Dinsdag 29/11/2022

Gentse econoom predikt het klimaatrelativisme

Brussel l Doordat fossiele brandstoffen op raken, zal de CO2-uitstoot sterk afnemen. Dat het VN-klimaatpanel (IPCC) hiermee geen rekening houdt, is maar een van de 'klimaatrelativerende' kritieken van econoom Johan Albrecht (UGent) in zijn boek Klimaatrelativisme. 'Achterhaald, gevaarlijk en onjuist', reageren IPCC-medewerkers.

Albrecht ontkent de opwarming door de mens niet. Aan de methodes van het IPCC schort volgens hem echter wel iets. De toekomstscenario's geven de verwachte CO2-uitstoot en temperatuurstijging tegen 2100.

Albrecht ziet drie problemen. "Telkens wordt verondersteld dat er geen klimaatbeleid zal zijn. Dat is zeer onwaarschijnlijk. Daarnaast gaat het IPCC in een van de scenario's uit van 15 miljard mensen in 2100. Dat overtreft zelfs de meest extreme voorspellingen van de VN World Population Division. Toch noemt het IPCC alle scenario's, 'even waarschijnlijk'", zegt de professor.

Nog een 'mankement' is volgens Albrecht dat in alle vier de scenario's wordt verondersteld dat we in 2100 nog steeds volledig op fossiele brandstof draaien. Albrecht: "Onmogelijk, want gespecialiseerde instituten geven aan dat tegen die tijd de fossiele brandstoffen uitgeput zijn." De econoom ziet die schaarste als een weldaad. "Omschakeling naar alternatieve energie is pure noodzaak én het betekent dat hoewel economieën en bevolkingen groeien, de CO2-uitstoot hoe dan ook zal verminderen.

Daarnaast stelt Albrecht dat "klimaatverandering niet per se een klimaatprobleem is. Het IPCC voorziet een stijging met 1,1 graden tot 1,8 graden tegen 2100 zonder dat een klimaatbeleid wordt gevoerd. Dat valt binnen de doelstelling van de EU, die een stijging met 2 graden wil voorkomen. In feite zegt het IPCC hiermee zelf dat er geen probleem is."

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCL) en econoom Aviel Verbruggen (UA), die werkten voor het met de Nobelprijs voor de Vrede gehonoreerde IPCC, weerleggen die stellingen. "Het is alleen al manifest onjuist dat het IPCC 'een stijging tussen 1,1 graden en 1,8 graden voorziet'. De meest optimistische voorspelling voorziet een stijging tussen 1,1 graden en 2,9 graden", hekelt van Ypersele.

Verbruggen stelt: "Albrecht baseert zich op gegevens uit 2001. Hoe dan ook zitten in de scenario's alle beschikbare data. In het ene zit de factor klimaatbeleid, bevolking of alternatieve energie wat meer of minder. Wat de uitputting van de fossiele brandstoffen betreft, is het gevaarlijk er zomaar op te rekenen dat ze opraken. Onder andere het internationaal energie-agentschap voorziet nog voor decennia een aandeel van 90 procent aan fossiele brandstoffen. Men zegt al sinds 1970 dat ze opraken maar er is geen consensus over wanneer dat nu precies zal zijn. Wat we wel zeker weten is dat de atmosfeer de CO2-uitstoot nu al niet meer aankan."

(BDB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234