Donderdag 01/10/2020

Gentse Feesten: Fout in subsidie-aanvraag kost Pole Pole ruim helft subsidies

Beeld Wikipedia

Het Gentse schepencollege heeft vrijdag 690.000 euro aan subsidies verdeeld onder de veertien pleinorganisatoren van de Gentse Feesten. Vier organisatoren kregen een 'correctiesubsidie' om hun 'verlies' te beperken tot minder dan 20 procent ten opzichte van 2013. Stadsfestival Pole Pole krijgt minder dan de helft omdat meer subsidieerbare kosten aangegeven werden dan mogelijk.

Om de toekenning van de feestensubsidies te objectiveren, werd in maart een nieuw subsidiereglement goedgekeurd waarbij via een puntensysteem onder meer artistieke criteria, duurzaamheid en commercieel potentieel meetellen. "Het nieuwe reglement blijkt in hoofdorde gewerkt te hebben, al is wel snel duidelijk gebleken dat deze eerste aanzet van een nieuw reglement nog voor bijsturing en verbetering vatbaar is", zegt Christophe Peeters (Open Vld), onder meer bevoegd voor Feestelijkheden. "Aangezien een financieel bloedbad zeker niet wenselijk is, werd naar een oplossing gezocht en paste het college een correctie toe bij de subsidiëring."

Om het 'verlies' ten opzichte van 2013 te beperken tot minder dan één vijfde, werd beslist om een correctiesubsidie toe te kennen aan de feestkernen Sint-Baafsplein (euro 17.500), Korenmarkt (euro 7.500), MiramirO (euro 47.500) en Bij Sint-Jacobs (euro 5.000).

Pole Pole kreeg een "bijzondere subsidie" van 40.000 euro buiten het reglement, wat minder dan de helft is van vorig jaar. Het muziekfestival kwam dit jaar zelfs niet in aanmerking omdat het reglement niet gevolgd werd: de organisatie gaf 497.000 euro subsidieerbare kosten op, terwijl er dat maar maximaal 250.000 euro mocht zijn.

Het budget voor de Gentse Feesten daalt met 150.000 euro, organisatoren krijgen voortaan wel 70 procent van hun subsidies vóór de Feesten. Volgende week wordt 100.000 euro verdeeld over een veertigtal kleinere projecten. Gent voorziet ook 150.000 euro voor gratis sanitair voor mannen én vrouwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234