dat initiatieven als Boomtown en Cirq wel meer geld krijgen. Dat past perfect binnen onze ambities met de Gentse Feesten. Dat andere organisaties dan weer minder gekregen hebben, komt dan weer omdat we de kleinere subsidiepot over meer organisaties hebben verdeeld."

Maar de vernieuwing mag voor de feestenburgemeester best nog wat ingrijpender worden. "Moet je podia subsidiëren waar artiesten als Natalia op staan? Dat is de vraag die we moeten durven stellen. Een festival als Polé Polé bijvoorbeeld was ook veel te groot voor de Gentse Feesten. Als je ziet welke omzet zij draaiden... We moeten geen Werchter in de Gentse binnenstad organiseren. De feesten moeten toegankelijk en plezant blijven, en we mogen niet vergeten dat er hier ook nog mensen wonen en werken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234