Zondag 11/04/2021

Gentse CD&V maakt circus van Muziekforum

Volgende maand is het erop of eronder voor het Gentse Muziekforum, het centrum voor muziek, dans en beeldcultuur dat aan de Waalse Krook zou verrijzen. Indien het Forum geen groen licht krijgt van de Vlaamse regering, dan heeft de Gentse CD&V-fractie een alternatief plan klaar voor de invulling van de site: het oude circusgebouw in ere herstellen en het koppelen aan een internationaal centrum voor circuscultuur.

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Nog voor definitief is beslist of het Muziekforum er al dan niet komt, pakt de Gentse CD&V-fractie uit met een alternatieve stedenbouwkundige invulling voor de Waalse Krook, de plek waar ook het laatst overgebleven stenen wintercircus van Vlaanderen ligt. Dat circus, ook bekend als garage Mahy, verkeert na 25 jaar leegstand in een bijzonder slechte staat en is onderwerp van een stedelijk debat over de herbestemming ervan. Terwijl nostalgische zielen pleiten voor de renovatie van het circus in zijn oorspronkelijke toestand, wijzen architecten erop dat het sterk verloederde circus maar weinig architecturale waarde heeft en dat renovatie geen zin heeft. Later dit jaar organiseert de stad Gent een publiek debat over de toekomst van het circus, waarbij de discussie vooral zal gaan of het circus nu een commerciële invulling mag krijgen of niet.

De Gentse CD&V-fractie vindt alvast van niet en pleit resoluut voor een culturele invulling van de site. "Welke beslissing er ook valt over het Forum, de hele Waalse Krook inclusief het circus moet een culturele bestemming krijgen", stelt CD&V-fractievoorzitter Matthieu Dierckx. "Gent verdient sowieso op die plek een architecturaal hoogstaand gebouw. Wij zijn altijd voorstander geweest van het Forum, maar zijn nuchter genoeg om te beseffen dat de kans reëel is dat het Forum er niet komt. Vandaar dat we begonnen na te denken over een alternatief plan voor de site."

Het project van de Gentse CD&V-fractie kreeg de naam CirK mee, met als opvallendste ingreep de omvorming van het oude circusgebouw tot een multifunctionele zaal waar plaats is voor theater, muziek, dans en vooral circus. Het is immers hun bedoeling om in Gent een internationaal circuscentrum uit te bouwen. "In België heb je een aantal zeer belangrijke circusscholen zoals het ESAC, de circusschool van de stad Brussel en de Leuvense school Cirkus in Beweging", weet Dierckx. "Naast die opleidingen is er in ons land geen professioneel vangnet voor circusartiesten. Daarom zouden we graag in Gent een circusproductiecentrum uitbouwen. Gent is tenslotte de bakermat van het circus in Vlaanderen en de enige stad die nog over een stenen wintercircus beschikt."

Naast de multifunctionele circuszaal voorziet de Gentse CD&V in haar plannen voor de Krook ook nog een trainingscentrum voor circusartiesten, een circusmuseum, kantoorruimte voor verenigingen zoals de Vlaamse organisatie voor circuskunsten en een Europees beleidscentrum voor circuscultuur. "De circuswereld staat onder sterke druk in Europa. Denk maar aan de strengere wetgeving rond het gebruik van dieren in voorstellingen. Tegelijkertijd waait er een nieuwe wind door het circuswezen. Gezelschappen als Cirque du Soleil en Circus Ronaldo bieden een totaalspektakel in combinatie met dans en muziek, een combinatie die blijkbaar aanslaat bij het publiek. De tijd is volgens ons rijp om circus opnieuw de plek te geven die het verdient."

Naast het internationale circuscentrum wil de Gentse CD&V ook de stadsbibliotheek huisvesten in de Waalse Krook, meer bepaald aan de bocht van de Schelde. Eerder werd tijdens een debat over de toekomst van het circus geopperd om de bibliotheek in dat gebouw onder te brengen, een idee dat toen onmiddellijk bijval kreeg van burgemeester Frank Beke (SP.A). De huidige stadsbibliotheek barst immers uit haar voegen en het daarnaast gelegen administratief centrum zou graag van de huidige gebouwen van de bibliotheek gebruik maken om uit te breiden.

Hoeveel de plannen van de CD&V-fractie kosten is niet duidelijk omdat het niet gaat om een uitgewerkt architecturaal ontwerp. Aangezien privé-investeerders niet snel zullen geneigd zijn om te investeren in een bibliotheek en een circuscentrum, moeten de centen vooral van de Vlaamse Gemeenschap komen. Geert Versnick, voorzitter van het Stadsontwikkelingsbedrijf dat eigenaar is van de garage Mahy, vindt het voorstel van CD&V "een leuk idee", maar betwijfelt sterk of het wel haalbaar is. "Zolang er geen businessplan is opgesteld zijn zulke voorstellen nogal gratuit. In dit geval zou je zelfs kunnen zeggen dat het een circusnummer is. De centen moeten van ergens komen en ik vrees dat privé-investeerders niet zullen staan springen om geld te stoppen in een circus. De stad en andere overheden zullen dus moeten opdraaien voor de kosten. Waarbij ik me afvraag of het wel een taak is van de stad om dergelijke initiatieven te ondersteunen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234