Maandag 28/11/2022

Optima

Gentse crème de la crème moet komen getuigen over Optima

Daniel Termont. Beeld Photo News
Daniel Termont.Beeld Photo News

Al 33 Gentenaars mogen een uitnodiging verwachten voor de Optima-commissie in het stadhuis. De meerderheid hoopte dat die commissie begin oktober, ver uit het vaarwater van de verkiezingen, zou kunnen eindigen. Dat lijkt nu al een droom die ze mag opbergen.

TINE PEETERS

Op de Gentse Feesten kon burgemeester Daniel Termont (sp.a) alweer lachen met de 'inschattingsfout' - zijn woorden - die hij maakte in het Optima-dossier. "Het podium op de Graslei moet weg", zei hij. "We gaan daar allemaal schone jachten leggen. Exclusief toegankelijk voor de leden van het schepencollege. Om onze zaakskes te regelen."

Op 29 augustus zal hij zich er met zo'n lolleke, zoals ze in Gent zeggen, niet meer vanaf kunnen maken. De eerste van de 33 getuigen in de Optima-commissie zullen dan aan bod komen. Te beginnen met Termont en Versnick zelf.

De socialist en de liberaal kwamen beiden in opspraak toen de Optima-bank over de kop ging. Daarna maakte Termont het zichzelf vooral lastig. Eerst ontkende hij dat hij Jeroen Piqueur kende, de flamboyante oprichter van Optima. Later bleek dat hij de afgelopen vijftien jaar minstens zeventig contacten met hem had.

Evenveel mist hangt er rond de huur van een luxueus jacht op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes. Stad Gent huurde dat jacht meermaals samen met Piqueur en enkele andere Gentse bedrijven. Op dat jacht zouden deals gesloten worden tussen Gentse politici en vastgoedbedrijven. Of Termont slechts de perceptie tegen had of echt in de fout ging met Piqueur aan de Méditerraneé, moet de commissie uitklaren.

Bij Versnick liggen de zaken anders. De aflijning van zijn rollen als bankbestuurder, politicus, mandatenkampioen en fondsenwerver is vaak flou, maar bewijzen zijn er niet.

Grote architecten en hoge ambtenaren

Voor de Optima-commissie mochten alle politieke partijen namen indienen van getuigen. De hele lijst is een perfecte bloemlezing van alle mensen die er in de jaren 90 toe deden in de politieke en vastgoedwereld in het Gentse. De grote stadsarchitecten, kantoren, hoge ambtenaren en politici, ze zijn er allemaal op terug te vinden.

Van de meerderheidspartijen houdt Open Vld het bij protagonisten Termont en Versnick. Sp.a vond het niet nodig ook maar iemand op te roepen. Termont zelf kwam wel aandragen met drie namen: Ivan De Witte (KAA Gent), Philip De Hulsters (ex-lid van de raad van bestuur van Optima) en Johan Beerlandt (gedelegeerd bestuurder van Besix).

Zij kennen de ins en outs van de bouw van de Ghelamco Arena, waar Optima oorspronkelijk bij betrokken was. Op het lijstje van Groen staan nog enkele hoge ambtenaren die moeten komen uitleggen of het effectief nut heeft dat een stad als Gent haar portefeuille opentrekt voor een vastgoedbeurs in Cannes.

Voor paars kon de lijst duidelijk niet kort genoeg zijn. Tot nog toe staan er slechts drie zittingen gepland, maar het lijkt onmogelijk om 33 getuigen daarin hun verhaal te laten doen én nog eens vragen te laten stellen.

De socialisten en liberalen vrezen dat de oppositie de zittingen nodeloos zal rekken. Ze willen niet dat de mensen naar het stemhokje gaan met deze mogelijke malversaties nog vers in het geheugen. Voor de oppositie geldt natuurlijk het omgekeerde. Met het vertrek van Daniel Termont zien zij hun kans schoon de paarse hegemonie in Gent te breken.

En er zouden zelfs nog getuigen kunnen bijkomen, voorspelt voorzitter Filip Van Laecke. "We moeten onderzoeken of Termont en Versnick de deontologische code hebben gebroken," zegt hij. "Ik wil deze commissie niet tot in het oneindige laten duren, maar we moeten wel ernstig ons werk kunnen doen."

De commissie heeft uiteraard niet de macht van een parlementaire onderzoekscommissie. De commissieleden kunnen de getuigen slechts beleefd vragen langs te komen. Noch Termont, noch Versnick waren gisteren bereikbaar voor commentaar.

Op de lijst

Pol Cools
Zijn architectenbureau Arch&Teco Group haalde de afgelopen tien jaar 25, vaak grote, projecten van de stad binnen.

John Bontinck
Architectenbureau Bontinck Architecture and Engineering zou (te?) nauwe banden hebben met het stadsbestuur.

Yannick De Clercq
Regeringscommissaris voor UZ Gent, zoon van liberaal boegbeeld Willy De Clercq en goede vriend van Geert Versnick.

Anne De Paepe
De Gentse rector moet verschijnen omdat UZ Gent een lening aanging bij Optima. Haar broer Jan De Paepe had er een hoge functie.


Ludy Modderie
Voormalig directeur-generaal van Farys-TMVW. Via deze communale was hij betrokken bij afgesprongen deal voor de voetbalarena.

Johan Sabbe
Gents procureur. Termont contacteerde hem om een zaak te openen naar zijn betrokkenheid bij Optima.

Daan Schalck
Directeur-generaal van het Gentse havenbedrijf. Zal in de commissie kunnen duiden waarom het havenbedrijf en de stad meegingen naar vastgoedbeurs in Cannes.

Frank De Mulder
Voorzitter van de Flanders Ghent Development Group en partner van Gentse socialiste Karin Temmerman. Dit promotieplatform huurde samen met Optima het jacht in Cannes.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234